Halili uspešno operisan: Bol koja traje 4 godine, pomoć koja to nije bila, ali je sada sve izbrušeno!

Važio je za predvodnika nove generacije, za jednog od najtalentovanijih atletičara Srbije, dijamant koji počinje da se bruši, ali taman kada je zakoračio u seniorske vode Jasmin Halili je krenuo da vodi bitku sa bolom u levom kolenu umesto sa protivnicima na svetskoj sceni, sada četiri godine kasnije problem bi trebalo da je napokon rešen.

Počeo je kao mali bol koji se za četiri godine pretvorio u problem koji je Jasimna Halilija sprečavao da normalno trenira. Išao je kod raznih doktora, na razne terapije, a od jedne mu se situacija drastično pogoršala. Na sreću ove godine je upoznao je doktora Borisa Vukomanovica specijalistu za artroskopsku hirurgiju kolena koji mu je rekao da nakon rutinske operacije će biti kao nov.

Nije dugo razmišljao. Nakon savetovanja sa roditeljima i trenerom Stevanom Grujićem operacija je bila zakazana 7. novembra.

– Obišao sam silne doktore dok nisam preko poznanika došao do doktora Borisa Vukomanovica koji je specijalista za artroskopsku hirurgiju kolena. Otišao sam na pregled kod njega i objasnio mi je da mi se na ivici patele nalazio špic koji mi je non-stop, dok mi je koleno bilo u savijenom položaju ili pod opterećenjem, kidalo tetivu. To je nastalo usled prekomernog korišćenja terapije šokvejvom (u nastavku teksta pročitaćete koliko je mnogo i često koristio ovu terapiju na preporuku struke) . Objasnio mi je kako je planirao da mi očisti taj deo patele koji mi je pravio noćnu moru – objašnjava Jasmin za Atlex kako je upoznao doktora koji ga je vratio u život.

Halili - snimak patele pre operacije
Jasmin Halili – operacije patele (koleno), pre operacije, 7. novembar 2021; Foto: privatna arhiva

Nije mogao da skače, zbog čega je zimsku 2021. takmičio u sprintu na 60 metara. Probleme nije imao kod trčanja i u teretani pa je tako započeo pripreme za novu sezonu kako bi što jači dočekao operaciju i kako bi vreme mirovanja prošlo što brže.

Odradio sam bazni deo pripremnog perioda i zakaza operaciju za 7 novembar. Operacija je prošla kako treba. Trajala je sat vremena i očišćen mi je ceo taj deo oko patele i ti diskovi koji su mi pravili problem. Iz bolnice sam izašao bez štaka i nisam pio nikakve lekovr protiv bolova.

Prvi pregled je obavljen i rezultati su odlični. Uskoro sledi i povratak treninzima.

Prognoza doktora je da ću se vratiti normalnim sportskim aktivnostima za 6 nedelja gde ću postepeno ulaziti u trening, bez žurbe i gde ću vraćati funkciju kvadricepsa i funkciju kolena u normalu. Obavio sam i prvi pregled i prošao je odlično. Nemam otok, nema krvarenje i nikakvu infekciju nakon operacije. Konce skidam 17. i onda ću moći da hodam bez ikakvih ograničenja. Sledeće nedelje krećem i na fizikalne terapije što je početka procesa vraćanja.

Halili - snimak patele posle operacije
Jasmin Halili – operacije patele (koleno), posle operacije, 7. novembar 2021; Foto: privatna arhiva

Čak ni zimska sezona u potpunosti nije otpisana, tako da u zavisnosti od forme moguće je da će Halili skakati ovog februara.

Povratak u pun trening se očekuje u februaru gde ću pokušati da uhvatim bar jedan deo zimske sezone, ali nigde ne žurim. Poslušaću svaki savet doktora i fizioterapeuta i na osnovu toga ćemo moj trener Stevan Grujić i ja odlučiti šta je najbolje.

Kako je sve počelo

Vraćamo se u 2017. kada se Jasmin spremao da osvoji medalju na U20 prvenstvu Evrope. Tada su krenuli prvi bolovi i nelagode koje su doprinele da ne bude u mogućnosti da na kontinentalnom šampionatu za juniore pruži svoj maksimum. Sa 210 centimetara zauzeo je odlično 12. mesto, ali nije bio zadovoljan jer je znao da vredi za mnogo više.

Sledila mu je još jedna jako bitna godina 2018. i U20 Svetsko prvenstvo. Na to takmičenje odlazi kao juniorski šampion Balkana i zauzima 11. mesto sa 212 centimetara.

Jasmin Halili i trener Grujić pripremaju bolno koleno za takmičenje, Serbian Open 2020
Trener Stevan Grujić pomaže Jasminu Haliliju da pripremi bolno koleno – Serbian Open 2020. – 20. februar; Foto: Atlex

Izgurao je i tu sezonu, a sve se naglo pogoršalo 2019.

– Prvi veliki problemi javili su se posle povratka sa priprema iz Bara (kraj aprila) 2019. dok sam radio skokove sa noge na nogu. Mislio sam da će proći samo od sebe posle nedelju-dve kao što je i prolazilo do tad međutim, sve je gore i gore bilo. Bilo je momenata kada nisam mogao koleno da ispružim.

Đavo je odneo šalu, moralo je ovom problemu da se pristupi mnogo ozbiljnije pa su tako krenule i prve terapije i tretiranje bolnog levog kolena.

Uradio sam prvu magnetnu rezonancu koja je pokazala da imam parcijalnu rupturu patelarnog ligamenta. Išao sam na terapije (laser, ultrazvuk, masaže) i bol je prošao. Posle 2 nedelje kad su krenuli skokovi pogoršalo se još više. Nastavio sam sa istim terapijama ali nije bilo bolje.

