MOK saopštio novi datum Olimpijskih igara: Atletika u avgustu!

Olimpijske igare pomerene su za 2021. godinu zbog koronavirusa, a Međunarodni olimpijski komitet saopštio je novi datum Igara.

Još samo atletsko Evropsko u Parizu odoleva za sada koronavirusu. Svi ostali sportski događaji uključujući i onaj najvažniji, Olimpijske igre u Tokiju, pomereni su za 2021.

MOK je u ponedeljak zvanično objavio da je novi datum Igara od 23. jula do 8. avgusta naredne godine.

To znači da će igre početi 364 dana od planiranog (24. jula 2020.) sa tim što će se, kako je to i trebalo da bude, pojedini sportovi odigrati dva dana pre zvaničnog otvaranja Igara.

Što se tiče atletike ona će po ovom novom kalendaru na programu biti od 1.-9. avgusta, dan kasnije od planiranog za ovu godinu. Raspored disciplina, kvalifikacija i finala, ostaje isti.

Još uvek nije tačno definisano šta će biti sa atletičarima koji su ispunili norme po dosadašnjim pravilima od 1. maja 2019. godine. Postoje indicije da će one ostati validne i za 2021. godinu, a da će na savezima ostati da li će da vode atletičare koji nisu potvrdili rezultat u godini održavanja OI.

Povratak u budućnost

Zanimljivo je da će Igre zadržati svoje zvanično ime – Olimpijske igre Tokio 2020.

Zajedno sa tim ceo marketing, sva oprema i sve što je vezano za OI u Tokiju i dalje će da nosi oznaku 2020. godine umesto 2021. To je bio jedan od ključnih dogovora nakon kog su čelnici japanske države i organizatori Igara pristali da se one pomere za narednu godinu.

Olimpijske igre Tokijo 2020, korona virus
Odložene Olimpijske igre u Tokiju za 2021.; Foto: AP/Tanjug

Tako će ceo svet gledati ”zamrznutu” godinu Olimpijskih igara koje će se za istorijske almanahe i sve sportiste i navijače održati zapravo 2020., jer tako će pisati na suvenirima.

(Atlex.rs)

Scroll to Top