Bio na respiratoru, mnogi su pomislili na najgore, ali je uspeo da pobedi koronu i danas postaje penzioner: Novica Pantelić svoj 65. rođendan proslavlja sa doktorima koji su mu spasili život

Kada je broj zaraženih koronavirusom u Srbiji bio na vrhuncu zarazio se i čuveni atletski trener Novica Pantelić koji je već više od mesec dana u bolnici gde ovog ponedeljka proslavlja svoj 65. rođendan, ali i novi život s obzirom da je uspeo da se izbori sa veoma teškim zdravstvenim stanjem.

Višedecenijski trener OAK Beograda Novica Pantelić vodi i dalje borbu sa koronavirusom, ali ono najgore je iza njega. Uspeo je da prevaziđe disanje uz pomoć respiratora i da na svoj 65. rođendan ponovo prodiše sopstvenim plućima.

Novopečeni penzioner (odlazak u penziju u Srbiji za muškarce je sa 65 godina) uspešno se oporavlja, ali situacija nije bila ni malo bezazlena početkom decembra kada mu se stanje naglo bilo pogoršalo i kada je hitno morao biti prebačen na mehaničko disanje.

Problemi su počeli krajem novembra kada je nekoliko dana imao veoma visoku temperaturu. Kada je nakon nekoliko dna otišao u bolnicu bio je dan kada je stanje u prestonici bilo pred kolapsom, ali na sreću svih bolesnih tog 25. novembra otvorene su nove kovid bolnice tako da Pantelića nije bilo neophodno hospitalizovati van Beograda.

Novica Pantelić
2. kolo Kupa Srbije 2019. – 8. jun, Vojna akaddemija, Beograd, Novica Pantelić; Foto: Atlex

Novica je sve vreme bio aktivan na svom Fejzbuk profilu gde je obaveštavao ljude o svom stanju međutim, jednog dana nije bilo ni jedne poruke. Došao je i drugi dan i ljudi su zabrinuli. Na sve moguće načine pokušavali su svi da dođu do informacije šta je sa njim i zašto se ne javlja. To su bili dani kada je bio hitno prebačen na intenzivnu negu jer mu pluća nisu dobijala dovoljnu dozu kiseonika. Tih nekoliko dana disao je preko respiratora i bio je u veoma teškoj zdravstvenoj situaciji.

U poslednjih nekoliko godina Pantelić je imao dva infarkata, izliv krvi i iz svih tih teških situacija je izlazio kao pobednik pa je tako i ovu, najtežu do sad, uspeo da savlada.

– Prebačen sam sa Plastične hirurgije iz Zvečanske u Ortopediju na Banjici. Sve su to bolnice stavljene u kovid sistem lečenja. Nisam imao telefon uz sebe na intenzivnoj nezi. Vidim veliki broj propuštenih poziva i poruka. Želim svima da im poručim preko ”Žurnala” da sam dobro i da im se zahvaljujem na brizi. Sada sam na kiseoniku, ali ne više na respiratoru. Uskor ću opet na stadion – ispričao je Novica Pantelić pre koji dan u razgovoru za Sportski Žurnal.

Vratio mu se i duh, pa je tako počeo da piše i pesme, a jednu je posvetio svojoj doktorici Milici Dragičević-Antonić. Novica ne ističe samo nju već i sestre Ivanu Jenču i Jasnu Maksimović, ali i sve doktore koji kako sam kaže su neverovatno požrtvovani za svakog pacijenta.

Damir Klempić i Novica Pantelić
Trofej Beograda 2018. – 12. maj, Vojna akademija, Beograd, Damir Klempić sa svojim trenerom Novicom Pantelićem; Foto: Atex

– Neverovatno je koliko su svi požrtvovani. Posebno bih istakao doktorku Milicu Dragičević-Antonić. Čak i kada završi smenu zove i raspituje se kako je ko od nas. Takve ljude treba isticati i nagrađivati. Jedino kako sam mogao da joj se zahvalim iz ove situacije, i to ne samo njoj već celokupnom osoblju, jeste da napišem pesmu ”Milice carice”, koju ću doktorki pokloniti po izlasku odavde kroz koji dan – rekao je Pantelić za Žurnal.

Novičin rođendan je svake godine prava fešta koju sam organizuje u prostorijama kluba. Svakog 28. decembra okupe se svi aktivni i bivši njegovi puleni u svečanosti koja preraste u žurku uz dobru hranu čiji deo svake godine tog dana i sam sprema samo za svoje atletičare.

Lečila ga čukununuka nesuđenog atletskog olimpijca

Dok je ležao na Plastičnoj hirurgiji Pantelića je lečila doktorka Biljana Ćertić. Ono što je zanimljivo za nju jeste da ima sportske, odnosno atletske gene, jer je njen čukundeda bio maratonac koji je pre više od sto godina trebao da učestvuje na Olimpijskim igrama.

– Lečila me je doktorka Biljana Ćertić, čukununuka Živka Nastića – Babe. On je 1912. trebao da ide na Olimpijske igre u Stokholm i da trči maraton. Nažalost nisu ga pustili uprkos sjajnim rezultatima, a razlog tome je što je trčao u gunju i opancima. On očigledno i dalje pažljivo prati atletiku – zaključio je Pantelić.

(Atlex.rs)

Scroll to Top