Spavali na aerodromu, kasnili im letovi, jedva stigli na takmičenje, ali volja je pobedila: Fantastični produženi vikend za srpske atletičare uz dva državna rekorda! (VIDEO)

U poslednja četiri dana srpski atletičari su učestvovali na tri izuzetno jaka mitinga, a sa njih su se vratili trijumfalno uz dva državna rekorda Elzana Bibića i Alekse Kijanovića.

Nedelju dana pred Balkanijadu selektor Edin Zuković ima i te kako razloga za zadovoljstvo jer su neke od glavnih uzdanica Srbije za predstojeće takmičenje zabeležile lične ili sezonske rezultate.

Pored juniora koji su sa dosta uspeha nastupili na Balkanijadi, seniori su se otisnuli na mitinge u Budimpšetu, Linc i Stokholm.

Državni rekord Bibića u Lincu

Neverovatan je Elzan Bibić ove godine. I ako je tek sredina februara atletičar Novog Pazara istrčao je već tri državna rekorda za koje se mislilo da će još dugo ostati netaknuta, pogotovo onaj na 3000 metara Dragana Zdravkovića. Međutim Bibić ne da je uspeo da ga nadmaši nego mu je to za nogom pošlo već dva puta.

Prvo je 31. januara u Karlsrueu istrčao 7:47.03 i za više od četiri stotinke nadmašio Zdravkovićev rekord od pre 37 godina, a onda je nakon svega osam dana i istrčanog rekorda i na 1500 metara starog 10 godine u međuvremenu (3:38.94), u Lincu 8. februara istrčao novi rekord Srbije na 3000 metara – 7:45,57.

Elzan Bibić, Ostrava, dvoranski državni rekord 1500m
Permit meeting idnoor Ostrava (češka), 1500 metara, Elzan Bibić, foto finiš, rekord Srbije; printscreen: tv sport

Zaista je neverovatno sa kojom lakoćom Bibić obara rekorde i to tako ubedljivo.

Na ovom mitingu takmičila je i Maja Ćirić koja je na 400 metara zabeležila rezultat od 55.39 sekundi.

Rekordi su tu da bi se pomerali – Aleksa Kijanović

Dugo je 6,76 sekundi stajalo kao rekord Srbije na 60 metara. Onda je Milan Ristić istrčao za stotinku brže i to je bilo ”čudo” međutim, sve te granice je iz godine u godinu pomerao Aleksa Kijanović.

Novo pojačanje BAK-a prvo je prošle zime izjednačio Ristićev rekord, a onda je ove godine krenuo sezonu nikad ranije kako bi prikupio dovoljan broj trka kako bi imao vremena i ”lufta” da tu granicu pomeri što je više moguće.

U razmaku manje od mesec dana Kijanović je prvo istrčao 6,70 da bi u Stokholmu probio i tu ”magičnu granicu” i istrčao novi rekord Srbije od 6,67 sekundi, svega četiri slabije od norme za dvoranske Svetsko prvenstvo.

Aleksa je za razliku od Milice Gardašević i Anje Lukić koje su imale silnih problema da dođu do Švedske,  imao drugačiji put i letove pa je u poslednji čas izbegao probleme koje su imale njegove koleginice.

Putešestvije do Švedske i srpski inat!

Put do prestonice Švedske Stokholma pretvorio se u pravu noćnu moru za Anju Lukić i Milicu Gardašević, dvoje od troje srpskih atletičara koji su nastupali na ”Sätra Gran Prix”-u.

Njima je prvo kasnio let iz Beograda za Varšavu pa su zbog toga zakasnile na let za Stokholm zbog čega su morale da prenoće na aerodromu. Sledeći let im je bio zakazan za osam sati ujutru, ali iako su ustale u pet i taj let je kasnio. Nakon tri sata dodatnog čekanja srpske atletičarke su napokon oko 11 sati poletele za prestonicu Švedske i nakon skoro dva sata leta oko 13 časova su napokon bile na željenoj lokaciji svega oko 6 sati pre početka svojih takmičenja.

