Srbija sa 2 finalista DL: Ivana i Armin se u centru Ciriha bore za dijamant! (FOTO)

Došao je trenutak da se zavesa spusti na ovogodišnje izdanje Dijamantske lige, a Srbija će u Cirihu u velikom finalu  imati dva predstavnika Ivanu Španović i Armina Sinančevića.

Zavesa na 12. izdanje Dijamantske lige (naslednica od 2010. Zlatne lige) spustiće se u sredu i četvrtak, tačnije 8. i 9. septembra. Nakon završenih  13 mitinga atletičari sa najviše osvojenih bodova kvalifikovali su se na završni miting koji se tradicionalno održava u Cirihu.

Takmičenje počinje u 16:55, a direktan prenos biće na Sport Klubu 1 od 17:25. Ono što je najbitnije za ovaj finalni miting je što se ukida pravilo 6. hica i vraća se staro pravilo u kojem se pobednik nije odlučivao u poslednjoj seriji već se gleda svih šest pokušaja.

Ove godine Srbija će imati čak dva predstavnika, prvi put posle 2014. (Ivana i Asmir Kolašinac), i oboje će svoja takmičenja obaviti van stadiona. Španovićeva i Sinančević će se za dijamant boriti  na atraktivnoj lokaciji u centru Ciriha na trgu Sekhazelojten placu, kod zgrade Opere, pored jezera.

Finale Dijamantske lige na Sekhazelojten placu u CIrihu 2021
Trg Zehzelautenplac u Cirihu na kojem će se održati finale Dijamantske lige 2021 u skoku udalj, bacanju kugle, 5000m i skoku uvis

Pored muške i ženske kugle i skok udalj u obe konkurencije tamo će održati i ženski vis te trke na 5000 metara takođe u obe konkurencije. Zanimljivo da će one imati formu gradske, pošto će se održati na stazi pored ciriškog jezera, čiji će krug biti dug 560 metara. Imaće tri krivine i ići će oko čuvene opere.

Ono što je još zanimljivo za ove discipline koje će se održati na trgu jeste da će se istovremeno, naizmenično, takmičiti i muškarci i žene. Sve ostale discipline na programu su dan kasnije (četvrtak) na Lecigrund stadionu.

Finale Dijamantske lige na Sekhazelojten placu u CIrihu 2021.
Trg Zehzelautenplac u Cirihu na kojem će se održati finale Dijamantske lige 2021 u skoku udalj, bacanju kugle, 5000m i skoku uvis

Ivana u napadu na treći dijamant

Ivani Španović će ovo biti šesti put da se takmiči u finalu. Dijamant je osvajala 2016. i 2017. godine, a sada će  pokušati da se domogne trećeg trofeja. Sa 15 individualnih pobeda u skoku udalj (tri ove godine), Španovićeva je rekorderka u ovoj disciplini.

Konkurentkinje će joj biti Marina Bek Romančuk, Malaika Miambo, Nastasia Mirončik Ivanova, Kadi Safnja i Džasmin Sojers.

Samo Ivana i Miambo su uspele ove godine ta skoče 7 metara i to obe na Olimpijskim igrama u Tokiju, samo što je to Srpkinja učinila u kvalifikacijama dok je Nemica to skočila u finalu.

Sigurno da je najveći Ivanin konkurent Malajka Mihambo, koja nije skakala od Tokija. Šveđanka Kadi Sanjija je redovna na svakom takmičenju i nedavno je kod kuće skočila 6,93. Mislim da će ovde rezultat između 6,90 i 7 metara doneti pobedu. Tu su još Ukrajinka Marina Bek Romančuk, Beloruskinja Nastasja Mirončuk-Ivanova i Britanka Džazmin Sojers. Tron je upražnjen, pre dve godine slavila je Katarina Ibarguen, koja sada nije tu – rekao je Goran Obradović u razogovru za Sportski Žurnal kada je analiza skoka udalj u pitanju.

Dijamantska liga – Judžin, Oregon, Amerika, 30. maj 2014. – Ivana Španović, skok udalj; Foto: Guliver/Getty Images/ Jonathan Ferrey

Takmičenje počinje u 18 časova, a ono što je najvažnije ukida se pravilo 6. finalne serije već će pobednica biti ona koja ima najbolji skok tokom celog takmičenja, a ne u poslednjoj seriji.

