Hoće li Vilagoš postati najbolja na svetu: Njih 5 se bore za titulu ”Zvezde u usponu” Svetske atletike

Svetska atletika tradicionalno na kraju svake godine dodeljuje priznanja najboljima, a ove godine među njima našla se Adriana Vilagoš u konkurenciji najboljih mladih atletičarki – Zvezda u usponu.

Srpska kopljašica ušla je u najuži izbor nominovanih koju čine njih pet. Konačna odluka biće doneta početkom decembra, a pored Vilagoš u konkurenciji su još i:

– Žaklin Čepkoeč (3000m stipl DL pobednica u Briselu, Kenija),
– Fatit Čerotič (U20 svetska šampionka na 3000m, treća u generalnom poretku DL, Kenija),
– Mine De Lkerk (U20 svetska šampionka u bacanju kugle, U20 bronzana u bacanju diska, Južnoafrička republika) i
– Kerika Hil (U20 šampionka sveta na 100m prepone, Jamajka).

Srpsko čudo od deteta je ove godine postala juniorska šampiona sveta u bacanju koplja, a prvih 11 rezultata na svetu za urast do 20 godina u svim disciplinama ove godine su njeni i jedina je u konkurenciji koja ima medalju sa seniorskog takmičenja – srebro sa Evropskog prvenstva.

Adriana-Vilagos-na-postolju-Mediiteranske igre 2022
Mediteranske igre 2022., Oran, Alžir – 02. jul – Adriana Vilagoš, zlatna medalja bacanje koplja; Foto: OKS

Svetska atletika na svom sajtu u izveštaju o Adriani Vilagoš piše sledeće:

Kada započnete sezonu kao aktuelni svetski šampion, uvek postoji određeni pritisak. Ali srpska bacačica koplja Adrijana Vilagoš nadmašila je sva očekivanja koja su 2022. bila na njenim mladim plećima. U sezoni koja je počela u martu i završena u septembru, Vilagoš se plasirala u top tri u 15 od svojih 16 takmičenja, konstantno bacajući preko 60 metara i završavajući ispred iskusnih seniorskih protivnica. Tokom prve polovine sezone osvojila je zlato na Balkanskom prvenstvu i Mediteranskim igrama. Zatim je došao njen veliki cilj za ovu godinu: U20 Svetsko prvenstvo u Kaliju.

Ona je godinu dana ranije osvojila zlato u Najrobiju, tada je imala samo 17 godina, ali sada je bio pritisak da odbrani titulu. Dominirala je u takmičenju, bacivši preko 60 metara čak četiri od svojih pet ispravnih hitaca u finalu. Najbolje je sačuvala za kraj kada je koplje letelo do rekorda šampionata – 63,52 metara postavši prva devojka, od bivše svetske rekorderke Osleidis Menendez, koja je uspela da odbrani U20 svetsku titulu u bacanju koplja.

Adriana Vilagoš U20SP 2022, Kali
Adriana Vilagoš U20 prvakinja sveta 2022, Kali – 02/03 avgust – rekord svetskih šampionata 63,52m; Foto: decabild

Ovaj hitac ju je postavio na treće mesto svih vremena do 20 godina u bacanju koplja, a ostala joj je još jedna sezona u ovoj starosnoj kategoriji pa bi sledeće godine mogla da se popne još više na toj listi.

Manje od tri nedelje nakon što je odbranila svetsku titulu do 20 godina, Vilagoš je osvojila srebro na seniorskom Evropskom prvenstvu, zauzevši jedno mesto ispred svetske rekorderke Barbore Špotakove. Vilagoš je zaokružila svoju sezonu sa nekim jakim nastupima na međunarodnom takmičenju, uključujući treće mesto na 63,00 metara na mitingu Dijamantske lige u Briselu.

Nominovane u muškoj konkurenciji za Zvezdu u usponu možete pogledati ovde.
Što se tiče najboljih atletičara sveta kod muškaraca nominovane možete pogledati ovde, a u ženskoj konkurenciji ovde.
Pored ovih nagrada dodeljuje se priznanje za fer-plej kao i za najbolju fotografiju godine.

(Atlex.rs)

najnovije vesti

April 2023
No event found!
Load More

Edit Template