Jovančević uspešno operisan, povratak u oktobru: Čovek koji je vraćao najelitnije sportiste vraća i Strahinju na put uspeha!

Strahinja Jovančević uspešno se oporavlja od operacije koju je imao 27. avgusta i nakon mesec dana mirovanja, još mesec dana ”razgibavanja” počeće i sa laganim treninzima.

Povreda je mučila najboljeg srpskog daljaša gotovo čitavu 2021. godinu. Povreda na dvoranskom državnom i pa obnova na prolećnim pripremama uzrokovala je da gotovo celo leto ostane van atletske staze, a rešenja nije bilo. Mirovao je, vraćao se, ali ni pauza nje donela željene rezultate.

– U pitanju je povreda primicača (adductor longus) koja mi se desila na skoku udalj na zimskom državnom prvenstvu u februaru. Od tada sam pokušavao na sve načine da saniram tu povredu ali bol je i dalje bio prisutan – kaže Strahinja Jovančević

Iako se na početku činilo da njegova povreda se ne može operisati za razliku od Anićeve, na kraju je ipak na preporuku doktora Jovana Đurovića kontaktiran čuveni finski doktor Orave koji je specijalista za ovu vrstu povreda i koji je operisao veliki broj najelitnijih sportista iz celog sveta kroz decenije za nama, a sada to njegovo znanje prenosi njegov učenik Lase.

– Na kraju operacija je bila jedino rešenje. Jovan Đurović mi je predložio gde šta i kako. Kod nas ne postoje ovakvi hirurzi kojima je ovo specijalnost. Doktor Lase je učenik profesora Orave, a oni su najveći stručnjaci na svetu za ovakav tip povreda, specijalnost im je operacija tetiva. Svakog dana operišu po nekoliko sportista sa problemima tetiva. Naš teniser Janko Tipsarević se baš kod istog hirurga operisao. Mihail Dudaš je takođe išao u Finsku za operaciju ahilove tetive i mnogi drugi.

Strahinja Jovančević, skok udalj, Dvoransko prvenstvo Srbije
Dvoransko prvenstvo Srbije, 1.-2. februar 2020., skok udalj, Strahinja Jovančević; Foto: Atlex

Jovančević je morao da sačeka kraj Olimpijskih igara jer je doktor bio u Tokiju, tako je put Finske krenuo 26. avgusta, a već 27. ujutru bio je operisan.

Operacija je prošla dobro i već istog dana je bio na nogama

– Iskreno baš se dobro osećam, sve je proteklo u najboljem redu. Neverovatno profesionalna ekipa. Već mogu da hodam, ali postepeno moram da se uvodim u trening, imam protokol koji kaže da bih za 3 meseca mogao već da skačem normalno – rekao je Jovančević neposredno nakon operacije 27. avgusta.

Pored dr Đurovića koji ga je spojio sa doktorom Laseom, Srpski atletski savez je takođe zaslužan za njegov odlazak na operaciju.

Posebna zahvalnost Srpskom atletskom Savezu koji mi je sve ovo omogućio.

Jovančević će nakon mesec dana mirovanja početi sa vožnjom kućnog bicikla kako bi ”razgazio” operisanu tetivu, a nakon novih mesec dana će, posle pola godine, ponovo potrčati atletskom stazom.

Tako su dva najbolja srpska daljaša Lazar Anić i Strahinja Jovančević u dva meseca obavili operacije gotovo istih povreda koji su ih zadesile takođe u gotovo istom trenutku. Anić se već vratio treninzima, uskoro će i Jovančević. Obojica se nadaju da će biti zdravi i u mogućnosti da se bore za dvoransko Svetsko prvenstvo u Beogradu koje će se održati od 18-20. marta 2022.

(Atlex.rs)

Scroll to Top