Problemi sa letom, hladno, kišno vreme, povrede ali Zvezdaši su uspešno nastupili na KEŠ-u (FOTO)

Srpski šampion i predstavnik na ovogodišnjem Kupu evropskih klubskih šampiona B grupe, Crvena zvezda, uspešno se vratila sa ovog takmičenja. S’ obzirom na vremenske (ne)uslove i problemom sa letovima nije se moglo više od 4. odnosno 5. mesto u konkurenciji 9, odnosno 10 ekipa.

Dug put preko Frankfurta i Helsinkija pretvorio se u još duži. Zbog problema na aerodrmu atletičari Zvezde dosta umorni i iscrpljeni su stigli u Tampere. Dočekala ih je kiša i temperatura od svega 10-ak stepeni. Isti uslovi bili su i na dan takmičenja.

U subotu, 25. maja, u jednom danu, održno je takmičenje B grupe. Takmičenje je otvorenom muškim kladivom i trkama na 100m van konkurencije (VK nepostoji više u Srbiji za razliku od takmičenja Evropi kao što je KEŠ…).

Takmičenje je otvorio Milan Jotanović u kladivu. I ako se nije puno očekivalo Jotanović je iznenadio i uzeo 3 boda, bacivši 35,57m. Kiša je padala pre i za vreme takmičenja pa je krug konstantno bio mokar što je bila otežavauća okolnost za sve kladivaše.

Na ovom takmičenju bitna je pozicija, ne toliko i rezultat, tako da sa osvojena 3 boda, takmičenje je počelo dobro.

Na 100m van konkurencje trčali su Filip Ištvanović i Stefan Kaljuš.

Filip Ištvanović, Kup šampiona
Kup šampiona II liga, Finska Tampere 2019, Filip Ištvanović 100 metara

Ištvanović je prošle godine trčao u konkurenciji i zabeleživši rezultat 11,44s bio je 5. Ove godine je u VK trci trčao 11,11s i zauzeo je 3. mesto VK.

Mladom Kaljušu ovo je bio debi za seniorski tim Zvezde i prvo veliko tamičenje. Sa 11,14s sa koliko je došao na ovo takmičenje istrčao je odličnih 11,23s.

Stefan Kaljuš, Kup šampiona
Kup šampiona II liga, Finska Tampere 2019, Stefan Kaljuš 100 metara

U ženskoj konkurenciji trčala je Nikoleta Simić. Ona je svoju trku završila za 12,93s.

Usledila je trka na 400m sa preponama na kojoj je pojačanje iz Novog Beograda Lidija Đokić osvojila 5. mesto sa 1.05,06.

Kod muškaraca trčao je Miloš Marković koji je pobedio u svojoj grupi sa vremenom 53,22s. Ovaj rezultat mu je donelo ukupno 3. mesto.

U kladivu Aleksandra Ivanović osvojila je drugo mesto sa 53,31s. Ubedljiva je bila nekada jedna od najboljih svetskih kladivašica Matina Hrašnova iz Slovačke sa bačenih 72,04m.

Mlada Marjana Vidojević je debitovala za prvi tim Zvezde ali i na nekom velikom takmičenju. Zauzela je 8. mesto u troskoku skočivši, za nju dobrih, 11,22m.

Usledile su trke na 800m.

Dajana Petković je išla za nju dobrih 2:13,63 ali na ovom jakom takmčenju to je blo dovooljno samo za 9, mesto.

Kod muškaraca Maro Vozab je trčao 1.57,51 i uz probleme sa ovredom uspeo je da osvoji 7. mesto. Nažalost, bolovi su bili takvi da nije mogao kasnije da trči štafetu 4x400m.

Preponašica Anja Lukić na ovm tamičenju je trčala 200m jer je Ivana Petković beležila bolje rezultate od nje ove sezone. Na trci na 200m Anja je istrčala lični rkeord 24,86s i pored izuzetno hladnog i lošeg vremena. Ukupno je zauzela 6. mesto.

