”Dolazak” novih klinaca: Mlade snage se probile na vrh srpske atletike na državnom prvenstvu! (FOTO)(VIDEO)

Prethodnog vikenda održano je seniorsko prvenstvo Srbije u Novom Pazaru na kojem su pored onih najboljih u sjajnom svetlu se pokazale i nove snage, mlađi seniori pa čak i juniori, koji su došli i do medalja.

Zbog pandemije koronavirusa i odlaganja svih velikih takmičenja neki od najboljih srpskih atletičara je preskočilo ovu celu sezonu kao što su Ivana Španović, Asmir Kolašinac, Armin Sinančević…, ali sa druge strane publika u Novom Pazaru mogla je da vidi trku Elzana Bibića, Alekse Kijanovića, Milane Tirnanić, skokove Strahinje Jovančevića, Milice Gardašević, Marije Stojadinović…

Ali počnimo juniorskim ”senzacijama” Tamarom Milutinović na 200 metara i Tijanom Japundžić novom vladarkom na 400 metara te maestralnom Marijom Stojadinović koja je pored troskoka sad zablistala i u dalju.

Objedinjene titule u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji

Milutinovićeva vladarka 200 metara!

Nije toliko česta pojava da je juniorski šampioni ujedno budu i seniorski. Upravo to je ove godine pošlo za rukom  atletičarki Rume, 19-godišnjoj Tamari Milutinović. Nakon što je u Kruševcu na juniorskom prvenstvu Srbije pobedila na 200 metara sa rezultatom 24,48 sekundi, na seniorskom je bila još bolja pa je tako nakon kvalifikacijskih 25,27 u finalu odnela pobedu sa novim ličnim rekordom od 24,31 sekundom.

Ovom trkom atletičarka iz Rume je bila jako blizu norme za juniorsko prvenstvo Evrope koje se održava naredne godine u Talinu (Estonija) od 15.-18. jula. Za ”vizu” joj je nedostaje svega jedna stotinka koju će moći da nadoknadi već ovog vikenda u Istanbulu na juniorskoj Balkanijadi, a potom verovatno i u Klužu na seniorskoj.

Ivana Ilić, Maja Ćirić i Tamara Milutinović, finale 200m PS 2020
Prvenstvo Srbije 2020., Novi Pazar – 6. septembar, Ivana Ilić, Maja Ćirić i Tamara Milutinović, finale 200 metara devojke; Foto: Atlex

Kada se vidi konačan poredak vidi se da je Tamara napravila senzaciju ne samo osvajanjem prvog mesta već i pobedom nad prvom favoritkinjom Majom Ćirić. Međutim atletičarka BAK-a je jedna od onih koja se već priprema za narednu godinu tako da preterane pripreme za državno prvenstvo nije bilo. Zbog toka ne treba čuditi ”tek” drugo mesto i rezultat od 24,51.

Treća je bila 18-godišnja Ivana Ilić iz ČAK Čačka koja je za svega jednu stotinku trčala sporije od ličnog rekorda – 24.59 sekundi.

Međutim mlada atletičarka Čačka je po prvi put u karijeri istrčala 100 metara brže od 12 sekundi i sa novim ličnim rekordom od 11,89 sekundi osvojila je srebrnu medalju. Brža je bila samo Milana Tirnanić koja je na rutinski način odbranila titulu od prošle godine. Nakon kvalifikacijskih 11,87 sekundi atletičarka Crvene zvezde ja malo ”dodala gas” u finalu i kroz cilj je prošla za 11,72 sekunde. Treće mesto na 100 metara zauzela je još jedna atletičarka Zvezde, mlađa seniorka, Tamara Vuletić sa rezultatom 12,29 sekundi.

Nažalost jedna od favoritkinji za medalju Katarina Sirmić imala je bržu reakciju od dozvoljene u kvalifikacijama tako da nije zabeležila nastup u ovoj disciplini, ali jeste na 400 metara, a sutradan na 200 i 4×400.

Nema bolje od Japundžićeve na 400 metara u Srbiji, padom i foto finišem do bronze!