”Šlag na tortu” bilo je izuzetno loše vreme na Kupu šampiona gde je koleno dodatno nastradalo.

Jasmin Halili (vis), Kup Šampiona 2019
Kup šampiona, B liga 2019. – 25. maj, Tampere (Finska), Jasmin Halili (vis), Crvena zvezda

– Spremao sam se za mlađe seniorsko prvenstvo Evrope koje se te godine održavalo u Švedskoj. Sa Crvenom zvezdom sam otputovao na Kupu Evropskih šampiona u Tampereu (Finska) krajem maja. Za razliku od godinu dana ranije kada je vreme bilo savršeno te godine je kiša pada ceo dan i zaletište je bilo jako klizavo. Kao za baksuz ja sam se kod jednog skoka okliznuo, izvrnuo zglob i bol u kolenu se još više povećao. Uspeo sam da završim to takmičenje i da svom klubu donesem bodove, ali po povratku u Beograd koleno je bilo u jako lošem stanju – priseća se Halili tih možda i najbolnijih trenutaka karijere.

Već sutradan otišao je kod doktora Jovana Đurovića koji je uspeo da ga ”skrpi” kako bi mogao da nastavi sezonu.

– Ogromna zahvalnost dr Jovanu Đuroviću koji je uvek imao razumevanja za mene i uvek me je pri svakom svom dolasku iz Britanije primao i lečio. Uglavnom svaki put kad sam kod njega dolazio dobijao sam injekcije na prirodnoj bazi koji ublažavaju upalni proces. To je odlična terapija, ali nažalost kod mene je to imalo kratko dejstvo možda svega nedelju dana pa smo se baš često družili – sada se kroz osmeh priseća tih dan Halili.

Uspeo je na U23 EP da zabeleži novi liči rekord uz preskočenih fantastičnih 220 centimetara, ali posledice su bile velike. Bolovi u kolenu su bili ogromni, ali je u tom trenutku bol bio vredan rizika, a rizik se isplatio u tom trenutku.

Nakon tog takmičenja i završetka sezone od doktora Đurovića je dobio savet da odmori malo sa skokovima pa da se vidi onda da li će bol sam od sebe nestati. Tako je Jasmin dvoransku 2020. proveo kao sprinter na 60 metara. Tek je pred kraj sezone odrado nekoliko takmičenja u skoku uvis.

Jasmin Halili, Serbian Open 2020
Jedno od retkih takmičenja u visu 2020. godine – Serbian Open 2020. – 20. februar, Jasmin Halili, skok uvis; Foto: Atlex

Početak pakla

Usledila je korona, zatvaranje i nemogućnost treniranja. U trenucima kada je cela Srbija morala da sedi u svojim kućama Jasmin je listajući svoj Instagram naleteo na reklamu koja mu je privukla pažnju i koja je nudila rešenje za njegov problem.

Gledajući Instagram naleteo sam na oglas FIZIONOVA-e sa video snimkom na kojem se spominje da imaju poseban ”focus shockwave” i da on zasigurno rešava problem sa skakačkim kolenom. Otišao sam i objasnili su mi da za četiri nedelje će sve biti kako treba. Kada je prošao taj period zaista je nestao bol ispod same patele, ali se javio bol na samoj pateli.

Jasmin Halili
Jasmin Halili, Serbian Open 2020. – 20. februar; Foto: Atlex

Shockwave je agresivna terapija poznata kao i čekić jer velikom brzinom ”čekić” udara u bolnom mesto i razbija problem. Ovde je bio problem što je udarao u samo koleno.

Imao sam 4 nedelje svaki drugi dan po 2 shockwave u jednoj terapiji gde sam imao osećaj bukvalno da mi razvaljuju patelu svaki put kad mi rade. Koleno mi je bilo non-stop natečeno. Kvadriceps zbog nenaslanjanja na nogu je izgubio bar 60% snage. Kad sam ih pitao da li da odradim magnetnu rezonancu oni su me ubeđivali da ne treba. Međutim odlučio sam da na svoju ruku odem. Terapija uopšte nije jeftina, a meni je sve više bolelo tako da sam otišao i dobio rezultat da mi je napravljena ruptura na patelarnom ligamentu i da mi je oštećenje patele bilo srednjeg radijusa.

Usledio je period mirovanja po savetu doktora Đurovića i ponovni lagan ulazak u trenažni proces i priprema za dvoransku sezonu. To je urodilo plodom, ali opet kratkoročno samo.

Jasmin Halili, ppobednik mitinga u Ptuju
Jedno od retkih takmičenja u letnjoj sezomni 2021 – 1. memorial Roberta Preloga, Ptuj 2021 – 27. maj, Jasmin Halili pobednika skoka uvis; Foto: Atlex

Završena je zimska i počela je priprema za letnju sezonu. Bola je bilo konstantno, ali se treniralo. Počela su prva takmičenja, ali rezultati nisu bili zadovoljavajući. Počela je da radi glava i sumnja da se našao u bezizlaznoj situaciji. Kako to obično biva gotovo ni od kuda pojavio se doktor Borisa Vukomanovica i Jasimn je uspešno operisan 7. novembra u Medical centar.

Sleduje oporavak i povratak treninzima, a već za tri meseca bi mogao ponovo na zaletište na nekom od takmičenja.

Pored Halilija pred početak sezone 2022. ”pod nož” su otišli i Lazar Anić i Strahinja Jovančević.

(Atlex.rs)

Scroll to Top