Balkanijada od sledeće godine još masovnija: 21. od 44 evropske zemlje sada su deo ”Balkana”

Atletska sezona na stadionu 2019 se završila, ali kreću dešavanja što bi se reklo ”iz fotelja”, pa tako nam iz Balkanske federacije stiže vest da je novi, 21., član postao Atletski savez Austrije.

Tendencija konstantnog povećanja broja zemalja članica na svakih šest meseci se nastavila pa je tako za drugi deo 2019. godine pripremljeno proširenje ka severu, nakon nekoliko istočnih ”pojačanja”. Kao što stoji u vesti na sajtu Austrijskog saveza, ABAF sve više i više napušta svoje jezgro i postaje veliko regionalno udruženje koje predvodi predsednik Dobromir Karamarinov iz Bugarske. Ovo priključenje Austrije ”Balkanu” podržao je i prvi čovek Svetske atletike Sebastjan Kou.

Svi članovi Balkanske federacije 2019

Nije na odmet podsetiti da su atletsku Balkansku federaciju 1929. godine osnovali savezi Grčke, Rumunije, Bugarske i tada kraljevine Jugoslavije, a da je do sada održano 79 šampionata.

Ovi brojem zemalja ovo takmičenje postaje jedno od najjačih na svetu, i zbog toga mu je Svetska atletika dodelila čak 100 bodova po novom principu bodovanja atletičara za Svetska prvenstva odnosno Olimpijske igre. Sa druge strane ABAF je od prošle godine uveo i norme za učešće za ovo takmičenje.

Scroll to Top