U disciplina u kojoj je Srbija imala i Olimpijskog predstavnika i finaliskinju Evropskog prvenstva 2016. godine u liku Tamare Salaški doživljava smenu generacija.

Zbog već spomenutih razloga Maja Ćirić nije trčala, a priliku da se okiti i seniorskim zlatom, nakon juniorskog, odlično je iskoristila Tijana Japundžić. Juniorka Crvene zvezde trčala je brže nego nedelju dana ranije na svom državnom, ali i najbrže u svojoj dosadašnjoj karijeri. Kroz cilj je prošla za odličnih 56,34 sekunde, što je za stotinku brže od njenog dosadašnjeg ličnog rekorda.

Isto kao i Tamara Milutinović i Tijana Japundžić će ovog vikenda takmičiti na u20 Balkanijadi, a verovatno će biti pozvana i za seniorski šampionat.

Za razliku od Kruševca pre nedelju dana, Andrea Sremac iz Zrenjanina trčala je mnogo bolje i za razliku od tadašnje bronze sada se okitila seniorskim srebrom. Kroz cilj je prošla za 56,77 sekundi što je za više od 2 i po sekunde brže nego na juniorskom prvenstvu Srbije. Koliko je dobro trčala ovu trku govori i podatak da joj je lični do sad iznosio 57,65.

Borba za treće mesto vođena je doslovce do poslednjih milimetara staze. Prednost je imala Katarina Sirmić, a kao u stopu pratila ju je još jedna atletičarka Zvezde Dajana Petković. Trka je bila toliko napeta da je u poslednjim metrima Petkovićeva u ”bacanju” u cilj izgubila snagu i korak zbog čega je pala. Na kraju, gledajući foto finiš, taj bolni pad joj je doneo bronzanu medalju, ali i velike bolove u ramenu uz nekoliko modrica. Hiljaditinka je odlučila u Dajaninu korist koja je na kraju zabeležila rezultat od 57,07 (066) sekundi.

Japundžićeva je sve bila iznenadila i na 400 metara sa preponama gde je došla do srebrne medalje sa rezultatom 1:05.55, a brža od nje je bila prva favoritkinja 23-godišnja Maja Gajić iz Košutnjaka sa 1:01.19.

Marija Stojadinović ”letela” oba dana

Dugo je nije bilo na atletskoj ”mapi”, ali Marija Stojadinović se vratila bombastično i neočekivano, pre svega za nju samu kako kaže.

Nakon neverovatnog troskoka od 13,58 metara i prvih skokova preko 13 metara, atletičarka Vožda iz Jagodine je ponovo sve ostavila bez teksta.

Prvog dana je sigurno i ubedljivo osvojila zlato u troskoku sa 13,25 metara i pet od šest skokova od preko 13 metara.

Bila je prijavljena i za dalj, ali je razmišljala da ga otkaže zbog velikog umora nastalog odličnim skokovima, a manjkom treninga. Međutim donela je još jednu odluku života i rešila je ”da se igra” i drugog dana.

Nikada u svojoj karijeri nije skočila pre 6 metara. Rekord joj je još iz 2017. 5,91 metara, ali se to promenilo već u prvoj seriji, da bi u drugom skoku napravila novo čudo.

Takmičenje je otvorila sa 6,07 metara i tu je već počela da se hvata za glavu, kako ona, tako i svi okupljeni oko skoka udalj. Međutim pravo ”čudo” dolazi u narednoj seriji kada Marija doskače do neverovatnih 6,24 metra i potvrđuje prvo mesto.

Iako je vladala neverica nakon tog odličnog skoka 23-godišnja atletičarka Jagodine nije još sve ”rekla”. Narednu seriju prestupa, potom skače ”samo” 6,10 metara da bi potom usledio pravi let od čak 6,38 metara!

Glavna favoritknjia 22-godišnja Milica Gardašević imala je problema na početku takmičenja. U prve tri serije zabeležila je tri prestupa, a završetka takmičenja zbog toga (najslabijeg rezultata) spasilo ju je što je bilo manje od osam skakačica (sedam), pa nije bilo ispadanja nakon tri serije.

