Boško Kijanović prešao (juniorsku) igricu: Pao je i Emir Bekrić – treći državni rekord na prvoj memorijalnoj trci Ismail Mačev (VIDEO)

Godina iz snova za Boška Kijanovića krunisana je ukupno četvrtim juniorskim rekordom Srbije u trećoj sprinterskoj disciplini – na 400 metara rezultatom 48,01 sekundi.

Na tradicionalnom ”Novogodišnjem mitingu” Crvene zvezde po prvi put je održana ”memorijalna trka Ismail Mačev”. Kako to i dolikuje šampionu kakav je bio popularni Maki posetioci su imali prilike da vide izuzetno brzu trku koja će pored toga što je prva u čast legendarnog jugoslovenskog atletičara ostati upamćena i po postavljanju novog juniorskog rekorda Srbije.

Boško Kijanović godinu je započeo oborivši dva puta rekord na 60 metara, a rekordi na 200 i 400 izmakli su mu za deliće sekunde. Međutim Boško nije tek tako dozvolio da mu i ta dva rekorda ”izmaknu iz ruku” pa se potrudio da ih ”prestigne” na kraju kalendarske godine.

Kako 1. januara 2020. postaje mlađi senior mlađi od braće Kijanovića svim snagama je krenuo da pokaže da je jedan od najboljih juniora koje je Srbija ikada imala tako što će objediniti rekorde u tri sprinterske discipline, 60, 200 i 400 metara.

Na prvom takmičenju 21. decembra ”Memorijalu Mihajlo Mika Švraka” Boško je i više nego ubedljivo nadmašio rekord na 200 metara Slobodana Brankovića iz 1986. godine, da bi nedelju dana kasnije, samo tri dana pre ulaska u seniorski staž nadmašio i rekord Emira Bekrića na 400 metara.

Boško Kijanović, ''Novogodišnji miting'' Crvene zvezde
”Novogodišnji miting” AK Crvene zvezde, 28.12.2019., Pobednik memorijalne trke Ismail Mačev na 400 metara, Boško Kijanović; Foto: Atlex

Bekrić je 2010. u Budimpešti trku na 400 metara završio u vremenu od 48.64 sekundi, a Boško Kijanović se potrudio da mu ponovo stotinke ne odlučuju o sudbini nego je isto kao i na duplo kraćoj deonici ”debelo” nadmašio ovaj rezultat i trku je završio za fenomenalnih 48,01 sekunde.

– Ove zime smo dosta radili na brzini, tako da su ovi rekordi na 200 i 400 metara došli, da kažem, spontano. Više smo trenirali za 60 metara – rekao je Kijanovićev trener Stanoje Burlić za Atlex nakon trke.

Atletičari koji iz trke u trku se takmiče da nadmaše svoje lične rekorde nikako ne vole da vide na semaforu da poslednja cifra bude nula ili jedan, ali u ovom slučaju to nije toliki ”problem”.

– Uvek je žal kod atletičara kada semafor pokaže poslednju brojku nulu ili keca što to nije otišlo ispod, ali s’ obzirom da smo nadmašili rekord za više od pola sekunde ja sigurno nisam, a verujem da ni Boško nije nezadovoljan – zaključio je Burlić.

Boško je bio presrećan nakon pobede i obaranja rekorda, ali što je prvi pobednik memorijalne trke.

Izuzetno mi je velika čast što sam postao prvi pobednik trke koja nosi ime po jednom od najboljih naših atletičara Ismail Mačevu. Znao sam da mogu mnogo bolje od do sadašnjeg rekorda, ali da će to biti na granici od 48 sekunde to me je iznenadilo i oduševilo – rekao je Boško Kijanović nakon trke.

Već za tri dana postaje mlađi senior i prva trka na ”novom nivou” ga očekuje za dve nedelje.

– Presrećan sam što sam uspeo da objedinim sva tri juniorska rekorda. To mi daje dodatni motiv da tako nešto pokušam i u sledećoj uzrasnoj kategoriji – mlađih seniora, gde će mi jedan od zadatak biti da prestignem i starijeg brata Aleksu – kroz osmeh je najavio planove za godine koje su pred njim.

YouTube player

Medalje i pehar pobednicima uručivale su Makijeva supruga Vukica i najmlađa ćerka Dejana, a pored Boška na postolju su se našli i Sergej Savić, takođe član Partizana 1945, koji je kroz cilj prošao kao drugi, dok je treći bio Nikola Kovačević iz Crvene zvezde.

”Novogodišnji miting” AK Crvene zvezde, 28.12.2019., Pobednici memorijalne trke Ismail Mačev na 400 metara, Boško Kijanović, Sergej Savić i Nikola Kovačević sa najmlađom Makijevom ćerokom Dejanom i suprugom Vukicom; Foto: Atlex

Nezvanični rezultati takmičenja

(Atlex.rs)

najnovije vesti

September 2023
No event found!
Load More
Edit Template

Copyright © Sportsko udruženje Atlex 2023 Sva prava zadržana.
Zabranjeno reproduktovanje sadržaja u celini i u delovima bez dozvole Atlex-a.
Kontakt mejl: office@atlex.rs