Državnim rekordom se oprostio od Srbije: Dimitrije Novaković iznenadio sve pred odlazak u Ameriku (VIDEO)

Jedan od najboljih mladih srpskih atletičara Dimitrije Novaković u prvim danima 2020. odlazi u Ameriku na studije, a svoje poslednje takmičenje pred početak novog životnog poglavlja krunisao je novim juniorskim rekordom Srbije u troskoku koji je oboren nakon dugih 22 godine, a time je iznenadio i samog trenera Gorana Radoju.

Ovogodišnje izdanje ”Novogodišnjeg mitinga” Crvene zvezde bilo je jedno od uspešnijih u njenoj istoriji jer je postignut veliki broj odličnih rezultata i rekorda. Pored rekorda u kugli koji je postavio Asmir Kolašinac i juniorskog na 400 metra koji je istrčao Boško Kijanović, ovo takmičenje je svakako obeležio i Dimitrije Novaković koji je u svom poslednjem juniorskom troskoku nadmašio do sadašnji rekord Srbije u tom uzrastu za 1 centimetar.

Član zemunske Mladosti nadmašio je rekord Danijela Jahića od 15,55 metara star 22 godine koji je tadašnji član Taša skočio u Budimpešti 18. januara 1997. 28. decembra 2019. Novaković je uspeo da preskoči 15,56 metara čime je postao novi juniorski rekorder Srbije.

Nezvanični rezultati takmičenja

Dimitrije broji poslednje dane juniorskog staža i po rečima trenera Radoje na lično Dimitrijevo insistiranje poslednji trening pred takmičenje su tek uradili skokove iz punog zaleta.

– Iskreno ovaj rekord nisam ni planirao da će doći niti sam ga očekivao. Dimitrije me je nagovorio da se uopšte takmiči sad jer je želeo da na poslednjem takmičenju proba da obori rekord Daniela Jahic od 15,55 metara, a za to mu je nedostajalo 10 centimetara. Kako već šestog januara odlazi u Ameriku na studije gde će nastaviti sa treninzima rešio sam da mu izađem u susret. U petak, znači dan pred takmičenje, produžili smo zalet sa osam koraka, iz koliko sada u još pripremnom periodu skače, na 16 koliko mu iznosi ceo u takmičarskom periodu. Bio je zaista odličan na tom treningu i želja i motiv su mu doneli taj rekord već u prvoj seriji na njegovom posleddnjem juniorskom takmičenju u karijeri – rekao je Novakovićev trener Goran Radoja nakon što je njegov pulen oborio državni rekord za naš portal.

Goran Radoja, trener AK Mladost Zemun
29.01.2017. – Prvenstvo Srbije U20 (stariji juniori) – II dan; Goran Radoja, trener AK Mladost Zemun; Foto: Atlex

Sam Dimitrije nije mogao da sakrije zadovoljstvo što se upisao u istoriju srpske atletike i što će neka nova deca juriti sada njega kao što je on radio sve kako bi preskočio Jahića.

Prezadovoljan sam rekordom, došao je iz punog treninga bez mnogo priprema što je podsticaj da u nogama imam veće daljine – bile su prve reči Dimitrija Novakovića nakon završenog takmičenja za Atlex.

Početak je sezone, a i pored toga što nakon 12 godina neće više trenirati sa trener Radojom on je svom nasledniku u Americi ostavio dobre temelje radeći odlično svih ovih godina, ali i ove zime.

– Iako sam znao da će Dimitrije svoje prve seniorske korake napraviti u Americi moje kao trenera je bilo da ga pripremim na najbolji mogući način, kako sam to radio i do sada. To sam i učinio i sa te strane sam miran i zadovoljan svim do sada postignutim. Po dosadašnjim treninzima forma je tempirana za februar mesec, tako da ako nastavi sa radom kao do sad neću se iznenadi vešću da je skočio 16 metara u februaru – ponosno ističe odličan rad sa mladim Novakovićem trener Radoja i najavljuje za šta je Zemunac pripreman tokom jeseni.

