Od 4.-7. marta Poljska će biti centar evropske atletike jer će se u Torunju održati Evropsko prvenstvo na kojem će učestvovati 8 srpskih atletičara počevši već od četvrtka kada će nastupiti Lazar Anić u skoku udalj.

Reprezentativci Srbije su put Torunja preko Beča pa Varšave, dug oko 7 sati, pošli u sredu, dok je Lazar Anić koji će prvi nastupiti sa aerodroma Nikola Tesla krenuo u ponedeljak.

Uprkos koronavirusu na ovogodišnjem 36. dvoranskom prvenstvu Evrope takmičiće 733 atletičara iz 47 države a Srbija će imati 8 predstavnika.

Nažalost rekordni broj od čak 12 atletičara skratio se posle povreda prvo Elzana Bibića, potom Strahinje Jovančevića i Ivane Španović da bi na kraju samo dan pre puta sa spiska otpao i Asmir Kolašinac zbog pozitivnog PCR testa.

Dan uoči putovanja dobio sam rezultat da sam pozitivan na PCR test, iako nemam nikakve simptome. Mnogo žalim za tim što neću takmičiti na Evropskom prvenstvu jer sam baš spreman.  Nadam se da ću što pre biti negativan I da ću nastaviti sa treninzima I takmičenjima – rekao je Kolašinac.

I dan

Prvi na scenu nastupa daljaš Lazar Anić koji je zahvaljujući nastupu na Serbian Openu uspeo da sebi obezbedi vizu za EP.

Lazar Anić, dvoransko prvenstvo Srbije 2021
Dvoransko prvenstvo Srbije 2021. – 7. februar, Lazar Anić (Radnički Kragujevac), skok udalj; Foto: Atlex

Kvalifikacije skoka udalj su prvog takmičarskog dana u četvrtak 4. marta od 19:08. Norma za ulazak u finale je 8 metara odnosno osam najboljih rezultata.

– Uzbuđen sam što ću biti deo tima koji će predstavljati Srbiju na ovom takmičenju. Posebno zadovoljstvo mi pričinjava i činjenica da je to prvo veliko takmičenje od 2017 na koje ću ići posle dugogodišnjeg oporavka od povrede. Ne želim da prognoziram svoj učinak tamo ali mogu da kažem da sam spremniji nego ikad. Imam malih problema sa primicačem ali moj tim i ja radimo na njegovom otklanjanju kako bih u Torunju bio u najboljem izdanju – istakao je Anić pred odlazak na EP.

II dan

U petak, drugog takmičarskog dana, 5. marta, na programu su kvalifikacije na 400 metara  i u bacanju kugle .

Boško Kijanović će trčati u četvrtoj grupi na 400 metara u 10:39 i dobio je odličnu četvrtu stazu (od šest). Dvojica prvoplasiranih ide direktno u polufinale koje je na programu istog dana samo u popodnevnoj sesiji od 19:10, plus još osam po rezultatu, a Boško ima četvrto vreme u svojoj grupi.

U Torunj idem sa ciljem da istrčim ispod 47 sekundi sto mi je i glavni cilj za ovu zimsku sezonu, sa takvim rezultatom je polufinale gotovo zagarantovano. Gledajući rezultate iz prošlih godina to bi bio savršen završetak zimske sezone. Sve iznad toga je šlag na tortu – izjavio je Boško.

Nakon završene muške konkurencije sledi i žennska u kojoj će Maja Ćirić u 11:18 trčati u trećoj grupi od sedam. U polufinale će se plasirati po dve iz svake grupe polus još četiri rezultata. Druga trka je istog dana u popodnevnoj sesiji, a prva od tri grupe trčaće se u 19:33.

Nešto malo pre srpskog predstavnika u drugoj grupu i 10:25 trčaće Jovan Stojoski koji brani boje Severne Makedonije.

Kvalifikacije u bacanju kugle na programu su od 11:18 a norma za finale je 21 metar odnosno 8 najboljih rezultata od 13 kuglaša. Armin će bacati kao 5., a sa bačenih 21,25 na Serbian openu, što je i novi državni rekord, samo trojica bacača imaju bolji rezultat od njega.

Armin Sinančević, dvoransko prvenstvo Srbije 2021
Dvoransko prvenstvo Srbije 2021. – 6. februar, Armin Sinančević (Crvena zvezda), bacanje kugle; Foto: Atlex

Već u popodnevnoj sesiji je i finale bacanja kugle. Tako će osam najboljih kuglaša Evrope imati manje od osam sati za odmor jer je finale zakazano za 20:35. Zbog toga je jako bitno da se kvalifikacije otvore sa što boljim hicem.

– Posle tri takmičenja na kojima sam učestvovao i na kojima sam ostvario jako dobre rezultate i sva tri puta pobedio uz novi državni rekord Srbije, mislim da spreman dočekujem EP. Imao sam manjih povreda, ali sva sreća to je iza mene i sada imam dosta manje bolove. Očekivanja su da u kvalifikacijama budem dobar i uđem u finale, to je glavni cilj, a posle u finalu daću sve od sebe –  izjavio je Sinančević.

Ukoliko Lazar Anić bude uspešno u kvalifikacijama od 20:20 u petak ga očekuje i veliko finale skoka udalj.

