Zvanično otkazani svi sportski događaji u Turskoj: Zemljotres i blizu Istanbula, ABAF i EA traže rešenje, SAS objavio spisak!

Niz strašnih zemljotresa pogordio je Tursku, održavanje atletske Balkanijade u Istanbulu koje je na programu 11. februara je prvo bilo dovedeno u pitanje, a sada je ministar sporta zvanično otkazao sve sportske događaje do daljnjeg, iz ABAF-a poručuju nema otkazivanja, uključia se i EA.

Snažni zemljotresi pogodili su jug Turske u jutarnjim časovima u ponedeljak 6. februara, a oko 14 časova zemljotres jačine 5,5 stepeni po Rihteru registrovan je i nedaleko od Istanbula.

Ono što je bilo u domenu špekulacija sada je i zvanično – nema sporta u Turskoj do daljnjeg, saopštio je ministar Omladine i sporta Turske Mehmet Mukarem Kasapoglou.

Svi sportski događaji koji se odvijaju u našoj zemlji suspendovani su do daljnjeg! Sve naše nadležne jedinice su u pripravnosti pod kordinacijom vlasti – stoji u saopštenju ministra.

U rešavanje problema pored Balkanske federacije uključio se i prvi čovek Evropske atletike Dobromirov Karamarinov. Međutim, kako može da se pročita na stranim portalima, Turska je izrična u tome da u narednom periodu nema sporta u njihovoj državi, a Karamarinov ni pošto ne želi da otkaže još jedno balkansko takmičenje nakon juniorskog.

Zemljotres nedaleko od Istanbula
Zemljotres nedaleko od Istanbula; Printscreen/Twitter/EMSC

Ono što se može zaključiti čitajući turske medije, pored ”moralne obaveze da budu uz svoj narod u danima teških gubitaka, a da je sve ostalo u drugom planu”, organizatori nisu u mogućnosti da obezbede sigurnost učesnicima jer su sve snage usmerene na spašavanju žrtava zemljotresa. U tamošnjim medijima se može pročitati da je pitanje trenutka kada će zvanično biti proglašeno i vandredno stanje na teritorije čitave države.

Ostaje da se vidi da li je moguće u roku od svega nekoliko dana prebaciti domaćinstvo u neku drugu državu.

Srbija objavila spisak za BAI sa 10 imena

Srpski atletski savez i selektor Edin Zuković ispunili su svoju obavezu i saopštili su spisak atletičara na koje se računa za Balkanijadu, ako se ona bude održala. Na spisku je 6 muškaraca i 4 devojke. Po dva predstavnika imamo na 60 metara prepone za muškarce, u skoku udalj i u ženskom troskoku. Zanimljivo je da nemamo ni jednu predstavnicu u ženskom sprintu i na preponama kao ni na 400 metara u obe konkurencije.

Prva zvezda je svakako Ivana Vuleta, a tu je i Angelina Topić. Svoje prve pozive za seniorsku reprezentaciju dobili su mladi atletičari Top Džampa Teodora Boberić za troskok i Luka Bošković za dalj koji će takmičiti zajedno sa Strahinjom Jovančevićem. Pored Boberićeve na troskoku će debitovati i Natalija Dragojević iz OAK Beograda, a listu debitanata zatvara Bogdan Vidojković na 60 metara prepone. U toj disciplini takmičiće još i Luka Trgovčević dok će 60 metara za Srbiju trčati samo Aleksa Kijanović. Listu od 10 reprezentativaca zatvara Elzan Bibić koji je prijavljen za 1500 metara.

Poziv-BAI-Istanbul-2023

(Atlex.rs)

najnovije vesti

October 2023
No event found!
Load More
Edit Template

Copyright © Sportsko udruženje Atlex 2023 Sva prava zadržana.
Zabranjeno reproduktovanje sadržaja u celini i u delovima bez dozvole Atlex-a.
Kontakt mejl: office@atlex.rs