Ivana, Adriana i Angelina nominovane za najbolje u Evropi: Titula koja nedostaje, koja će biti Zvezda u usponu i način glasovanja

Evropska atletika objavila je liste nominovanih atletičara za razne godišnje nagrade, a među njima je i tri Srpkinje Ivana Vuleta, Adriana Vilagoš i Angelina Topić.

Ivana Vuleta je nominovana za najbolju atletičarku ”starog kontinenta”, a u konkurenciji je još njih 9: Femke Bol, Keli Hodgkinson, Muđinga Kambudži, Jaroslava Mahulik, Malaika Miambo, Laura Muir, Antigoni Ntrismpioti, Sandra Perković i Nafisatou Tiam.

Glasanje se vrši putem društvenih mreža tako što lajkujete post (fotografiju) sa atletičarkom za koju želite da glasate. Za Ivanu to možete da uradite putem ovih linkova: Twitter, Instagram, Facebook (retvitovanjem slike ne Tviteru, lajkovanjem na Instagramu i lajkovanjem/deljenjem na Fejsbuku).

Glasanje na društvenim mrežama čini jednu četvrtinu ukupnih glasova, dok glas federacija članica, glas medija i glasanje stručnog panela čini ostale tri četvrtine.

Ivana Vuleta slavi svetsku titulu sa srpskom zastavom, Beograd 2022
Dvoransko Svetsko prvenstvo, Beograd 2022 – 20. mart – Ivana Vuleta (Srbija), skok udalj, proslava zlaten medalje sa Srpskom zastavom; Foto: Atlex

Ovo će biti 29. put da se dodeljuju ove nagrade. Sve je počelo 1993., a samo 2020. nisu dodeljivane zbog pandemije koronavirusa zbog čega sezona gotovo da nije ni održana.

Ovo je jedna od retkih priznanja koje Ivana još nije dobila. Najuspešnije su Šveđanka Karolina Kluft, Ruskinja Jelena Isinbajeva, Hrvatica Blanka Vlašić i Holanđanka Dafni Šipers sa po dva priznanja, dok je kod muškaraca samo Mo Farah 3 puta bio proglašavan za najboljeg.

Glasanje traje do 30. septembra, a 3. oktobra će se spisak skratiti na 3 imena koja će se pojaviti na svečanosti u Talinu (Estonija) gde će se 22. oktobra proglasiti najbolji u svim kategorijama (najbolja atletičarka, najbolji atletičar, zvezda u usponu devojčica/dečak).

Muške nominacije možete pogledati ovde, dok sve ženske ovde.

Adriana i Angelina Zvezde u usponu

Nagrada Zvezda u usponu dodeljuje se od 2007. godine, a ovo priznanje su izmeđuostalog dobijali Džesika Enis-Hil (2007.), Sandra Perković (2010.), Marija Lasickene (2014.), Nafisati Tiam (2016.), Femke Bol (2021.).

Kao i kod seniora u uži izbor je ušlo po 10 atletičara i atletičarki koje je stručni žiri izabrao na osnovu pre svega U18 Evropskog prvenstva i U20 Svetskog prvenstva, ali i seniorskih takmičenja.

Pravila igre su ista kao i kod seniora što se tiče glasanja, roka i svega ostalog, a pored Adriane Vilagoš i Angeline Topić na listi se nalaze još: Karmen Brus, Ajla Halberg Hosain, Jemi Meri Džon, Jolanda Kalabis, Klemens Roužer, Valentina Sava, Elina Cengo i Saga Vaninen.

Za Angelinu Topić možete glasati putem sledećih linkova: Twitter, Instagram, Facebook

Za Adrianu Vilagoš možete glasati putem sledećih linkova: Twitter, Instagram, Facebook.

Muške nominacije možete pogledati ovde, dok sve ženske ovde.

(Atlex.rs)

Scroll to Top