Sledi siguran skok od 6,14 metara, a onda kao da ju je skok Stojadinovićeve od 6,38 motivisao ili razljutio pa je Gardaševićeva doskočila do prvog mesta skokom od 6,42 metra koji je na kraju bio pobednički.

Treće mesto zauzela je 21-godišnja Sara Lukić sa skokom od 6,07 metara, dok je četvrta bila 18-godišnja Lidija Todorović sa 5,75 metara, što je ipak za 15 centimetara manje nego što je bila skočila nedelju dana ranije u Kruševcu, ali je ovog vikenda očekuje u20 Balkanijada.

Kijanovići bez premca

Aleksa Kijanović bio je više nego ubedljiv na 100 metara, dok je Boško bio na 400 međutim, velika borba između njih dvojice viđena je na 200 metara.

Iako je u kvalifikacijama trčao i Strahinja Jovančević koji je ”prošetao” na 10,98 sekundi, zbog obaveza u skoku udalj nije bio u mogućnosti da trči i finale u kojem je zbog toga trčalo svega 7 sprintera.

”Višak” zbog toga je bio Nemanja Jorgić koji je u kvalifikacijama trčao 11,20 sekundi, a kao poslednji u finale ušao je Filip Ištvanović sa 11,10 sekundi.

U finalnoj trci viđena je odlična borba za drugo i treće mesto. Zlato se nije dovodilo u pitanje, Aleksa Kijanović je nakon laganih kvalifikacijskih 10,73 u finalu istrčao fantastičnih 10,50 sekundi uz odličan vetar od +1,2 metra u sekundi.

Sa 10,81 sekundi srebro je odneo 22-godišnji Kostadin Nikolić iz Niša dok je treći kroz cilj prošao juniorski šampion Srbije u ovoj disciplini Stefan Mihajlov koji je zabeležio novi lični rekord od 10,85 sekundi.

Boško Kijanović bio je ubedljiv na 400 metara gde je zabeležio rezultat od 46,58 sekundi što je za svega osam stotinki sporije od njegovog ličnog rekorda. Iza 20-godišnjeg atletičara BAK-a kroz cilj je prošao iskusniji, 25-godišnji, Ivan Marković iz Zvezde sa rezultatom 28,60 sekundi koji je bio bolji od 21-godišnjeg klupskog druga Miloša Radojkovića koji je kroz cilj prošao za 48,89 sekundi.

Drugog dana braća Kijanović su ”ukrstili koplja” na 200 metara i sve je prštalo do samog kraja trke.

Nakon kvalifikacijskih 22,23 sekunde Alekse i 22,13 Boška u finalu su ubacili u višu brzinu koja je donela trku bržu za više od jedne sekunde.

U veoma dramatičnoj i zanimljivoj trci stariji brat Aleksa je vodio gotovo celu trku, ali je u samom finišu Boško odneo pobedu sa 21,18 sekundi dok je Aleksa zabeležio vreme od 21,20 sekundi.
Koliko je ovo bila dobra trka govori podatak da je Boško nadmašio lični rekord za čak 18 stotinki, dok je Aleksa to isto učinio sa 23 stotinke.

Fantastična Anja Lukić sve bliža državnom rekordu!

Da se nalazi u odličnoj formi, i da vanredno stanje uzrokovano koronavirusom nije uticalo na Anju Lukić, sjajna preponašica Zvezde pokazala je na državnom prvenstvu kada je ponovo zabeležila novi lično rekord na 100 metara sa preponama.

Prvo je u Zenici osmog avgusta istrčala 13,38 sekundi, da bi u Pazaru nadmašila taj rezultat za četiri stotinke. Trkom od 13,34 sekundi ubedljivo je osvojila zlatnu medalju ispred Milice Emini 14,14 i Ivnone Jurić sa 14,55 sekundi.

Anja je i dalje na trećem mestu svih vremena u Srbiji na 100 metara sa preponama, ali je sada još bliža drugoplasiranoj Gordani Čotrić koja je 1988 trčala 13,28 sekundi. To je bio važeći rekord Srbije sve do 2009. kada je Jelena Jotanović istrčala 13,19 što je već 11 godina neprikosnoveni rezultat u Srbiji.

