Istorija je ispisana/počela: Angelina sa 17 osvojila bronzu na EP, scenario iz Kalija se na sreću nije ponovio, može li u Rimu da skoči kako tata?!

Niko nikad u istoriji Srbije nije osvojio medalju na velikom seniorskom takmičenju kao maloletan do Angeline Topić koja je na Evropskom prvenstvu u Minhenu osvojila bronzanu medalju sa svega 17 godina i 26 dana u skoku uvis.

Istorija je ispisana, istorija je započeta – Angelina Topić je na svom prvom seniorskom takmičenju za reprezentaciju Srbije na velikom takmičenju osvojila medalju, bronza sija na grudima 17-godišnjakinje iz Beograda.

Sa puno samopouzdanja je Topićeva završila kvalifikacije gde je bila jedna od svega četiri devojke koje su sve tri visine preskočile iz prvog pokušaja. Kako je 187 centimetara preskočilo svega 12 devojaka nije bilo potrebe nastavljati dalje.

Bez doze treme i veoma samouvereno, bronzana sa U20 Svetskog prvenstva koje se održalo svega dve nedelje ranije i na kojem je imala ogromnih zdravstvenih problema, skala je i svoje prvo seniorsko finale.  Iz prve je savladala visine 182, 186, 190 centimetara koja je bila visina na kojoj su se ”lomila koplja”. Ovu barijeru je savladalo svega 7 devojaka, a 4 iz prvog pokušaja. Visinu od 193 centimetara Angelina je napadala sa treće pozicije i nju bez ikakvih problema savladava i zadržava taj plasman.

Angelina Topić, finale EP 22
Evropsko prvenstvo 2022., Minhen – 21. avgust – Angelina Topić, finale skoka uvis; Foto: AP Tanjug

Pored srpske atletičarke još tri devojke uspevaju iz prvog pokušaja i još jedna iz trećeg da preskoče ovu visinu. Narednu od 195 centimetara iz prve preskače Jaroslava Mahučik, a velika borba se vodi između ostale četiri devojke, od kojih Angelina Topić i Marija Vuković nemaju ni jedan neuspeli pokušaj do ove visine, dok Holanđanka Brit Verman i Ukrajinka Irina Gerašenko imaju dva, odnosno tri neuspela pokušaja do tad.

Poredak nastupa je bio takav da, pored Marije Vuković koja je uspela da preskoči ovu visinu, sledeće su skakale Topićeva i Verman. Angelina ni u trećem pokušaju nije uspela da preskoči ovu visinu iako je bila najbolja tad i nastaje prava drama.

Vratimo se 15 dana unazad u Kali na U20 SP gde se u finalu ženskog visa vodi velika borba za zlato. Iz prvog pokušaja sve visine do 191 centimetar preskače samo Angelina Topić, a na 193 prelaze samo još Karmen Krus iz Estonije, koja je jednom rušila 185, i Brit Verman iz Holandije, koja je neuspešna bila na 180. Naredna visina Angelini pravi mali problem pa je savladava u drugom pokušaju, isto kao i Estonka, dok Holanđanka preskače iz prve i ako je sve vreme bila na trećoj poziciji izbija na čelo. Ta jedna mala greška Angelinu je koštala još sjajnije medalje jer takmičenje završava sa bronzom jer 195 centimetara ne uspeva da preskoči (strašno trovanje hranom je imala dva dana pre finala), a Holanđanka zahvaljujući tom boljem nastupu na 193 izbija ispred srpske visašice, ali ne uzima zlato jer Estonka preskače iz trećeg pokušaja i 195.

Vraćamo se u Minhen gde nakon oborene letvice Angeline na 195 na zaletište staje upravo Holanđanka Verman. Kamera snima Dragutina Topića koji se krsti pre njenog skoka. Kreće Vreman u zalet, ali ovoga puta nije uspela da preskoči Topićevu i tako ostaje bez medalje na sreću Srbije.

 Znam da to kažem svaki put, ali ovaj put stvarno nemam reči! Ovo nisam očekivala ni u najluđim snovima, ali evo… Desilo se. Napisali smo istoriju! Hvala svima koji ste bili uz mene, hvala mom klubu, ministarstvu omladine i sporta, Srpskom atletskom savezu, mojim sponzorima koji su tu za mene i Olimpijskom komitetu – kazala je Topićeva.

Čestitke Vučića i Udovičića

Veliki uspeh srpske atletike, ali države pozdravili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

Vučić je pohvalio hrabru borbu Angeline i istakao da joj je samo nebo granica.

– Sve čestitke za našu Angelinu Topić na osvojenoj evropskoj bronzi! Pokazali ste da nema odustajanja ni u najžešćoj konkurenciji! Bravo, Angelina! Samo nebo je granica u narednim takmičenjima! – napisao je Vučić na svom Tviter nalogu.

Ministar Udovičić je rekao da su ona i ova medalja razlog za verovanje u blistavu budućnost.

– Za poštovanje, za istoriju, za ponos – naša Angelina Topić je osvojila evropsku bronzu! Svaka ti čast, Angelina, tvoj neverovatan skok te je vinuo u najviše visine evropske atletike! Ti si razlog zbog kog se danas radujemo i blistava budućnost u koju verujemo! Čestitke tebi, tvom stručnom štabu i Srpskom atletskom savezu! – stoji u čestitki ministra Udovičića.

Otac je imao 19 kada je osvojio zlato

Ova neverovatna priča koja je započeta u Minhenu osvajanjem bronzane medalje ima potencijal da poprimi holivudsku razmeru 2024.

Naime Angelinin otac i trener Dragutin je sa 19 godina 1990. na Evropskom prvenstvu u Splitu osvojio zlatnu medalju. Šampion Evrope je postao skokom od 234 centimetara čime je takođe postao jedan od najmlađih šampiona u istoriji, a to je još uvek rekord Srbije.

Gotovo tačno 32 godine kasnije (devet dana ranije) njegova ćerka, rođena 2005. godine, 15 nakon istorijskog uspeha, sa 17 na debiju osvaja bronzu na istom takmičenju.

Za dve godine Angelina će imati 19, Evropsko prvenstvo će se održati baš te 2024. u Rimu na stadionu Olimpiko od 7.-12. avgusta (u malo neobičnom terminu od srede do ponedeljka). Od velikog očevog uspeha proći će 34 godine, a ona će imati iskustvo koje Dragutin nije imao sa 19 godina i to ne samo u takmičenju već i u osvajanju medalja.

Do tada će imati još mnogo takmičenja i to onih najvećih dvoransko EP i SP, SP na otvorenom itd.

(Atlex.rs)

Scroll to Top