Državni i EP norma za Boška, Branković je sledeći: Drma se tron za najboljeg 400-metraša, Milana i štafete istrčale 2. rezultate svih vremena!

Neverovatna sezona Boška Kijanovića krunisana je novim rekordom Srbije na 400 metara ovaj put za mlađe seniore sa rezultatom 45.59 sekundi što je drugi rezultat svih vremena u Srbiji!

Na sprinterski miting u Ženevi koji je održan 11. juna odletela je srpska reprezentacija u štafetama 4×100 metara u sastavu Aleksa i Boško Kijanović, Strahinja Jovančević, Stefan Kaljuš odnosno Milana Tirnanić, Anja Lukić, Tamara Vuletić i Tamara Milutinović.

Takmičenje je otvoreno štafetama, a to kao da je dalo dodatno ubrzanje Milani i Bošku.

Pet i po sati nakon štafetne trke Boška Kijanovića je čekala trka i na 400 metara u odličnoj konkurenciji gde su svi imali gotovo podjednake rezultate. Srpski atletičar je krenuo jako i nadmašio je svoj lični rekord, koji je postavio 21. maja u Grčkoj kada je nadmašio i U23 rekord Srbije koji je držao Miloš Raović, za 13 stotinki i trku je završio za 45.59 sekundi. Kroz cilj je prošao kao četvrti za tri stotinke sporije od trećeplasiranog.

Pored toga što je postavio novi mlađe seniorski državni na večnoj listi 400-metraša u Srbiji sada je nadmašio i Nenada Đurovića i ostao mu je samo još Slobodan Branković.  Zimus mu je skinuo dvoranski rekord u ovoj disciplini, a na otvorenom mu sada nedostaje 29 stotinki.

Ovom trkom je ispunio i normu za Evropsko prvenstva u Minhenu koja iznosi 45.70 sekundi.

Milana 4 stotinke do državnog!

Fenomenalna trka Milane Tirnanić u Ženevi verovatno je i pokazatelj koliko su štafete važne jer je upravo nakon nje zabeležila novi lični rekord u drugi i istoriji Srbije – 11.37 sekundi.

Sat i po vremena je imala između dve trke, a odlična konkurencija ju je dodatno pogurala pa je kroz cilj prošla identično kao holandska atletičarka Leone Van Vilet koja je za koji hiljaditinku ipak bila brža. Trka je prošla gotovo bez vetra od svega 0,3 metra u sekundi u leđa.

Tirnanićevoj je lični rekord do sad bio 11.46 sekundi iz fantastičnog finala prošlogodišnjeg prvenstva Srbije što je četvrti rezultat na večnoj isti srpskih sprinterki. Ispred nje su do sad bile samo Ivana Ilić koja je u istoj trci istrčala 11.38 i Vukosava Đapić sa 11,37. iz 2005. Sada se Milana izjednačila sa njom i nedostaju joj svega četiri stotinke da nadmaši Koreliju Šinković sa 11.34 sekunde i rekorda iz 1987. godine.

Balkanijada 2021 I dan - 100m žene, Milana Tirnanić
Balkanijada, Smederevo 2021. – 26. jun – 100m finale, Milana Tirnanić, Rafaela Spanudaki; Foto: Atlex

”Rekordne” štafete!

Primarni cilj odlaska na ovo takmičenje u Ženevu bio je razvoj štafeta i trka muške i ženske 4×100 metara. Cilj je uspeo jer su obe istrčale druge rezultate Srbije svih vremena i najbrže trke u 21. vek.

Muškarci su u sastavu Strahinja Jovančević, Boško Kijanović, Stefan Kaljuš i Aleksa Kijanović trku završili za 39,92 sekunde što je za svega 13 stotinki slabije od državnog rekorda koji su u Sarajevu 1981. godine postavili Mladen Nikolić, Dragan Zarić, Aleksandar Popović i Nenad Milinkov.

Devojke su bile još bliže rekordu jer Tamaru Vuletić, Tamaru Milutinović, Anju Lukić i Milanu Tirnanić delilo 12 stotinki do zvanja najbržih istrčavši trku za 44,80 sekundi. Elvira Pančić, Mila Savić, Biljana Mitrović i Vukosava Đapić su 2000. godine istrčale u Banskoj Bistrici 44.68 sekundi.

Pored Milane i Boška kod devojaka Tamara Vuletić je trku na 100m završila za 12.03 dok je Tamara Milutinović istrčala 12.15 sekundi. Kod muškaraca 100 metara Aleksa Kijanović je kroz cilj prošao za 10.61 sekundu dok je Stefan Kaljuš zabeležio rezultat od 10.90 sekundi.

(Atlex.rs)

Scroll to Top