Čeka nas spektakularna 2022.: Poznat tačan datum Svetskog prvenstva na koje je uticao EP u fudbalu i Igre Komonvelta

Svetska atletika (SA) objavila je novi datum Svetskog prvenstva u Oregonu, koje je odloženo sa 2021. na 2022. zbog Olimpijskih igara, i ono će se održati od 15.-24. jula.

Nakon otkazivanja Olimpijskih igara za 2021. godinu zbog koronavirusa Svetsko prvenstvo je moralo takođe biti pomereno za godinu dana.

Nakon zvaničnog otkazivanja SA je u sredu osmog aprila objavila da će se SP organizovati između 15. – 24. jula 2022., mesec dana ranije od planiranog. Razlog tome su Igre Komonvelta i Evropsko prvenstvo u fudbalu.

Igre Komonvelta u kojima učestvuje više od 50 država je jedno od većih svetskih sportskih manifestacija. Još od ranije ono je zakazano da se održi u Birmingemu od 27. jula do 7. avgusta 2022. Zbog toga je Svetsko prvenstvo moralo da promeni svoj datum pored godine održavanja.

Još jedan razlog je EP u fudbalu za žene koje se takođe održava u Engleskoj i čije će se finale podudariti sa igrama Komonvelta.

Ovaj šampionat na programu je 2021., ali zbog pomeranja muškog turnira za sledeću godinu Međunarodna evropska fudbalska unija najavljuje da će ženski turnir takođe najverovatnije biti pomeren za godinu dana.

Međutim ”BBC” prenosi da postoji mogućnost da i Igre Komonvelta budu pomerene za neki drugi termin.

Bilo kako bilo jedno je sigurno, Svetsko prvenstvo u atletici biće održano od 15-24. jula 2022. godine.

Iste godine Minhen je domaćin Evropskog atletskog prvenstva koje bi trebalo da se održi od 11. do 21. avgusta. Taj termin će takođe verovatno biti promenjen pa tako zbog svih novonastalih situacija čelni ljudi SA imaće ozbiljan posao da uklope sva tri velika takmičenja kako se ne bi podudarala kako međusobno tako i sa drugim velikim sportskim događajima.

Predsednik SA Sebastijan Kou najavljuje da će 2022. biti izvanredna atletska sezona.

(Atlex.rs)

Scroll to Top