Amerika preuzela kontrolu nad organizovanim dopingom u celom svetu!

U poljskom gradu Katovec održan je Svetska konferencija o dopingu u sportu na kome je usvojen ”Rodčenkov akt” po kome su vlasti SAD-a dobila ovlašćenje da bilo kada i bilo gde na svetu mogu da reaguju ukoliko ima sumnje o organizovanom dopingu.

Iako se veliki broj učesnika protivilo ovom aktu, odnosno da se Americi daju tolike ovlasti po celom svetu, ovo je ipak postala realnost svetskog sporta.

Grigorij Rodčenkov, po kome je ovaj akt dobio ime, je bio šef ruske laboratorije za doping, ali je pre nekoliko godina rešio da pobegne u Ameriku i da otkrije da su se u njegovoj domovini sistematski prikrivali rezultati analiza. Od tada traje zabrana ruskim atletičarima od strane Svetske atletike (nekada IAAF-a) da takmiče na najvećim takmičenjima sa državnim obeležjima.

Grigori Rodčhenkov, čovek koji je razotkrio doping u Rusiji
Grigori Rodčhenkov, čovek koji je razotkrio doping u Rusiji; Foto: Profimedia/Everett

Nakon konferencije u Poljskoj američke vlasti moći će bilo kad i bilo gde na svetu da reaguju u slučaju da postoji sumnja o organizovanom dopingu.

Veliki broj zemalja je bilo protiv pa su krenuli u sakupljanje finansijskih sredstava za lobiranje protiv ovog zakona međutim, sa prikupljenih 250.000 evra nisu mogli ništa da urade.

Šta donosi Rodčenkov akt

U ovaj pravilnik za prekršioce stoji da im sledi novčana i zatvorska kazna u zavisnosti od stepena umešanosti i delovanja. Novčane kazne idu do milion dolara dok zatvorske i do čitavih 10 godina. Najstrože kazne čekaju one koji su ”mozgovi” operacija kojim bi se ”uništio međunarodni sport”.

stop doping, anti doping

Dobre i loše stvari novog akta

Kazne su stvari koje su svi podržali, i Rodčenkov akt nije bio sporan ili doveden u pitanje ni u jednom trenutku, ali jeste kredibilitet tela koji će da ga sprovodi.

Kako je svu jurisdikciju dobila Amerika da radi ”šta hoće”, to je razljutilo mnoge članice jer se od ranije zna da profesionalni sportisti NBA (košarkaške), NHL (hojekaške) i NFL (američkog fudbala) lige odbijaju da se uključe u kampanje protiv suzbijanja dopinga u sportu. Takođe američke sportiste testira isključivo njihova anti doping agencija, gde god da se nalaze, za razliku od ostatka sveta.

”Upadanjem” Amerikanaca na teritoriju druge države kako bi vodili istragu oko organizovanog dopinga ima ozbiljne predispozicije da izazove i međunarodne i međudržavne probleme, što je bio još jedan razlog protivljenja.

Rodčenkov akt na snagu stupa sa početkom 2020. godine, i svidelo se to nekome ili ne on je realnost koja nas vrlo brzo očekuje.

(Atlex.rs)

Scroll to Top