Državni rekordi Japundžićeve, Murićeve, Čanaka i Antića: Uspešan nastup juniora na državnom prvenstvu (FOTO)(VIDEO)

Mnogo ličnih i čak sedam državnih rekorda obeležili su juniorsko dvoransko prvenstvo Srbije održano ovog vikenda u Atletskoj dvorani u Beogradu.

Ovo takmičenje bilo je i idealna prilika selektoru Edinu Zukoviću da se uvidi u formu potencijalnih U20 reprezentativaca pred juniorsku Balkanijadu koja je na programu 13. februara u Sofiji. Da se izbore sa svoj nastup, odnosno da ispune normu, atletičari do 20 godina imaće prilike i naredne nedelje na seniorskom prvenstvu Srbije.

Takmičenje je obeležilo čak 7 državnih rekorda, od čega su četiri pojedinačna, tri u štafetama, a pao je i jedan najbolji rezultat Srbije za pionire.

Japundžićeva nadmašila rekord star 33 godine!

Marina Filipović bila je neprikosnovena 33 godine kada je u pitanju rezultat na 200 metara za devojke do 20 godina. Te 1988. godine u Torinu 10. februara tadašnja atletičarka AK Kablova iz Svetozareva (današnja Jagodina) ovu deonicu je istrčala za 24,64 sekunde.

Čekalo se više od tri decenije da se pojavi devojka koja će da nadmaši ovaj rezultat i nakon skoro 33 godine Tijana Japundžić, atletičarka Crvene zvezde, 31. januara nadmašila je ovaj rezultat za četiri stotinke i sa 24,60 sekundi postala je nova juniorska državna rekorderka.

Pulenka Mirjane Stojanović je dan ranije odlično istrčala 400 metara kada je zabeležila rezultat od 55,37 sekunde, potom je trčala i štafetu 4×200 i tu postala državna rekorderka, da bi dvodnevno takmičenje završila sa štafetom 4×400 metara.

Čanak nakon 21 godine oborio rekord na preponama!

Mladi preponaš novosadske Vojvodine Jovan Čanak oborio je državni rekord na 60 metara sa preponama (0,991m) istrčavši trku za 8,03 sekunde.

Dosadašnji rekorder je jedan od najboljih Srpskih atletičara i preponaša svih vremena Nenad Lončar. Tadašnji član Partizana je 22. januara 2000. godine u Budimpešti istrčao 8,06 sekundi i taj rekord je čekao više od dve decenije da ga neko nadmaši. U tome je uspeo pulen Feđe Kamasija.

Murićeva popravila svoje državne rekorde na 1500m!

Fantastična mlada atletičarka Novog Pazara Saima Murić sigurno korača stopama svojih sugrađana Amele Terić i Elzana Bibića. 15-godišnja pulenka Rifata Zilkića trku na 1500 metara završila je za 4:28.82. Time je nadmašila mlađe juniorski rekord Srbije koji je i do sad bio u njenom vlasništvu a iznosio je 4:33.29. Tom trkom iz prošle godine Saima je ujedno i postavila najbolji rezultat za pionirke, pa je samim tim ovnedeljnom trkom nadmašila i ovaj rezultat.

Saima Murić i Iva Maletić, u20 dvoransko prvenstvo Srbije 1500m
Juniorsko dvoransko prvenstvo Srbije 2021., Atletska dvorana – 30. januar, Saima Murić i Iva Maletić 1500m; Foto: Atlex

Nakon 5 godina oboren rekord na 800m!

Mlađi junior šabačkog AŠK Tempa Teodor Antić uspeo je da nadmašio državni rekord na 800 metara koji datira od otvaranja Atletske dvorane. Te 2016. Bogdan Joković ovu deonicu istrčao je za 1:57.28 a nepunih 5 godina kasnije pulen Biljane Planko ga je nadmašio za više od pola sekunde – 1:56.70

Rekordne štafete 4×200 i muška 4×400!

Prvi dan takmičenja završen je državnim rekordima štafeta Crvene zvezde u muškoj i ženskoj konkurenciji na 4×200 metara. Dečaci su već držali ovaj rekord, a devojke su ga preuzele od Novosađanki.

One su u sastavu Jovana Milošević, Lena Milinković, Ana Kilibarda i Tijana Japundžić istrčale su 1:41.29 i time su za skoro dve sekunde nadmašile prošlogodišnji rezultat štafete Vojvodine koja je trku završila za 1:43.19.

ženska štafeta Crvene zvezde 4x200m
Juniorsko dvoransko prvenstvo Srbije 2021., Atletska dvorana – 30. januar, ženska štafeta Crvene zvezde 4x200m nove državne rekorderke; Foto: Atlex

Aleksandar Mićić, Bogdan Vidojković, Miloš Mijatović i Stefan Kaljuš nadmašili za 78 stotinki rekord svojih klupskih drugara od prošle godine istrčavši 1:31.44. U sastavu obe rekordne štafete bili su Vidojković i Kaljuš.

Drugi dan i celokupno takmičenje zatvoreno je državnim rekordom u muškoj štafeti 4×400 metara u izvedbi atletičara BAK-a. Ekipa u sastavu Luka Vučković, Stefan Maksimović, Aleksa Sekulić i Balša Milić trku je završila za 3:26.51. Izuzev Vučkovića ostala trojica su bili protagonisti obaranja i dosadašnjeg rekorda iz 2017. godine kada su istrčali 3:32.17.

Čak 67 normi za Balkanijadu!

Na juniorskom prvenstvu Srbije viđeno je čak 67 rezultata boljih od norme za U20 prvenstvo Balkana koje će se održati 13. februara u Bugarskoj prestonici Sofiji.

Prvog dana je 28 atletičara ispunilo norme, dok je drugog to učinilo čak njih 39, a apsolutni rekord je trka na 3000 metara za devojke gde je čak njih 11 trčalo bolje od zadatih 11:56.0. Takođe i u muškom dalju čak 8 dečaka je preskočilo 6,20 metara koliko iznosi norma, ali na Balkanijadu će ići samo najbolji.

Pored atletičara koji su ovog vikenda zabeležili rezultate bolje od norme, postoji i veliki broj onih koji su u nedeljama iza nas to već uspeli da učine, a narednog vikenda biće i poslednja šansa za neke nove. Međutim na Balkanijadu neće moći da odu svi. Selektor Zuković će voditi veći broj nego što će to biti kada je seniorska ekipa u pitanju, ali se može očekivati da smo u pojedinim disciplinama pođe po dvoje atletičara.

Juniori su selektora stavili na slatke muke, ali su time najavili da Srbija i te kako ima potencijala i talenta u godinama koje su pred nama.

U narednim danima objavićemo sve fotografije sa ovog takmičenja na našoj facebook stanici, a na YouTube kanalu video snimke.

(Atlex.rs)

Scroll to Top