Kod muškaraca je trčao Mihajlo Mandić koji je, slično kao i Anja, trčao najbržu trku u karijeri. Trčao je 22,04s pto je za svega 5 stotinki slabije od onogo što je rčao na prvom kolu Kupa ovesezoe. Isto kao i Anja, zauzeo je 6. mesto.

Kuglu je bacao jedan od najperspektivnjih mladih atletičara Zvezde, Veljko Nedeljković. Nije bio zadovljan sa bačenih 16,83m, očekivao je bolji hitac i možda bolju pozociju od treće koju je zauzeo.

Prava drama viđena je na muškom visu.

Kiša je ponovo bila počela da pada pred ovu disciplinu. Staza ali i sunđer bili su mokri. Za vreme zagrevanja jedan od najperspektivnijih mladih atletičara Zvezde, Jasmin Halili se povredio. Zbog klizave podloge iskrenuo je zglob. Videviši da situacija nije dobra, u dogoovoru sa trenerom rešili su da skoče jedan skok, samo da se uzme neki bod. Odlučili su se da to bude na visini od 190cm. Nju je preskočio iz drugog ali rešio je daskače i dalje.

Prvi skok na 195cm se završio tako što je Halili ’’skočio’’ ispod letvice, samo se spustio na sunđer. U tom trenutku niko sem njega i trenera nije zano šta se dešava. U drugom pokušaju je uleteo u letvicu i drama je bila na vrhuncu. Na takmičenjima kao pto je KEŠ svaki bod je bitan. Cela ekipa Zvezde, sa svih tribina, skupila se kod visa kako bi pružila podršku Jasminu. U tom trenutku oni nisu znali da je jedna visina preskočena, mislili su da se bore da ne ubodu 0 koja bi bila kobna za ekipu.

Uz veliki napor i bol Halili je ipak uspeo da preskoči i tih 195cm i onda je definitivno odustao od daljeg skakanja. Kamen sa srca je svima pao ali je tek tad otkriveno zbog čega se visaš koji 2m preskače kad god hoće se mučio sa ovom visinom.

Na kraju je sa tih 195 iz trećeg pokušaja zauzeo 4. mesto. Kasnije tokom dana taj zglob je baš bio otečen.

Mala drama viđena je i u disku.

Jedna od najboljih atletičarki Srbije u poslednjih 10,15 godina, DraganaTomaševć, takmičila je kao pojačanje crveno-belih. Osovjila je prvo mesto sa hitce od 50,87m. Nije bila zadovoljna, pogotovo što je pobedu obezbedila tek u trećoj, od četiri serije, i to za svega 5cm. Krug je bio klizav tako da je svaki rezultat koji je Zvezdi doneo prvo mesto dobar rezultat. Čekala ju je i kugla kasnije.

U muškom troskoku Luka Velimirović je u velikoj borbi uspeo da u poslednjem, četvrtom soku, preskoči i doskoči do 5. mesta. Skočio je lični rekord i prvi put u karjeri je presočio magičnu granicu od 14m – 14,02m.

Na 400m videli smo treće žensko pojačanje, jednu od najboljih naših sprinterki Zoranu Barjaktarović. Ona je dovedena za trke na 400m. Zauzela je 6. mesto sa rezultatom 57,44s. Ova trka trčana je po baš lošim uslovima jer je kiša počela da pada pred trku i padala je manjeg intenziteta i za vreme nje.

Pored Zorane videli smo još jednu srpsku atletičarku. Maja Ćirić, nekadašnja atletičarka Zvezde sada Partizana 1945, kao dvojno registrovani atletičar nastupa za Ljubljanski MASS. Ona je trku završila na drugom mestu sa 54,63s.

