Sremci ”pokorili” Ameriku: Kako su Stević i Gvero oduševili u finalu Univerzitetske konferencije

Veliki broj srpskih atletičara odlučilo je da na studije ode u Sjedinjene Američke Države i da tamo nastave sa sportskom karijerom, a nekolicina njih beleži odlične rezultate, jedni od njih su visaš Slavko Stević i kladivaš Vojislav Gvero.

Pored odličnog rezultata Zorane Grujić na milju, dva Sremca su oduševila Ameriku nastupom na poslednjem dvoranskom takmičenju na finalu Univerzitetske konferencije. To su atletičari Srema iz Sremske Mitrovice Slavko Stević i Vojislav Gvero, obojica učenici Univerziteta Južna Luizijana.

U Američkoj državi Alabama, gradu Birmingem, održano je veliko finale tri države Teksas, Luizijana i Arkanzas.

Neobično za evropske uslove u Americi postoji i dvoransko bacanje kladiva. Ono je teško 15,88 kilograma a srpski kladivaš prošao je kroz pravu malu dramu na ovom takmičenju.

Vojislav Gvero
Vojislav Gvero, bacanje kladiva

Zbog problema sa leđima Vojislav Gvero nije bio najspremniji, ali velika želja ga je dovela na pobedničko postolje. Iako je jedva ušao u finale, kao poslednje plasirani osim, Gvero je odlično bacao u finalu. U jednom trenutku je zauzimao i drugo mesto, ali u poslednjoj seriji pao je na treće sa hicem od 17,92 metra.

Zadovoljan sam. Mogao sam možda i bolje, ali s obzirom na sve odličan je rezultat i medalja. Ovo je bilo verovatno jedno od najtežih mentalnih takmičenja u mojoj karijeri – rekao je Gvero nakon takmičenja za svoj klub Srem.

Bljesak Stevića u Americi i napad na Pariz

Sa druge strane visaš Slavko Stević, koji je u Ameriku otišao u januaru ove godine, polako se nameće i ”preko bare”. On je pobedio na ovom takmičenju sa skokom od 2,10 metara, ali ono što je možda još važnije je da je od odlaska iz Srbije uspeo da zabeleži skok od 2,15 metara.

Svoj lični rekord i najbolji skok jednog srpskog visaša ove sezone zabeležio je na četvrtom takmičenju u Americi nakon što je na dva takmičenja preskočio 2,10 metara i jednom 2,03 metra.

– Prvo takmičenje bilo je Pril tajger miting. Prošlo je odlično jer sam sa 2,10 metara skrenuo pažnju na sebe. Onda je usledilo moje slabije izdanje u Južnoj Karolini od 2,03. U Birmingemu u državi Alabama, vratio sam se na 2,10, ali smatram da je to bilo tek solidno – priča Stević za Sportski žurnal

Slavko Stević 2019
Slavko Stević, skok uvis, dvoransko prvenstvo Srbije 2019; Foto: Atlex

Iako je pobedio i ove godine zabeležio ubedljivi lični rekord (sa 2,05 je otišao u SAD), Stević kaže da je očekivao više od finalnog takmičenja jer je na prethodnom možda mogao i više da skoči od 2,15 metara.

– Znao sam da sam bio spreman za više skokove, što sam potvrdio ličnim rekordom od 2,15 metara na četvrtom takmičenju Tvajajt pozivnom mitingu. Imao sam i veoma dobar pokušaj na 2,19 u tom trenutku. Poslednje takmičenje, Konferencija država juga, prošlo je kako sam planirao, pobedom – ističe Stević.

Zanimljivo za Slavka Stevića je da je uslov za upisivanje Univerziteta bio da nastavi da radi po planu i programu svog trenera Miroslava Eraka.

– Ovaj Univerzitet je jedini ispunjavao moje uslove. Dva bitna momenta za mene su da mi ponude celu stipendiju i da mi omoguće da nastavim da radim po planu i programu mog trenera Miroslava Eraka iz AK Srema. Treniram ovde s trenerom za skokove Majklom Remsom po planu i programu mog trenera. Obojica rade na mojoj tehnici. Majkl obezbeđuje odlične uslove, a Miroslav sastavlja još i režim ishrane i suplementacije – kaže Stević.

Slavko Stević
Slavko Stević, skok uvis, AK Srem

Uslovi su na visokom nivou i Univerzitet poseduje sve što je neophodno da atletičar može da pruži maksimum.

– Uslovi za trening su izvanredni. Imaju stadion sa svim što je potrebno za atletiku, Zatim vrhunski opremljenu teretanu. Trening je usklađen sa predavanjima. Obezbedili su odličan sistem oporavka: fizioterapeuta, hladne kade, masaže…

Ipak ovi rezultati su obećavajući i Slavko Stević se nada, iskustveno od prošle godine, da će na leto napasti normu za Evropsko prvenstvo u Parizu.

– Prošle godine dvoranu sam završio na 2,01, a leto na 2,12. Imam razloga da i sad očekujem veliki napredak. Plan je medalja na Konferenciji ovde, da se plasiram na HKAA, učestvujem na seniorskoj Balkanijadi i ispunim normu za Pariz od 2,24 metra – samouvereno završava razgovor za Sportski žurnal Slavko Stević.

(Atlex.rs)

Scroll to Top