Marija Vučenović drži primat u bacanju koplja

Prvi put na seniorskom šampionatu takmičila je jedna od najperspektivnijih atletičarki sveta Adriana Vilagoš. Ova 16-godišnjakinja je vezala nekoliko takmičenja sa 600-gramskim, seniorskim, kopljem, koje sada baca po prvi put u karijeri. U Pazaru je bacila 56,68 metara što je odličan rezultat, ali sigurno rezultat koji Adriana može i te kako da nadmaši. Odlično za prvi nastup na seniorskom PS.

Pobedu je odnela iskusna 27-godišnja Marija Vučenović iz Srema iz Sremske Mitrovice. Učesnica nekoliko prvenstava Evrope je opravdala ulogu favorita i najbolje kopljašice Srbije odbranivši titulu hicem od 58,88 metara.

Halili jači od povrede

Sa velikim problemima se bori najbolji srpski visaš Jasmin Halili više od godinu dana. Ovaj 21-godišnjak gotovo da tokom cele 2020. nije odradio ni jedan visaški trening zbog problemom sa kolenom koji nikako da prođe uprkos brojnim terapijama.

Atletičar Zvezde prošle godine je ne juniorskom prvenstvu Evrope skočio odličnih 220 centimetara, ali je ove godine daleko od letvice i sunđera. Međutim, na iznenađenje svih on se ipak pojavio na državnom prvenstvu. Namera je bila samo da se zabeleži jedan ispravan skok, ali adrenalin je učinio svoje i bol je bio nestao kad je takmičenje krenulo.

Počeo je sa 190 centimetara koje je preskočio iz prve, potom je bez problema preskočio i dva metra, da bi iz drugog preskočio i 208 centimetara i tu kreće drama.

Božidar Marković je takođe dve visine preskočio iz prvog pokušaja. Iako su one 195 i 204 po propozicijama se gleda broj pokušaja, a ne visina, tako da su Halili i Marković bili izjednačen pre podizanja letvice na 211 centimetara. Zajedno sa njima tu visinu je skakao i Marko Bosak, ali on je prethodnu preskočio iz trećeg pokušaja.

Sva trojica su sva tri puta rušila 211 centimetara, pa se ušlo u nadigravanje između Halilija i Markovića jer su imali isti broj neuspešnih pokušaja. Visina je ostala ista, a iz četvrtog pokušaja Halili je uspeo da preskoči ovu visinu i tako je odbranio titulu prvaka države jer Markoviću ponovo to nije pošlo za rukom.

Da su obojica ponovo rušila ovu visinu onda bi se visina smanjivala sve dok se ne bi došlo do pobednika.

Jovančevića i Anića – dvoboj konstantnih preokreta

Nakon gotovo pola godine provedene u Americi Lazar Anić se nedavno vratio u Srbiju, taman za državno prvenstvo.

Iako je otišao na samo nekoliko nedelja tamo ga je sačekala pandemija COVID-19 i nikako nije mogao da se vrati u Srbiju. Sreća u nesreći je bila što je tamo otputovao sa porodicom, suprugom i sinom pa mu je taj period lakše pao. Trenirao je, čak je zabeležio i jedno takmičenje ”preko bare” i spreman je došao u Novi Pazar.

Iako su i on i Strahinja Jovančević na kraju bili nezadovoljni rezultatom, publika je imala pravi spektakl i veliki okršaj, baš onakav kakav njih dvojca vode od mlađih dana.

Anić je poveo u prvoj seriji sa 7,42 metra nakon Strahinjinog preskupa, ali atletičar Zvezde u drugoj seriji izbija na prvo mesto sa skokom od 7,49. Anić prestupa u drugoj ali u trećoj izjednačuje skok Jovančevića i zbog boljeg drugog skoka se vraća na čelnu poziciju. Strahinja u trećoj skače 7,41 metar, ali u četvrtoj pravi novi preokret i vraća zlato sa skokom od 7,69 metara. Lazar potom beleži skokove od 7,42 i 7,59 metara da bi u poslednjoj seriji zabeležio najbolji skok, koji je bio na nivou zlatne medalje. Nakon merenja ustanovljeno je da je ipak bio kraći za svega 3 centimetara.

