Angelina u top 5 mladih sportista Evrope: Pobedom bi postala tek druga atletičarka, Vilagoš vicešampionka lani

Drugu godinu za redom srpska atletika ima kandidatkinju za najboljeg mladog sportistu Evrope, a u konkurenciji od 5 imena Angelina Topić će pokušati da ponovi uspeh Adriane Vilagoš od prošle sezone.

Sezona iz snova za Angelinu Topić se završila što se tiče takmičenja, ali ne i nagrada jer će se 30. septembra na Olimpiji u Grčkoj održati ceremonija Evropskog olimpijskog komiteta (EOK) na kome će biti proglašen najbolji mladi sportista ”starog kontinenta” za letnju sezonu 2022. U konkurenciji je 5 imena i samo jedno iz atletike i to predstavnik Srbije – Angelina Topić.

Nagrada “Pjotr Nurovski” dodeljuje se po 11 put, prošle godine Adriana Vilagoš je osvojila drugo mesto iza rumunska plivačica David Popovič. Ove godine nominovani su pored Topićeve još gimnastičarka Darija Atmanov (Izrael), veslačica Sofija Dalidu (Grčka), skakačica u vodu Andrea Spendolini Sirieiks (Velika Britanija) i plivač Filipo Bertoni (Italija).

Kako stoji u Angelininom opisu nominovana je zbog osvajanja tri medalje u skoku uvis – zlato na EP do 18 godina u Jerusalimu, bronzu na Svetskom juniorskom prvenstvu u Kaliju i bronzu na seniorskom Evropskom prvenstvu u Minhenu.

Od pet finalista, troje je izabrao evropski NOK, a dvoje je nominovano od ekspertske komisije EOK-a (predsednik EOK-a, potpredsednik, blagajnik, generalni sekretar, sportski direktor i predsednik Komisije sportista EOK-a). Pobednika određuju predstavnici svih nacionalnih olimpijskih komiteta iz Evrope.

Angelina Topić, 1. Serbian open 2022
1. Serbian open miting na otvorenom 2022. – stadion porerd Atletske dvorane, 30. avgust – Angelina Topić (Top Džamp), skok uvis; Foto: Atlex

Tog 30. septembra će se održati EOC seminara u Olimpiji (Grčka), a onda će uveče biti priređena ceremonija proglašenja najboljih mladih sportista za letnju sezonu.

Svih pet finalista biće prisutno na ovoj manifestaciji, i svi oni će tokom sledeće godine biti stipendisti EOK-a, a u zavisnosti od plasmana zavisiće i kolika će biti njihova novčana primanja.

Nagrada za najboljeg mladog sportistu Evrope “Pjotr Nurovski” dodeljuje se od 2010. godine, kada je nagrada ustanovljena i nazvana po tragično preminulom predsedniku Olimpijskog komiteta Poljske, koji je izgubio život u avionskoj nesreći. Zbog koronavirusa nagrada nije dodeljena samo 2020. godine, a 2019. ona je otišla u ruke Jaroslavi Mahučih, ukrajinskoj visašici što je i jedini put da je neko iz atletike osvojio ovo laskavo priznanje.

Hoće li atletika ponovo dobiti svoju pobednicu i to ponovo u skoku uvis saznaćemo 30. septembra u večernjim časovima.

(Atlex.rs)

najnovije vesti

March 2023
No event found!
Load More

Edit Template