Boško Kijanović brži od Brankovića, Stojoski rekorder Makedonije, a Marsenić Crne Gore: Pljuštali državni na 200 metara na memorijalu ”Mika Švraka” (VIDEO)

Fantastičan memorijal ”Mika Švraka” u organizaciji AK Top Jump doneo je veliki broj odličnih rezultata, a posebno se ističu čak tri državna rekorda triju zemalja na 200 metara.

Boško Kijanović uspeo je da nadmaši rekord Slobodana Brankoviča na 200 metara star skoro 34 godine. U istoj trci Jovan Stojoski nadmašio je svoj rekord Severne Makedonije, dok je u trci za pionire Ognjen Marsenić postao rekorder Crne Gore i za pionire i za mlađe juniore.

Jedan od atletičara koji je obeležio prošlu zimsku sezonu je Boško Kijanović koji je oborio juniorski rekord Srbije na 60 metara, dok mu je za to dostignuće na 200 nedostajalo svega jedna stotinka, a na 400 metara 25.

Kako od prvog januara postaje mlađi senior, memorijal ”Mihajlo Švraka” i ”Novogodišnji miting” su mu dve poslednje šanse da pretrči Slobodana Brankovića, sadašnjeg generalnog direktora Atletskog Saveza Srbije na 200 i  Emira Bekrića na 400 metara.

Već na prvom takmičenju pokazao je da će i ova zimi biti njegova, a poslednje dane i takmičenja juniorskog staža iskoristio je da postavi nove standarde u srpskoj atletici.

Pre nešto manje od 12 meseci 200 metara istrčao je za 21,95 sekundi i za svega jednu stotinku bio je sporiji od rekorda Srbije iz 1986. godine koji je tada u Torinu istrčao Slobodan Branković.

Sada je uspeo da nadmaši taj rezultat i to na neverovatno ubedljiv način. Fantastičnu trku koju ni jedan srpski junior nikada ni blizu nije istrčao Boško Kijanović je na memorijalu ”Mihajlo Švraka” završio za neverovatnih 21,60 sekundi i time je objedinio juniorske rekorde Srbije na 60 i 200 metara.

Jovan Stojoski i Boško Kijanović
IV memorijal ”Mihajlo Mika Švraka” 2019. Joan Stojoski i Boško Kijanović nakon oborenih državnih rekordna Makedonije i Srbije na 200 metara u dvorani; Foto: Atlex

Prezadovoljan sam trkom, pogotovo jer je prva u sezoni. Ovo je pokazatelj da su treninzi tokom jeseni bili dobri, efekti se već vide. Iskreno očekivao sam ovakav rezultat jer sam se baš pripremao za ovu trku na 200 metara – rekao je Boško nakon trke za Atlex.

– Dao sam svoj maksimum i mislim da sam istrčao savršenu trku u čemu mi je pomogao i Jovan Stojoski. Koliko je trka bila dobra govori podatak da je i on oborio rekord Makedonije, na čemu mu čestitam – rekao je Kijanović.

Ovaj rekord je došao sat vremena nakon odlične trke na 60 metara u kojoj je trčao 6,91 sekundi.

Trka na 60m je takodje bila veoma bitna i dobra uvertira za 200m. Tom trkom sam takođe prezadovoljan i čak sam istrčao i bolje nego što sam očekivao s obzirom da je decembar.

Sledeće nedelje na Zvezdinom ”Novogodišnjem mitingu” Boško će pokušati da obori rekord Emira Bekrića na 400 metara koji iznosi 48.64 sekundi istrčan 2010. u Budimpešti.

– Sledeće nedelje ću najverovatnije trčati 60 i 400 metara u nadi da ću oboriti državni rekord na 400 a možda i da popravim svoj državni na 60 metara – zaključio je Boško Kijanović

Drugi kroz cilj u toj trci prošao je Jovan Stojoski član AK Ohrida iz Severne Makedonije. Prva reakcija je bila razočaravajuća, ali kada je spiker pročitao rezultat i on je počeo da slavi i da skače od sreće.

Jovan Stojoski
Jovan Stojoski; Foto: Atlex

Prvi put u karijeri istrčao je 200 metara u dvorani brže od 22 sekunde, tačnije 21,97 čime je postavio novi rekord S. Makedonije koji je i do sada bio u njegovom vlasništvu, a iznosio je 22,11 sekundi.

Zadovoljan sam kako sam istrčao jedno 95 posto trke. Imao sam mali peh pri ulasku u drugu krivinu i to me je malo izbacilo iz ritma, ali opet zadovoljan sam jer sam oborio Državni rekord koji je i do sada bio u mom vlasništvu – rekao je Stojoski za Atlex nakon prve dvoranske trke ispod 22 sekunde.

– Prvi put sam probio tu granicu od 22 sekunde u dvorani, a to je bio i cilj ove trke. Tek je decembar, nije se još sve sleglo, ali meni je primarna disciplina 400 metara tako da mi je sve ovo više kao neka priprema za to – ističe Stojoski.

Sjajni Makedonski atletičar nije zaboravio da spomene i pohvali uspeh koji je postigao njegov ”ljuti neprijatelj” na stazi Boško Kijanović, a dotakao se i njihovog rivaliteta na stazi koji je bio i više nego zanimljiv tokom cele ove 2019. godine.

– Moram da čestitam Bošku na fantastičnom rezultatu i na oborenom rekordu Srbije. Obožavam da trčim sa njim – zaključio je Stojoski

U trci pionira na 200 metara viđen je rekord Crne Gore koji je postavio Ognjen Marsenić član AK Lima iz Berana.

Momak rođen 2004 godine ove godine je postavio već 16 rekorda svoje zemlje, a na ovoj trci postavio je nova dva jer je trka u vremenu od 23,80 sekundi brža i od dosadašnjeg pionirskog i mlađe juniorskog rekorda.

(Atlex.rs)

Scroll to Top