Tako je Strahinja Jovančević odbranio titulu prvaka Srbije sa 7,69 metara, drugi je bio Lazar Anić sa 7,66 metara, dok je bronzu osvojio Aleksandar Grnović sa 7,26 metara. Preko sedam metara skočio je još i Petar Milinkov7,16.

Sigurna Teodora Simović, ali tu je naslednica Katarina Milosavljević

Jedne od disciplina gde je senior i favorit odneo pobedu su trke na 1500 i 3000 metara za devojke gde je Teodora Simović bila sigurna, ali juniorka Katarina Milosavljević ju je odlično pratila.

Prvog dana na 1500 metara atletičarka Novog Pazara pobedila je u vremenu 4:40.60, a odlično ju je do samog kraja pratila 20-godišnja Katarina Milosavljević koja je kroz cilj prošla za 4:44.87. Iza atletičarke Crvene zvezde bila je Iva Maletić sa 4:45.46.

Drugog dana na duplo dužoj distanci Teodora je napravila veću prednost na kraju, ali se Katarina odlično držala tokom cele trke, nakon koje nije bila zadovoljna. Simovićeva je pobedila sa 10:03.24 dok je Milosavljevićeva uzela drugo srebro sa 10:28.31. Treća kroz cilj je prošla Aleksandra Kostadinović iz Srema iz Sremske Mitrovica sa 10:31.24.

Teodora Simović i Katarina Milosavljević, prvenstvo Srbije 2020, borba na 1500m i 3000m
Prvenstvo Srbije 2020., Novi Pazar – 6. septembar, Teodora Simović i Katarina Milosavljević, 1500m i 3000m; Foto: Atlex

Neverovatan metar Nedeljkovića u kugli, Zdravkoviću titula!

Sjajne nastupe zabeležili su mladi kuglaši Bogdan Zdravković i Veljko Nedeljković. U izostanku Kolašinca i Sinančevića mlađe seniorski reprezentativci su iskoristili svoju priliku.

Zlatnu medalju osvojio je Bogdan Zdravković. Iako nije uspeo da ponovi hitac od preko 19 metara koliko je bacao pre koju nedelju u Kruševcu kada je zabeležio lični rekord od 19,25 metara, 18,89 se može smatrati kao uspešnim takmičenjem jer ga je sutradan čekao i disk.

Sa druge strane Veljko Nedeljković je zabeležio lični rekord bacivši 18,43 metra što je za čak metar više od rekorda sa kojim je došao u Pazar.

On je već ove godine popravio lični rekord na 17,40 ali je sada napravio ”čudo” bacivši za metar više. Sličan uspeh nedelju dana ranije na juniorskom PS zabeležio je Elen Zorić koji je senzacionalno stigao do zlatne medalje.

Treba napomenuti da je Nedeljković promenio trenera ove godine i da više ne sarađuje sa legendarnim Draganom Perićem koji treneri Armina Sinančevića.

Drugog dana Bogdan Zdravković je osvojio još jedno zlato u bacanju diska gde je ponovo bio malo slabiji nego u Kruševcu 22. avgusta kada je bacao van konkurencije. Ovog puta za titulu prvaka Srbije bacio je 49,57 metara.

Sigurni Tomaševićeva i Bibić

Najiskusnija učesnica šampionata bila je Dragana Tomašević koja je disk bacila 56,20 metara i bez ikakvih problema je došla do nove titule prvakinje Srbije. Preko 40 metara bacila je 20-godišnja Katarina Gačević iz Šabačkog Tempa – 41,27.

Sa druge strane, iako ima tek 21 godinu za Elzana Bibića se slobodno može reći da je iskusan. Trčao je samo prvog dana 1500 metara i pobedio je sa 3:46.91. Nakon trke rekao je da mu je to bila jedna vrsta nadražaja za miting u Ostravi koji ga je čekao u sredu i na kojem je oborio državni rekord na 5000 metara starog 49 godina.

Drugi kroz cilj je prošao Miloš Malešević sa 3:50.43, dok je bronzu osvojio Nikola Raičević sa 3:56.69.