Pravila su se menjala, a Ivana bi uvek ostajala u vrhu. Iako je i ove godine najčešće ona pobeđivala u onoj šestoj, finalnoj seriji, stalno je kritikovala tu promenu i evo, posle dve sezone, ona je ukinuta. U finalu ovde u Cirihu takmičenja će se održavati po pravilima koja važe na svim velikim takmičenjima – ko najdalje skoči, pobediće – rekao je Goran Obradović u razgovoru za Sportksi Žurnal.

Ipak, dodaje Obradović, tu nije kraj ”eksperimentima” jer će se istovremeno održavati takmičenje i u muškoj i ženskoj konkurenciji. Iako ima samo 6 finalista umesto 8 koliko ih je do sada svaki put bilo, nešto hladnije vreme koje je najavljeno će biti mogući problem takmičarima.

U finalu, na gradskom trgu, skakaće istovremeno muškarci i žene, na istom zaletištu, samo naizmenično. S obzirom na to da su danas u Cirihu prognozirana 24 stepena, a u 18 časova svega 21, pretpostavljamo da će prve dve serije doneti i konačne plasmane. Imaćemo 12 učesnika, svi će skakati po šest puta, nema ispadanja posle tri serije i takmičenje će trajati oko dva sata, a biće sve hladnije. Teško će se održati svežina i radna temperatura.

Ivana Španović i Goran Obradović
4. Serbian Open 2019., 20. februar; Ivana Španović i Goran Obradović; Foto: Atlex

Skakalište na trgu Sekhazelojten, postavljeno je na daske, što bi trebalo da odgovara Ivani ako se zna da je upravo ”na daskama” skočila 7,24 metara u Beogradaskoj areni.

To bi trebalo da donese prednost Ivani, jer je najdalje skokove ostvarivala upravo u takvim okolnostima. 

Pobednik u Cirihu osvojiće prestižni trofej „Dijamant“, remek-delo teško 4,8 kilograma, visoko 35 santimetara, koje je proizvela draguljarska firma Bajer. Srednji deo trofeja predstavlja atletsku stazu, dok je dijamant na vrhu simbol sjaja šampiona. Uz ovaj trofej, pobednik u svakoj disciplini zaradiće 30 hiljada dolara, ali i vizu za Svetsko prvenstvo 2022, koje će se naredne godine održazi u Judžinu (SAD).

Sinančević među 6 najboljih na svetu

Svoje prvo finale Dijamantske lige, nakon finala Svetskog prvenstva i Olimpijskih igara, imaće Armin Sinančević u bacanju kugle.

Prošle godine je debitovao, a ove je bio redovan učesnik svih mitinga pa je tako dobrim nastupima izborio učešće među 6 veličanstvenih.

Pored Srbina Armina bacaće još jedan predstavnik regiona Hrvat Filip Mihaljević, a pored njih dvojice na centralnom ciriškom trgu naći će se i Rajan Krauzer, Džo Kovač, Romaš Volš i Zejn Veir.

Takmičenje počinje u 16:55 što je nažalost pola sata ranije od zvaničnog početka globalnog linka za prenos u inostranstvo tako da Sport Klub to neće prenositi uživo u programu već će se u sklopu prenosa pustiti najbolji hici (verovatno).

Armin Sinančević, DL Firenca 2021

Dijamantska liga, Firenca 2021. – 10. jun, Armin Sinančević, bacanje kugle; Foto: Getty ImagesSinančević u Cirih dolazi direktno iz Poljske gde je takmičio u ponedeljak 6. septembra i gde je zabeležio itac od 21,20 metara.

Prezadovoljan sam sezonom u kojoj sam čak 12 puta bacio kuglu preko 21 metra. Bolje sam bacao na početku Dijamantske lige, u Firenci sam bio drugi, u Dohi treći, a nedavno u Lozani četvrti. Tu su Tomas Volš, bronzani iz Tokija, Filip Mihaljević iz Hrvatske, Amerikanci Rajan Krauzer i Džo Kovač i Italijan Zejn Vir – rekao je Armin.

Kao i u dalju i u bacanju kugle biće ukinuta finalna 6. serija, a muškarci i žene će bacati istovremno, naizmenično.

– Drago je i meni što je ukinuto pravilo šestog hica, a biće zanimljivo bacati zajedno sa damama. Lično, nikada pre nisam bacao ni na nekom trgu – istakao je Sinančević.

Satnica takmičenja

(Atlex.rs)

Scroll to Top