Ismail Mačev vodi životnu borbu: Kancer pluća je napao šampiona, ali je uspešno otklonjen (FOTO)

Ismail Mačev, jedan od najbolji Jugoslovenskih atletičara svih vremena, član čuvene bele štafete, čovek koji je već decenijama član crveno-bele porodice, bori se karcinomom pluća i pre neki dan je uspešno operisan, trenutno se oporavlja na VMA.

Sve je počelo u martu ove godine kada je na nagovor supruge otišao da sredi problem sa prstom koji vuče već godinama.

Zbog problema sa tetivom nije mogao da savije domali prst. Rutinska operacija kojom bi se ta tetiva prsta sredila bila je zakazana samo je popularni Maki morao da odradi još neke analize između ostalih i pregled pluća. Sve je to i odradio a potom otišao koji dan ranije u bolnicu kako bi sačekao operaciju prsta.

Na sam dan operacije, doktor je primetio neku mrlju na plućima i odbio je da izvrši operaciju pre nego se to detaljnije ne ispita. Ovo sve se odvijalo krajem marta i početkom aprila pre odlaska na klupske pripreme u Bar.

Ismail Mačev na pripremam u Baru
Pripreme Bar, Ismail Mačev sa pulenima nakon završenih deomnica; Foto: Atlex

Po povratku iz Crne Gore dobio je na mali spisak lekova na biljnoj i vitaminskoj bazi za oporavak. Te sve lekove je pio sve do početka avgusta a u međuvremenu je radio sve neophodne analize na kojima mu je ustanovljen karcinom pluća.

Čim je to saznao Mačev se obratio lekarima sa VMA koji su mu zakazali operaciju za 8. avgust. Pošto je taj lekar kod koga je zakazao operaciju otišao na odmor, operacija je prolongirana za 2 dana i tako je Ismail operisan 10. avgusta odmah ujutru.

Operacija je trajala puna 3 sata. Odstranjen mu je gornji režanj na desnom plućnom krilu i time je otklonjeno sve što je taj karcinom zahvatio. Operacija je uspešno obavljena.

Ali priči tu nije kraj. Kada se činilo da se sve završilo, sa odeljenja je vraćen ponovo u šok sobu zbog jakih bolova i teškog disanja proveo je tamo celu noć. Posle oporavka, sutradan je ponovo vraćen na odeljenje.

Ismail Mačev u bolnici
Ismail Mačev u bolnici nakon operacija kancera pluća; Foto: Zoran Dimić

Maki je trenutno dobro, kaže da su mu preneli sve pozdrave i svu podršku koju smo mu svi mi slali, da mu to puno znači i da ga i to drži. On će još neko vreme provesti u bolnici jer oporavak još uvek nije završen.

Borba još uvek traje a nadamo se da je ono najgore prošlo i da Maki sad lagano ulazi u finiš i ove trke koju će rutinski da završi i da pobedi kao što je to radio bezbroj puta u svojoj sportskoj karijeri.

(Atlex.rs)

Scroll to Top