IN MEMORIAM: dr Srđan Savić – odlazak olimpijca i još jednog od prvih posleratnih atletičara u Srbiji

Krajem prošle godine, 20. decembra, u 89. godini života napustio nas je doktor Srđan Savić nekadašnji atletičar iz prvih generacija ”kraljice sportova” u Srbiji.

Savić je bio skakač udalj. Najzapaženije rezultate postizao je dok je nastupao za Crvenu zvezdu čiji je dres nosio u periodu od 1953. do 1962. godine.

Najveći uspeh dr Savića je postigao 1956. godine kada je postao prvak Balkana u skoku udalj sa skokom od 7,32 metra. Četiri godine kasnije bio je učesnik Olimpijskih igara u Rimu 1960. Zanimljivo je da je u italijansku prestonicu otišao kao 400-metraš gde je trčao u štafeti 4×400 metara.

Za reprezentaciju Jugoslavije, dok je bio član Zvezde, zabeležio je 32 nastupa.

Atletičari Crvene zvezde sa kraja 1950.
Atletičari Crvene zvezde sa kraja 1950. – sa levo na desno -Gajić kladivo, Milakov motka, Savić dalj/4×100/4x400m, Bezjak kladivo , — donji red- Dragan Petrović doktor Braca Vlah; Foto: Leon Lukman

Srđan Savić je rođen u Konjicu (Bosna i Hercegovina) 9. Novembra 1931., a kao student dolazi u Beograd gde završava Medicinski fakultet. Nakon završenih studija radio je u jugoslovenskom zavodu za sport i fizičku kulturu na Košutnjaku.

Nakon što nas je nedavno napustio i Aleksandar Obradvoić Bambi, odlaskom dr Srđana Savića iz te prve posleratne generacije među živima su ostala još samo dva motkaša, profesor Leon Lukman (89 godina) i  Milan Milakov (90 godina).

Okupljanje starih atletičara
Okupljanje starih atletičara, Srđan Savić, Predrag Križan, Mušković; Foto: Predrag Križan

(Atlex.rs)

najnovije vesti

September 2023
No event found!
Load More
Edit Template

Copyright © Sportsko udruženje Atlex 2023 Sva prava zadržana.
Zabranjeno reproduktovanje sadržaja u celini i u delovima bez dozvole Atlex-a.
Kontakt mejl: office@atlex.rs