Loznica se upisuje u atletsku mapu: 100 miliona za novi stadion u gradu na Drini (FOTO)

Dok se u Loznici očekuje izgradnja novog fudbalskog stadiona na mestu postojećeg i ulazak kluba u viši rang takmičenja, paralelno, a možda i znatno pre, počeće se sa izgradnjom atletskog objekta u neposrednoj blizini.

Naselje Lagator je sportski centar Loznice sa multifunkcionalnom dvoranom, fudbalskim stadionom i otvorenim bazenom, a u planu je izgradnja zatvorenog bazena, novog fudbalskog stadiona, ali i atletskog po svim propozicijama Svetske atletike.

Zemljište koje je odvojeno za ovaj objekat je dva hektara, odnosno jedan i po za sam stadion. Koštaće oko 100 miliona dinara bez tribina, koje će se naknadno uraditi. Ono što će ga činiti posebnim u Srbiji je što je planirano da ima 8 kružnih staza.

Projekat su u skupštini grada Loznice predstavili direktor Srpskog atletskog saveza Slobodan Branković i gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović.

– Ovo je nedostajalo svim uzrastima kao opšte društveno dobro. Stvaramo snažne uslove za sve popularniji komercijalni vid sportskog turizma gde je veoma bitan iskorak u obezbeđivanju infrastrukture. Sredstva su planirana u budžetu i uskoro počinjemo sa realizacijom. Neophodno je obaviti geomehanička ispitivanja zbog stabilnosti terena, kroz projektno finansiranje obezbedićemo dodatna sredstva – zadovoljno je istakao gradonačelnik Vidoje Petrović.

Lokacija budućeg atletskog stadiona u Loznici
Lokacija budućeg atletskog stadiona u Loznici; printscreen: Google Maps

Njemu je direktor SAS-a Slobodan Branković uručio projektnu dokumentaciju kao poklon čelne atletske organizacije u pomoći Loznici da napravi moderan objekat.

– Projekat atletskog stadiona je poklon SAS-a Loznici. Grad dobija moderan sportski objekat koji će ispunjavati uslove za organizaciju atletskih takmičenja, a cilj je da dobije sertifikat svetske atletike i da može, osim nacionalnih šampionata, biti i domaćin međunarodnih atletskih mitinga. Loznica je izašla u susret našoj ideji da ovaj deo Srbije dobije atletski stadion. Za nas u savezu izuzetno je važno što će stadion moći da koriste deca, predškolske i školske ustanove, rekreativci i svi vrhunski sportisti Loznice – rekao je direktor SAS-a Branković.

Odnedavno Loznica je dobila atletski klub, a svoj pun sjaj čelnici grada i saveza očekuju kada se stadion otvori.

– Klub će sigurno biti masovniji kada dobiju uslove za rad. Loznica će u perspektivi postati i grad atletike, ispunjavati sve uslove za razvoj vrhunskog sporta, bavljenje sportskim turizmom i po pitanju atletike biće na evropskoj i svetskoj mapi – ističe Branković.

Ovom prilikom direktor SAS-a je najavio da će pored međunarodnog mitinga, koji bi promovisao Loznicu i Srbiju u svetu, u budućem objektu mogli biti organizovani i kampovi za najmlađe kao i pripreme za najbolje srpske atletičare.

Radoviće teći u tri faze i očekuje se da će se završiti za godinu i po dana, sa početkom već ove godine. U tom periodu biće završene prve dve faze koje podrazumevaju završetak stadiona bez tribina, dok bi treća faza, nakon otvaranja stadiona za treninge i takmičenja, koja podrazumeva izgradnju tribina uslediti po završetku prve dve.

Projekat atletskog stadiona u Loznici
Projekat atletskog stadiona u Loznici; Foto: T. ILIĆ

– Atletski stadion je nedostajao celoj zapadnoj Srbiji. Ostaje nam da uradimo sve što prethodi tenderu za izbor izvođača, da se obave geomehanička ispitivanja terena, dobiju lokacijski uslovi… Ovaj sportski objekat biće rađen u tri faze, u prve dve bez tribina koje su planirane u trećoj. Voljni smo da radovi krenu ove godine, a mislim da je realno da za godinu i po dana imamo urađen stadion, bez tribina, i upotrebnu dozvolu. Njegova vrednost, bez tribina, je negde stotinak miliona dinara – rekao je gradonačelnik Petrović.

Prema rečima Slobodana Brankovića ’’mi smo trenutno najveće atletsko gradilište na svetu’’. Završen je novi atletski objekat u Čačku, za dve nedelje će biti gotov i stadion u Kraljevu, a za mesec dana i atletska staza u Smederevu. Stadion u Ćupriji je završen, a privode se kraju i radovi oko samog stadiona nakon čega će uslediti i svečano otvaranje.

(Atlex.rs)

Scroll to Top