Međutim i Anja i Milica su na ovom takmičenju pokazale da su želja, volja i samopouzdanje jače od svih nedaća.

Lukićeva je u trci na 60 metara sa preponama zabeležila drugi rezultat karijere i sa 8,31 sekundi bila svega tri stotinke sporija od ličnog rekorda istrčanog na državnom prvenstvu ove godine.

Ovaj rezultat atletičarki Crvene zvezde doneo je treće mesto.

Gardaševićeva je nakon dve serije u kojima je skočila 6,13 i 6,12 metara i dva prestupa u petoj seriji je ”iskalila bes” i skočila je 6,40 metara. Tako je na drugom uzastopnom takmičenju ove godine atletičarka Vojvodine zabeležila identičan rezultat koji joj je i ovog puta doneo pobedu.

Budimpešta ugostila 13 srpski atletičara

Budimpešta je jedna od redovnih lokacija za srpske atletičare kada je dvoranska sezona u pitanju. Nakon takmičenja u Bratislavi (otkazanog Beča), miting u prestonici Mađarske je treća lokacija u kojoj se već godinama veliki broj srpskih atletičara otisne u potrazi za novim rekordima.

Najbolji rezultat ostvarili su višebojac Aleksandar Grnović i 800-metraš Miloš Marković koji su zabeležili lične rekorde.

Marković je u trci na 800 metara nadmašio svoj rekord sa državnog prvenstva i kroz cilj je prošao za 1:52.61.

U višeboju, odnosno troboju takmičila su dva srpska atletičara Aleksandar Grnović i Đorđe Jovanović.

Aleksandar Grnović, skok motkom, Dvoransko prvenstvo Srbije
Dvoransko prvenstvo Srbije, 1.-2. februar 2020., skok motkom, Aleksandar Grnović; Foto: Atlex

Grnović je u dve discipline zabeležio lične rekorde. Prvo je u trci na 60 metara sa preponama istrčao 8,22 sekunde da bi u trećoj, skok sa motkom, nadmašio rekord koji je postavio na državnom prvenstvu preskočivši ovog puta 4,30 metara. U drugoj disciplini na programu, bacanju kugle, Grnović je zabeležio hitac od 14.56 metara.

Njegov mlađi kolega Đorđe Jovanović prepone je istrčao za 9.34 sekunde, kuglu je bacio 10.81 metara dok je sa motkom skočio 3,90 metara.

Mlađi Kijanović, Boško trčao je na ovom mitingu 200 metara i zabeležio je dobar rezultat od 21.83 sekunde.

Dvodnevno takmičenje otvoreno je trkama na 60 metara sa preponama a od naših atletičara trčala je Ivana Petković. Nakon kvalifikacionih 8,63 u finalu je pobedila sa 8,60 sekundi, ali je imala veliki peh jer je udarala kolenom u preponu u obe trke što ju je dosta poremetilo.

Prvog dana trčali su još Nikola Kovačević i Luka Olujić na 400 metara i zabeležili su rezultate od 51,78 sekundi, odnosno 51.90 sekundi.

Drugog dana u centru pažnje su bili sprinteri, a najbolji od srpskih na 60 metara bio je Nemanja Bulajić koji je i u kvalifikacijama i u finalu trčao 6,91 sekundu.

Drugo najbolje vreme od naših sprintera imao je Miodrag Tresović koji je nakon kvalifikacijskih 7,15 u B finalu trčao 7,05 sekundi. Za dve stotinke u B finalu sporiji je bio Filip Ištvanović koji je sa kvalifikacijskih 7,13 u drugoj trci spustio na 7,07 sekundi.

Kod devojaka u ovoj disciplini nastupila je Katarina Sirmić koja je prvo u kvalifikacijama trčala 7,87 da bi u finalu bila brža sa 7,83 sekunde.

U trkama na 200 metara, pored Kijanovića trčali su još i Miloš Radojković i Miodrag Tresović. Radojković je kroz cilj prošao za 22.33 sekunde, dok je Tresović nakon dobrih 60 metara istrčao dobrih i 200 za 22.86 sekundi.

(Atlex.rs)

Scroll to Top