Univerzijada otkazana, o (U23) Mediteranskim igrama se u Srbiji ne priča!?

Mnogi atletičari su se početkom godine spremali za Univerzijadu, mnogi su želeli da takmiče na ovom, možda i najvećem takmičenju na kojem će ikad biti, ali nažalost drugu godinu zaredom je ono otkazano zbog koronavirusa.

Poslednji put Srbija je imala svoje predstavnika u Tajpeju 2017. godine, nakon toga izbili su brojni skandali, nedostatak novca nakon te Univerzijade, a potom i još veći 2018. kada je Beograd 2020. trebao da bude domaćin  Evropske Univerzijade. Posledica je bila takva da na narednom 2019. u Napolju Srbiji je bio zabranjen nastup u svim sportovima.

Tako su studenti morali da čekaju 2021. da bi  ponovo osetili užitak tako velikog takmičenja kakvo je Univerzijada, ali korona virus je pomerila takmičenja za 2022.

Domaćin je kineski Čengu i sportisti širom sveta su se pripremali da ove godine takmiče tamo međutim, početkom maja stigla je vest da su domaćini ponovo otkazali takmičenje iz istog razloga – COVID 19.

 

Iako je ova bolest gotovo zaboravljena u Evropi u Kini je još uvek aktuelna i ponovo menja planove sportista.

Pošto je mnogo uloženo u 31. Univerzijadu Čengdu nije oduzeto domaćinstvo već je prolongirano za još jednu godinu. Tako će zapravo biti napravljena rupa od jedne etape i umesto dve godine pauze biće olimpijske četiri. To znači da će Rajna-Rur regija u Nemačkoj umesto 2023. domaćin najboljih sportista studenata biti 2025.

Mediteranske igre 2022.?

Ove godine na programu su i Mediteranske igre za seniore, ali i za mlađe seniore. U Srbiji se o ovim takmičenjima gotovo i ne govori.

Prvo na programu, of 04. juna – 5. jula, su seniorske koje će se održati po 19. put, a domaćin će biti u Oranu (Alžir) dok se U23 (atletski šampionat) čak ni ne nalaze u kalendaru Srpskog atletskog saveza, a one su na programu 10.-11. septembra u Peskari (Italija).

Razlika između ova dva takmičenja je što su seniorske igre koje čine 33 sporta ok su za mlađe samo atletske i održavaju se po četvrti put (plus jedne zimske).

Što se tiče seniorskih, problem je nastao jer je Svetska atletika isti vikend kada se održava atletika (25. jun) odabrala kao zaštićen termin za državna prvenstva. Norme za ovo takmičenje se ne mogu nigde pronaći, pa postoji opcija da njih daju savezi (kao za EYOF).

Kada je reč o U23 Mediteranskim igrama norme postoje i njih možete pogledati na našem sajtu u sektoru – norme. Ovo će biti četvrto izdanje za mlađe seniore koje će se održati na stadionu Adriatiko koji prima 23.000 ljudi i učestvovaće atletičari iz 28 država.

Ovo takmičenje je trebalo da se održi 2020. godine ali su odložene za 2021., da bi prošle godine španska La Nucija otkazala zbog kovida. Premijerno izdanje održalo se u francuskom Aubganeu 2014., potom 2016. u Tunisu, 2018. u Jesolu (Itlaija). Naredne godine, 2019., održane su prve dvoranske U23 Mediteranske igre u Miramasu (Francuska) gde je takmičilo troje srpskih atletičara – Anja Lukić, Milica Emini i Aleksa Kijanović.

Ideja Mediteranske atletske unije (MAU) je da svake parne godine bude održano takmičenje na otvorenom, a neparnim u dvorani. Koronaviurs je sve malo poremetilo, ali ovogodišnjim izdanjima se vraćaju.

Mediteranski šampionat, Anja Lukić, Aleksa Kijanović, Milica Emini
U23 Mediteranske igre 2019. – Anja Lukić, Aleksa Kijanović, Milica Emini; Foto: privatna arhiva

(Atlex.rs)

najnovije vesti

December 2023
No event found!
Load More
Edit Template
album-art

Folijaš, 2022

Copyright © Sportsko udruženje Atlex 2023 Sva prava zadržana.
Zabranjeno reproduktovanje sadržaja u celini i u delovima bez dozvole Atlex-a.
Kontakt mejl: office@atlex.rs