Kod muškaraca trčao je Marko Jevremović. U izuzetno dramatičnoj trci do poslednjih metara, zauzeo je 4. mesto u grupi, odnosno 7. mesto ukupno sa rezultatom 48,91s. Oko njega su momci trčali 87 i 96.

Još jedno, četvrto, pojačanje žensko ekipe bilo je na 3000m stipl, Aleksandra Kostadinović zauzela je 8. mesto sa rezultatom 13.05,28.

Muški disk bio je jači ove godine od pročle, jer se iz Amerike vratio Marko Perić. I pored problema sa povredom prsta Marko je uspeo da osvoji 4. mesto. Sa hitcem od 45,97m, sin legendarnog kuglaša Dragan Perića, bo je nezadovoljan.

Možda i najzanimljivja disciplina na svim veikim takmičenjima je trka na 100m.

U ženskoj konkurencji Milana Tirnanić, trenutno možda i najboljaatletičarka Zvezde (ne računavši Tamaru Salaški), trčala je 11,93s i zauzela je 3. mesto.

U muškoj konkurenciji trčao je Nemanja Bulajić. Prošle godine VK i ove u konkurencji Bulajić je trčao isti rezultat, 11,22s. Ovo vreme mu je donelo 5, mesto.

Pred sam start ali i za vreme cele trke na 3000m stipl za muškarce padala je jaka kiša. Andrja Dimitrijević je uspeo da osvoji 6. mesto a trku da završi u vremenu 10.36,06.

 

Sara Lukić skakala je dalj po kišnom vremenu. I ako su svi na tribinama mislili da je imal minimum jedan skok od 6m, neki tragovi u pesku su uvek ostajali, tako da je takmičenje, posle četiri serije, završila sa 5,83m i 4. mestom.

Peto pojačanje ženske ekipe bila je Amela Terzić koja jedebitovala za Crvenu zvezdu. Jedna od naših najboljih atletičarki je pobedila u trci na 1500m sa 4.18,33s

Došao jered na drugu disciplinu Dragane Tomašević, kugla. Osvojila je 5. mesto bacivši 12,23m.

Mlada visašica kluba, Jovana Delić ponovo se našla na spisku putnika na KEŠ. Ona je sa preskočenih 170cm osvojila 4. mesto. Bila je nezadovoljna na kraju jer se nadala da će uspeti preskoči i sledeću visinu.

Jedan od najmlađih članova ekipe i jedan od dvoje mlađih od 18, Nikola Anastasijević, debitovao je za prvu ekipu Zvezde i zabeležio je nastup na svom prvom velikom tmičenju u trci na 5000m. Zauzeo je 8. mesto sa novim ličnim rekordoom 15.42,25.

Prvo muško pojačanje viđeno je u bacanju koplja. Branko Pauković je pojačanje od prošle godine koji se dobro pokazao. I ako mu je to prošlogodišnje bilo poslednje i ako se znalo da nije trenirao poslednjih 6 meseci zbog povrede, odlučeno je da se povede na ovo tkmičenje. Od atletičara kao što je Pauković i bez treniga može da se očekuje da je spreman da baci 50m. Iznenado je sve bacivši skoro 60m. U poslednjoj seriji uspeo je koplje da baci za poziciju više. Tako je sa 59,76m zauzeo 7. mesto.

Trke na preponama bile su jedne od poslednjih trkačkih pred štafete.

Kod devojaka 100m sa prpeonama trčala je Ivana Petković. I pored velike greške na samom startu trke kada je na trećem koraku poklekla i gotovo krenula trku odatle iz mesta istrčala je odličnih 13,89s. Ne treba više spominjati loše vremenske uslove koje su terale atletičare koji čekaju za svoju disciplinu bukvalno imaju po pet slojeva odeće na sebi. Ovim rezultatom Ivana je zauzela 3. mesto.