III dan

U subotu 6. marta kreću sprinteri u svoju borbu. Aleksa Kijanović će svoje drugo dvoransko EP otvoriti između 10:18-11:14 u zavisnosti u koju od devet grupa će biti raspoređen. Još nije zvanično objavljen ni način kvalifikovanja u polufinale, ali se može očekivati da će prva dvojica iz svake grupe ići direktno plus još šest najboljih rezultata.

Očekujem dosta od svog nastupa u Torunju, nakon što sam se vratio sa Mitinga u Francuskoj imao sam manjih problema sa zadnjom lozom, više neka vrsta bola posle upale koji me je pratio i na Balkanijadi i na Serbian Openu, ali do Evropskog se nadam da će to sve biti rešeno i da ću tamo moći da dam sve od sebe i pokušam da napadnem lični rekord. Što se plasmana tiče očekujem plasman u polufinale i borbu za plasman u finale, kako će biti videćemo. Veliki broj takmičara je prijavljen, preko 70, ali znam da ako budem na svom najboljem nivou mogu očekivati jako dobar rezultat – rekao je Aleksa

Aleksa i Boško Kijanović, fotofiniš finale 60m PS
Dvoransko prvenstvo Srbije 2021. – 6. februar, finale 60m muškarci, Aleksa Kijanović, Boško Kijanović, Miodrag Tresojević, Stefan Kaljuš; Foto: Atlex

Tri polufinalne grupe na programu su već u od 13:10-14:04 dok je finale takođe istog dana, samo u popodnevnoj sesiji u 20:58 čime će se završiti pretposlednji dan šampionata.

U subotu će svoj debi na seniorskom prvenstvu Evrope imati Anja Lukić na 60 metara sa preponama. Šest kvalifikacionih grupa na programu su od 12:10-12:50.

Ovo mi je prvo veliko takmičenje u seniorskoj konkurenciji i veoma sam motivisana. Spremna sam, očekujem novi lični rekord i što bolji plasman – nada se Anja.

Odmah potom drugi put zaredom na kontinentalnom šampionatu u zatvorenom nastupiće Luka Trgovčević takođe na 60 metara sa preponama. Za razliku od devojaka muškarci imaju pet grupa koje će se održati od 13:05-13:37.

– Dobro se osećam posle Serbian Open-a. Očekujem u Torunju kvalifikaciju za polufinale. Staza je brza i konkurencija je jaka, sa takvim uslovima mislim da ću moći da trčim lični rekord – očekuje Luka.

IV dan

Program poslednjeg dana otvaraju devojke na 60 metara među kojima će drugi put zaredom biti i Milana Tirnanić. Šest kvalifikacionih grupa trčaće se između 10:18-10:52.

Već od 12:40-12:53 trčaće se i tri polufinalne grupe dok je veliko finale zakazano za 18:46.

– Spremna sam, što pokazuje i konzistentnost rezultata na 7.40 s. U najmanju ruku očekujem da budem na istom nivou. Uz iskustvo koje imam i uz malo sportske sreće, nadam se polufinalu – rekla je Milana.

Milana Tirnanić, 60 metara, Dvoransko prvenstvo Srbije
Dvoransko prvenstvo Srbije, 1.-2. februar 2020., 60 metara, sprint, Milana Tirnanić, Katarina Sirmić, Ivana Ilić; Foto: Atlex

Ukoliko Luka Trgovčević uspe da ”preskoči” kvalifikacije polufinalna trka će ga čekati u nedelju između 13:05-13:21, dok je finale na programu u 17:00.

Od 13:30-13:46 održaće se polufinalne trke i u ženskoj konkurenciji na preponama gde bi svoje učešće mogla da obezbedi Anja Lukić. U 17:15 održaće se finale u ovoj disciplini.

Prenos

Nažalost televizijskog prenosa u Srbiji neće biti (koliko smo mi obavešteni). Ni RTS ni Eurosport nisu otkupili prava za ovaj šampionat, ali je Evropska atletika obezbedila prenos na svom sajtu. Rezultati će se moći pratiti putem ovog linka.

Raspored takmičenja srpskih atletičara:

Čet: 19:08 – Lazar Anić – skok udalj kv.

Pet: 10:39 – Boško Kijanović – 400m kv.
Pet: 11:18 – Maja Ćirić – 400m kv.
Pet: 11:18 – Armin Sinančević – kugla kv.
Pet: 17:10 – 400m pf – Kijanović
Pet: 17:33 – 400m pf – Ćirić
Pet: 20:20 – skok udalj finale – Anić

Sub: 10:18 – Aleksa Kijanović – 60m kv.
Sub: 13:10 – 60m pf – Kijanović
Sub: 12:10 – Anja Lukić – 60m pr kv.
Sub: 13:05 – Luka Trgovčević – 60m pr kv.
Sub: 20:10 – 400m finale – Kijanović
Sub: 20:25 – 400m finale – Ćirić
Sub: 20:58 – 60m finale – Kijanović

Ned: 10:18 – Milana Tirnanić – 60m kv
Ned: 12:40 – 60m pf – Tirnanić
Ned: 13:05 – 60m pr pf – Trgovčević
Ned: 13:30 – 60m pr pf – Lukić
Ned: 17:00 – 60m pr finale – Trgovčević
Ned: 17:15 – 60m pr finale – Lukić
Ned: 18:46 – 60m finale – Tirnanić

iEP 2021 - satnica

(Atlex.rs)

Scroll to Top