Korona otkazala reprezentativna okupljanja: Pod znakom pitanja i pojedina takmičenja

Nakon nekoliko meseci vanrednog stanja uzrokovanim pandemijom koronavirusa sport se bio vratio krajem aprila i sve je izgledalo da će se sezona ipak održati koliko toliko bez problema, zakazana su sva takmičenja, domaćini, čak i reprezentativna okupljanja, ali posle novonastalog povećanja broja zaraženih sve je dovedeno u pitanje.

Kada se pomislilo da samo pobedili koronavirus on se vratio i preti da dodatno zakomplikuje već komplikovanu sezonu. Novi talas većeg broja zaraženih već je primorao čelnike Srpskog atletskog saveza da menjaju planove – otkazana su sva reprezentativna okupljanja.

– Dobili smo preporuku da nije bezbedno okupljati veći broj ljudi kako smo mi planirali. Ideja je bila da najbolje iz svih uzrasta okupimo nekoliko dana pre državnih prvenstava, nažalost to više nije moguće – počeo je priču za Atlex direktor SAS-a Slobodan Branković.

Prvo okupljanje trebali su da imaju mlađi juniore od 6.-13. jula u Kruševcu, ali zbog epidemiološke situacije do toga neće doći, a i sama lokacija takmičenja je još upitna.

Prvenstvo Srbije 2019 100m žene finale
Atletski stadion u Kruševcu bio je domaćin poslednja dva državna prvenstva za seniore, Prvenstvo Srbije 2019. – finale na 100m za žene; Foto: ASS

– Prvi deo sezone koji se organizovao u Sremskoj Mitrovici smo uspešno završili, sad sledi preseljenje u Kruševac. Situacija u tim krajevima nije dobra što se tiče broja obolelih. Pratimo svakodnevno razvoj situacije sa COVID-19 i ako bude nekih epidemijoloških problema bićemo primorani da promenimo domaćina takmičenja i smislimo nego drugo rešenje. Nadam se da do toga neće doći jer to zahteva veliki novi logistički posao u jako kratkom vremenu. Na sreću sad imamo puno opcija u Srbiji, samo moramo da vidimo koja lokalna samouprava će biti spremna da organizuje takmičenje, ako to bude neophodno – naglašava Branković mogući problem koji bi mogao da ”pokuca na vrata”.

Do prvog takmičenja u Kruševcu ostalo je još dve nedelje.

Državno prvenstvo u Novom Pazaru?

Novi Pazar je trenutno jedno od najvećih žarišta u Srbiji, a najvažnije takmičenje u Srbiji trebalo bi da se održi baš tamo 8. i 9. avgusta.

– Ima još vremena, ali situacija nije dobra. Životi su najvažniji, pomno pratimo dešavanja u celoj Srbiji i uskoro ćemo morati da donesemo odluku gde će se održati seniorsko prvenstvo države. Nažalost situacija je takva da se menja iz dana u dan i svi ćemo morati da budemo fleksibilni i da se prilagođavamo kako nam kažu. Nadam se da nećemo morati u poslednje časove da menjamo gradove domaćine, jer bi to stvorilo velike probleme za sve, od organizatora pa do samih atletičara. U svakodnevnom smo kontaktu sa epidemiolozima i svaki koroak donećemo u dogovoru sa njima – ističe Branković.

Elzan Bibić, Novi Pazar
III kola kupa Srbije 2020., Novi Pazar – 5. jul, Elzan Bibić, 1500 metara; Foto: Atlex

Prvi deo sezone, one u Sremskoj Mitrovici, se završio, sledi selidba u Kruševac i pripreme za finale Kupa Srbije za juniore 18. jula, Ekipno prvenstvo za seniore 26. jula i državno prvenstvo za juniore 1. i 2. avgusta. Krajem avgusta takmičenja se ponovo vraćaju u Sremsku Mitrovicu, paralelno sa tim održavaće se i na Vojnoj akademiji, a domaćini kvalifikacija za Kup Srbije Vojvodine i centralne Srbije biće naknadno saopšteni.

Ceo kalendar možete pogledati ovde.

(Atlex.rs)

Scroll to Top