Iz Ameriike, posle pobeđenog kancera, došao je Milan Ristić. Veliko pojačanje za ekipu Zvezde. Trčao je dve trke u Americi i bio je spreman da zabeleži dobar rezultat i u Tampere. Jedan od najiskusnijih imao je velikih problema na putu do Finske što je mnogo uticalo na njega. Na kraju je podelio prvo mesto sa rezultatom 14,21s gde su hiljaditnke odlučile da je naš atletičar na 110m sa preponama ipak drugi.

Kapiten muške ekipe i treći daljaš Evrope Strahinja Jovančević je isto kao i Ristić imao velikih problema sa avionom i dolaskom u Tampere. Putovali su skoro 15 sati i to se osetilo na njihovim nastupima. Strahinja je bio tek 5. u skoku udalj, sa skromnih 7,19m. Vidno razočaran psle četiri serje, Strahinjaje samo kratko prokomentarisao: Posle svega bitno je da zdrav.

Kod devojaka na 5000m trčala je Slađana Stamenković. Osvojila je 5. mesto s arezultatom 17.59,36.

Zbog zdravstvenih problema Tatjana Mirković preskače celu sezonu, zbog toga je iz Amerike došla Dina Ćosić, dete kluba, da baca koplje. Posle dugog vremena ponovo je bacala za Crvenu zvezdu. Osvojila je treće mesto bacivši 41,20m.

Posledja disciplina pred štafete bila je muška trka na 1500m. Za Zvezdu je nastupao Damir Klempić, pojačanje iz OAK Beograda. Mladi Klempić se pokazo kao odlično pojačanje.Iskoristio je ovaj poziv i ovo veliko takmičenje da istrči lični rekord. Sa 3.55,82 zauzeo je 7. mesto.

Pred start štafeta oblaci su se navukli i samo se čekao novi pljusak. Na 4x100m vreme je izdržalo.

Devojke su u sastavu Anja Lukić – Nikoleta Smić – Sara Lukić – Milana Tirnanić istrčale odličnih 46,65s, što je brže nego što su trčale nedelju dana ranije u Zagrebu. Ovim rezulatom osvjile su ukupno drugo mesto.

Muška štafeta je takođe priredila odličnu trku. U vremenu 41,78s, u sastavu Stefan Kaljuš – Filip Ištvanović – Nikola Kovačević – NemanjaBulajić, zauzeli su četvrto mesto.

Pred sam start štafete 4x400m ’’nebo se otvorilo’’. Usledo je jak pljusak ali se takmičenje nije prekidao. Devojke u sastavu Lidija Đokić – Dajana Petković – AleksandraPetrović – Zorana Barjaktarović osvojila je peto mesto sa vremenom 3.56,58.

Muškarci su osvojili šeto mesto. Nikola ovačević – Miloš Marković – Mihajlo Mandić – Marko Jevremović trčali su 3.21,00.

KONAČAN PLASMAN

Na kraju Crvena zvezda nije uspela da ponovi uspeh od prošle sezone kada je ženska ekipa osvojila bronzanu medalju a muškaci je izgubili posle skandala i izurivanja štafete 4x400m posle čega je ona i diskavalifikovana bila. Sa tih 0 boova na krjau su muškarci bili 5.

Ove godine atletičarke su zauzele 4. mesto sa tačno 100 bodova. Prava drama viđena je za drugo mesto i za drugog novog člana A lige. Sa 111 bodova i samo jednim više od slovačke Dubnice, u viši rang je otišla ekipa holandskog Roterdama. Ubedljivo prve bile su devojke iz MASS Ljubljane sa 136 boda. Prošle godine su ispali iz eltine lige i automatski su se vratile.

Kao i kod žene i muška ekipa MASS-a se ekspresan vratila u A ligu. Oni su doduše bili drugi iza belgijske ekipe RESC. Treći je bio Makabi iz Tel Aviva. Muška ekipa Crvena zvezde zauzela je 5. mesto sa 99,5 bodova.

SVI REZULTATI

(Atlex.rs)

Scroll to Top