In memoriam: Osman Junuzović

Atletski reprezentativac Bosne i Hercegovine Osman Junuzović iznenada je preminuo u svojoj 27. godini života od posledica zastoja rada srca.

Atletski region se 29. decembra probudio u šoku i neverici jer je ostao bez jednog od najboljih atletičara pred kojim su tek bile godine i za rezultate i za život.

Kako se navodi srce dugoprugaša je stalo u ponedeljak 28. decembra uveče, a vest se proširila u jutarnjim časovima sutradan.

Osman je rođen 28. septembra 1993. u Klokotnici. Pored redovnih atletskih takmičenja često je trčao i ulične trke, a sve to zajedno mu je obezbedilo sponzorstvo od strane Najka. Tako je Junuzović bio je jedan od malobrojnih sportista u regionu koji su dobijali stipendiju i opremu od ove američke kompanije.

Prvak Bosne i Hercegovine bio je čak 18 puta u disciplinama 3000, 5000, 10000 metara i 3000 stiplčez u kojoj je 2017. postao i prvak Balkana ,a prošle godine se okitio srebrnom medaljom.

Bio je redovan član reprezentacije Bosne  i Hercegovine sa kojom je 2015. učestvovao na prvim evropskim Olimpijskim igrama u Bakuu gde je osvojio bronzanu medalju u stiplu.

Bibić i Junuzović, Balkanijada 2017., Arena Beograd
Dvoranska Balkanijada 2017., Beograd Arena – 25. februar, 3000 metara, Elzan Bibić, Osman Junuzović; Foto: Atlex

Atletikom je počeo da se bavi 2005. godine, a već 2009. ispunio je normu za odlazak na evropski festival mladih (EYOF) na 2000 metara stipl. To takmičenje mu je ”otvorilo vrata” reprezentacije BiH čiji je dres nosio sve do poslednjeg dana svog života.

– Sve je krenulo davne 2005. godine kada je nastavnik fizičkog rekao da sam talentovan i da treba da počnem da treniram atletiku. Predložio mi je da odem na jedan od treninga na stadionu u Klokotnici i tako je sve počelo. U početku to nisam doživljavao kao nešto što ću voleti i nisam znao da ću biti toliko uspešan kasnije – ispričao je Osman u jednom intervjuu za portal mreza-mira.net.

Bio je 10. mlađi senior Evrope 2015. na u u23 EP u Talinu, a poslednju trku istrčao je 7. oktobra, 3000 metara na 11. međunarodnom atletskom mitingu u Zenici.

Pobedio smrt 2018.

Pred sam kraj 2017. Osman je imao problem sa leđima. Primio je injekciju nakon koje mu je bilo bolje, ali sutradan kada je došao na drugu krenuli su veliki problemi koji su se umalo završili kobno.

– Sve je počelo onog momenta kada sam dobio prve dve injekcije 23. decembra 2017. godine i nakon toga sam osetio strašne bolove. Imao sam paralizu i 45 dana sam ležao u bolnici u Tuzli i po mišljenju stručnjaka ispao sam veliki borac i heroj u čitavoj priči, jer sam preživeo. Rekli su mi da godinu dana neću moći ni hodati, a atletiku mogu zaboraviti – prisećao se Osman tih trenutaka u razgovoru za portal mreza-mira.net.

Osman Junuzović i Nikola Raičević, prvenstvo Beograda 2019
Dvoransko prvenstvo Beograda 2019, Beograd, Atletska dvorana – 19. januar, 3000 metara, Osman Junuzović, Nikola Raičević…; foto: Atlex

O kakvom borcu i atleti se radilo pokazao je tako što je se već nakon tri meseca vratio i trčao trku.

– Nakon 3 meseca od izlaska iz bolnice ja sam imao prvu trku u Zenici, bez treninga, nakon velike pauze i postao sam ponovo prvak države na 3000 metara sa preprekama. Mnogi ljudi nisu mogli da veruju da sam se vratio u život u svakom smislu, zbog činjenice da je ta povreda koju sam imao, odnosno bakterija koja mi je unesena u 99% slučajeva nezgodna i završava se sa smrtnim ishodom – istakao je Osman Junuzović.

Ta  bakterija ga je omela da dostigne još veće rezultate i to u trenutku kada je imao samo 24 godine i kada je počeo da pravi odlične rezultate.

Nažalost nakon godinu i po dana od povratka na stazu Osman nas je napustio, napustio je svoju familiju, svoje prijatelje, svoju atletiku, svoju Bosnu i Hercegovinu, ali će verovatno i dalje nastaviti da trči po nekim novim putevima i stazama onako kako je to oduvek radio.

Počivaj u miru prijatelju!

(Atlex.rs)

Scroll to Top