Atletičari u Beogadu nemaju gde da treniraju: Staza na Marakani je pista za uništavanje zdravlja, dok Partizan neće moći celo leto da trenira na svom stadionu!

Direktor Atletskog saveza Srbije, SlobodanBranković u razgovoru za Žurnal izneo je svoje viđenje problema atletskih staza u Beogradu, propaloj Marakani, zabrani atletičara Partizana da koriste stadion, ali je odgovorio i ko jedini moože da reši ove probleme, takođe je spomenuo da savez ima rešenje za treninge, ali da su im već godinu dana vezane ruke.

– Apsolutno podržavamo ovu akciju našeg najtrofejnijeg kluba. Sramota je da će 3. i 4. juna biti proslavljen jubilej, 30 godina otkako je osvojena prva muška seniorska titula šampiona Evrope u Sportskom društvu Crvena zvezda, a nemaju osnovne uslove za trening – rekao je Slobodan Branković, direktor saveza, član te zlatne generacije.

– Razumem potpuno želju takmičara da dobiju novu stazu i to tartan, na kome je lakše trenirari nego na tvrdom mondu. Trenutna podloga je toliko propala da je rulet svaki trening na njoj. To je pista za uništavanje zdravlja. Pitanje je samo da li ćeš pvrediti: koleno, pokosnice, kukove, kičmu… Ozbiljan problem je u pitanju. Nije samo reč o tome da nema gde da se trenira i napreduje, već se rizikuju ozbiljne povrede – ističe direktor savez aozbiljan problem, pre svega po zdravlje sportista.

Atletska staza na Marakani
Atletska staza na Marakani 2019.; Foto: Atlex

Ključeve nove atletske staze drži grad Beograd

– Mi nemamo sredstva za to, samo možemo da uradimo dva projekta godišnje. Vidim da je peticija poslata na mnoge adrese, ali mislim da je grad u najvećoj vatri oko toga. Kada se sretnem s rukovodećim ljudima Beograda ne kriju da načelno postoji želja, ne beži se od obaveze da se staza izlije, ali nikako da se to dogodi. Jednostavan je odgovor na ovaj problem, grad Beograd je na potezu- ističe Branković.

Problem Partizana i grada Beograda

AK Partizan 1945 je prošle godine bio drugi klub u Srbiji po ukupnoj uspešnosti u svim kategorijama i sada, u sred atletske sezone nemaju gde da treniraju i da se pripremaju za nadolazeća evropska prvenstva.

Slobodan Branković, direktor Atletskog saveza Srbije
Slobodan Branković, direktor ASS-a na dodeli godišnjih nagrada najboljim atletičarima Srbije za 2018. godinu; Foto: Telegraf

– Partizan 1945 je prošle godine na zvaničnoj listi uspešnosti klubova bio drugi klub u Srbiji, a u 2019. je najbolji za sada. Nema adekavatnih uslova za trening i takmičenja u celom glavnom gradu. To je apsurdno. Izgradili smo desetak atletskih stadiona i staza po Srbiji, sada se završavaju one u Ćupriji, Kraljevu, Zrenjaninu, Smederevu, Senti, a u glavnom gradu nemaju tu mogućnost.

Beograd nema atletski stadion ali ima dvoranu

– Nažalost, sve se svelo na dovranu. Možemo Bogu da zahvalimo što je imamo. Doživeli smo da kad je napolju 20 ispod nule treneri traže da smanjimo grejanje u dvorani, prevruće je. Gledam sad braću Kijanović iz Partizana 1945.

 Odlično su obavili pripreme, počeli sjajno sezonu, mlađi Boško s dve norme za prvenstvo Evrope za juniore na 100m i 400m i sada moraju opet u dvoranu. Mnogo je teže raditi deonice po oštrim krivinama u stazi koja je obima 200m, dvostruko kraće nego napolju. Na tom prostoru je mnogo atletičara i staza se brzo troši. Uskoro ćemo morati i nju da renoviranomo inače je nećemo imati ni zimi gde – na još jedan budući problem ukazuje Branković.

Atletska dvorana - tribine
Miting Budućih šampiona u organizaciji AK Partizan 1945, 9. Decembar 2017. , Atletska dvorana

Da u Savezu sve rade kako bi i Beograd dobio adekvatan stadion za trening ali i za takmičenja govori i to što su namere da se podnese kandidatura za prvenstvo Evrope na otvorenom 2024. realne. To su u svojoj peticiji spomenuli i atletičari Zvezde.

– Tako je. nažalost, imamo i slučaj da smo dobili organizaciju Evropskih igara 2020. godine u Beogradu, a među 24 sporta nema atletike. Kakva je to Univerzijada (Evropska) bez najvažnijeg sporta? Tim povodom je mogla da bude renovirana staza – priča Slobodan Branković o novom tamičenju kojeje pandam Univerzijadi samo u okvirima Evrope koja nema atletiku u svom kalendaru.

Stadion na koji savez može da utiče

Postoji atletski stadion u Beogradu koji se nalazi u sklopu Vojne akademije. Međutim stroga vojna pravila nisu baš popularna ljudima koji bi došli da gledaju, pa čak ni samim atletičarima nekada nije prijatno tamo. Možda i veći problem od toga je što je i tamo staza propala. Mondo koji je stavljen u isto vreme kad i na Marakani pojeo je zub vremena. Zbog toga Savez ima novo rešenje, ali su im već godinu dana vezane ruke oko toga.

– Atletičari nemaju punu slobodu odlaženja tamo na treninre (stadion Vojne akademije), što je normalno, pa smo zatražili od Ministartsva odbrane da na prostoru odmah pored hale izlijemo krug od 400m, četiri staze, sa osam na pravcu. Mnogo bismo time rešili u trenažnom pogledu, ovi sadašnji problemi, na primer, ne bi postojali. Godinu dana nemamo odgovor na ovu inicijativu – zaključuje Branković.

(Atlex.rs)

Scroll to Top