Drama na 400 metara sa preponama – Marković odbranio titulu u poslednjim metrima

Velika borba odigrala se u muškoj trci na 400 metara sa preponama gde se očekivala velika borba između Sergeja Savića i Miloša Markovića, ali sve je iznenadio Nikola Kovačević koji je hrabro krenuo trku.

Kovačević je gotovo od samog starta vodio i u ciljni pravac je ušao kao prvi ispred Markovića koji mu je bio ”na kuku” i Savića koji je ostao nešto iza. Gotovo do 50-ak metara pre cilja izgledalo je kao da će Kovačević doći do svog prvo seniorskog zlata, ali je Marković ipak imao više snage i iskustva u tom finišu i nakon 54,91 sekunde od starta trke odbranio je titulu. Srebro je pripalo Nikoli Kovačeviću sa 55,41 sekundi dok je treći bio Sergej Savić sa 55,81. Vidno razočaran što ne može da se bori sa prvom dvojicom Savić je umalo izgubio i bronzu jer je Aleksa Sekulić iza njega ostao za samo jednu stotinku.

Nedolazak Top Džampa i Zemunske Mladost – šteta za vis ili za atletičare?

Iako prvenstvo Srbije jedne zemlje treba da bude kao njeno Svetsko prvenstvo, to nažalost neki ne gledaju tako. Paralelno sa ovim takmičenjem održan je i ”Memorijal Mihajlo Švraka” koji jeste bio namenjen pionirima i mlađim juniorima, ali neki od njih su najbolji u Srbiji i u seniorskoj konkurenciji.

Situacija je takva da je ženski skok uvis bio siromašan bez Zorane Rokavec i Angeline Topić, pa i Aleksandrije Mitrović. Takođe na prvenstvu Srbije nije bilo ni Tomislava Isailovića i Marka Vlahovića koji bi doprineli još boljem dalju, troskoku i skoku uvis.

Svi navedeni su novi talas, novi klinci, koji polako prave smenu generacije, kojima je bilo mesto i koji su morali da takmiče u Novom Pazaru sa najboljima zato što oni to jesu. Najviše na gubitku su sportisti koji su trebali da dobiju zaslužene nagrade za sav svoj (trenutni) talenat.

Doduše Zemunci su imali dva predstavnika , u bacanju kugle i koplja, od kojih je Nemanja Dimitrijević u koplju osvojio bronzanu medalju.

Zbog nedolazaka Topićeve, Rokavečeve i Mitrovićeve ženski vis je imao samo dve takmičarke, a titulu je odbranila Zorana Bukvić sa 175 centimetara, dok je druga bila Jovana Delić sa 167.

Nemanja Dimitrijević, bacanje koplja, Mladost Zemun
Prvenstvo Srbije 2020., Novi Pazar – 6. septembar, Nemanja Dimitrijević, bacanje koplja, Mladost Zemun; Foto: Atlex

Rezime – Crvena zvezda ubedljiva najbolja

Atletičari Crvene zvezde bili su neprikosnoveni na ovom šampionatu jer su osvojili ubedljivo najviše medalja.

Od ukupno 123 medalje koliko je podeljeno, atletičari i atletičarke Zvezde osvojili su ukupno 35 medalja – 12 zlatnih, 11 srebrnih i 12 bronzanih.

Drugi na listi je BAK sa 8 medalja, 4 zlata, tri srebra i jednom bronzom, dok je treći Srem iz Sremske Mitrovice sa 5 medalja od čega su 3 zlatne i po jedna srebrna i bronzana.

Ukupno je 31 klub osvojio makar po jednu medalju. na ovogodišnjem prvenstvu Srbije.

AK Crvena zvezda štafete 4x400m, prvenstvo Srbije 2020
Prvenstvo Srbije 2020., Novi Pazar – 6. septembar, AK Crvena zvezda štafete 4x400m; Foto: Atlex

Sve fotografije – I dan / II dan

Prvenstvo Srbije 2020 - rezultai

Ostali video snimci (sve):

(Atlex.rs)

 

Scroll to Top