Dimitrije Novaković, AK Mladost Zemun
12.01.2019. – Juniorsko prvenstvo Beograda, troskok, Dimitrije Novaković, AK Mladost Zemun; Foto: Atlex

Plejada talentovanih srpskih atletičara je nakon završene srednje škole rešilo da obrazovanje nastavi u Americi. Možda najbolji primer uspešno završenog koledža i paralelno odlične atletske karijere, a potom i celog života je Milan Ristić koji je po odlasku ”preko bare” postao jedan od najbržih Srba svih vremena, višestruku državni rekorder i učesnik svih velikih svetskih takmičenja uključujući i Olimpijske igre.

Međutim mnogi nisu uspeli da uklope obrazovanje i trening, ali Novaković veruje da njemu to neće predstavljati problem i da će leti dolazi u Srbiju gde će takmičiti kako na domaćim takmičenjima tako i za reprezentaciju.

– Kao još jedan atletičar koji ide u Ameriku, sigurno ću nastaviti da se takmičim kako u Srbiji tako i za reprezentaciju. Studije neće ništa promeniti kod mene u mojoj nameri za napredovanjem i na atletskom polju. Ponosan sam na sav trud koji smo uložili trener Goran Radoja i ja u ovih 12 godina. Sigurno će mi sve to pomoći i u Americi – poručio je Dimitrije.

Gen za atletiku nasledio je od oca Miroslava Novakovića, jednog od najboljih srpskih preponaša svih vremena i bivšeg državnog rekordera.

– Iskreno mislim da niko nije očekivao ovaj rekord sem Dimitrija. Uspeo je čak da ubedi i Radoju (trenera Gorana Radoju) da mu samo dan pred takmičenje dozvoli da proba pun zalet iako se još nalazi u pripremnom periodu. To pokazuje i njegovu zrelost jer je osetio da se oseća dobro i da on to može. Goran je prepoznao da to nije samo dečački hir  i rezultat je došao – ispričao je Miroslav za Atlex.

Dimitrije Novaković sa ocem Miroslavom
01.07.2018. – Prvenstvo Beograda za seniore, Dimitrije Novaković, troskok i Miroslav Novaković (otac i bivši rekorder); Foto: Atlex

Putevima Lebron Džejmsa i daljaša od preko 8 metara

Koledž na koji ide Dimitrije je jedan od najboljih u Americi kako po obrazovanju tako i po generalnom celom sportskom odseku, ali i atletici čiji se tim takmiči u najjačoj ligi.

– Šestog januara leti za Akron, država Ohajo, a studiraće Biologiju na koledžu Sent Vinsent- Sent Meri koji je najpoznatiji po košarkašu Lebron Džejmsu. Uslovi su fantastični, tamo na primer treniraju momci koji imaju 8,20; 8,30 metara u skoku udalj – kaže Miroslav Novaković.

Za kraj otac Miroslav nije mogao da sakrije zadovoljstvo za sve što je ovih godina trener Goran Radoja učinio za Dimitrija.

– Ne samo da je Dimitrije završio sa juniorskim stažom i postaje senior, nego započinje ceo novi život što ni malo nije jednostavno, ali nije ni prvi ni poslednji koji se odlučio za takav potez. Do ovog odlaska naravno ne bi bilo ništa da prethodnih 12 godina nije imao odličnog trenera kakav je Goran koji ga je naučio svemu u atletici i kome sam ja lično, ali i cela moja porodica neizmerno zahvalni. Pogotovo treba naglasiti da, iako je znao da će Dimitrije otići, on ga je spremao za februar za kada mu je predviđeno da će moći da skoči i 16 metara. Malo ko bi toliko truda i vremena posvetio u nekoga za koga zna da kad krene ”berba” više neće biti tu – istakao je Miroslav.

Kao što je i Dimitrije rekao i Miroslav kaže da ovo naravno nije poslednje takmičenje u Srbiji za njegovog sina.

– Kao što su to radili i njegovi prethodnici koji su odlazili na studije u Ameriku i Dimitrije će dolaziti let kući i praktično će imati iste sezone kao i do sad. Razlika će biti samo što ga klupski drugari neće viđati svaki dan, pogotovo tokom zime – kroz osmeh razgovor za naš portal završava otac novog juniorskog rekordera Srbije Dimitrija Novakovića Miroslav.

(Atlex.rs)

Scroll to Top