Olivera Jevtić u Novu godinu ušla kao druga: Srebro na prvoj Balkanskoj novogodišnjoj trci (FOTO)

Balkanska federacija održala je prvu novogodišnju trku u svojoj organizaciji koja je trčana 31. decembra u bugarskom gradu Pravec, a od srpskih atletičara učešće je uzela Olivera Jevtić.

Pored državne rekorderke na 5 i 10 hiljada metara na ovom takmičenju trebao je da trči i Elzan Bibić, ali je ipak u poslednjem trenutku odustao od ove trke.

Iako je pre samo koji mesec Jevtićeva imala jako neprijatno iskustvo na samom startu maratonske trke u Sofiji, najbolja srpska maratonka se uspešno oporavila od tog šoka i povrede koju je zadobila i sa radošću je ponovo došla u Bugarsku da trči.

Plan trke u Pravecu bio je da trkači kroz cilj prođu pre ponoći i da svi zajedno na trgu uz vatromet dočekaju Novu godinu međutim, start je kasnio, trke su počele u 23:45, tako da su svi trkači u 2021. ušli trčeći i takmičijući se.

Ovo nije bio prvi put da najiskusnija srpska atletičarka trči u Pravecu, ali razlika je što je tad trčala na stazi, a sad osam godina kasnije, po ulicama ovog bugarskog grada.

Trčala sam u tom gradu 2013. u Kupu Evrope 10 kilometara na stazi i osvojila bronzanu medalju. To je prelepo turističko mesto, koje mnogi sportisti koriste za pripreme. Nadmorska visina je 600 metara što meni inače odgovara, jer kada sam kod kuće u Užicu treniram na stazama iznad te visine na: Zlatiboru, Torniku, Čigoti, Tari… – rekla je Olivera za Sportski Žurnal.

Olivera Jevtić, zagrevanje pred novogodišnju trku
Novogodišnja Balkanska ulična trka, Pravec (Bugarska) 2020. – 31. decembar, Olivera Jevtić; Foto: Facebook/Списание АТЛЕТИКА

Kako kaže sama ruta staze joj nije odgovarala zbog njene visine. Česte krivine i nekoliko mostova uzrokovale su da prva kroz cilj prođe domaća atletičarka Marinela Nineva koju je Jevtićeva ranije pobeđivala.

Krivine su bile veoma oštre, tako da se nisam najbolje snašla na okretištima. Često smo prelazili preko mostova, većim delom po trotoaru. Meni cik-cak kretanje ne odgovara, zbog građe, viša sam od takmičarki. Tako je pobedila niska Bugarka, koju sam pobedila u Varni ove godine, ali na dužoj deonici.

Zbog pandemije koronavirusa mnogi trkači nisu došli u Bugarsku, a sama staza u Pravecu je bila odmah pored hotela, dužine 7 kilometara, 3 i po u jednom pravcu.

Start i cilj bili su u centru Praveca, pored hotela gde smo bili smešteni. Trčali smo 3,5 kilometra u jednom smeru, pa isto toliko nazad.  Nisam se baš dobro osećala, nekako sam bila stegnuta i zabrinuta zbog Covida-19. Iz istih razloga mnogi su najavljeni asovi nisu došli. Da budem iskrena, samo sam razmišljala da što sigurnije završim trku.

Olivera Jevtić, novogodišnja Balkanska trka Pravec 2020
Novogodišnja Balkanska ulična trka, Pravec (Bugarska) 2020. – 31. decembar, Olivera Jevtić i Marinela Nineva; Foto: Facebook/Списание АТЛЕТИКА

Cela svečanost uveličana je prisustvom prvog čoveka Balkanske i v.d. predsednikom Evropske federacije Dobromirom Karamarinovim.

– Sve je bilo veoma dobro. Kako i ne bi bilo kada je s nama bio Dobromir Karamarinov, predsednik ABAF-a i vršilac dužnosti predsednika Evropske atletike. Počeo je pre trke zajednički doček Nove godine, koji je nastavljen posle proglašenja pobednika. Bilo je šampanjca, poslastica, specijaliteta iz Bugarske. Odmah sam se vratila. Poštujući mere vlade Srbije odmah sam se u Užicu javila u kovid ambulantu. Nadam se da neću morati u karantin i izolaciju – završila je razgovor Olivera Jevtić za Sportski Žurnal.

Olivera je i u prošlu 2020. ušla trčeći na takmičenju koje je održano u Varaždinu (Hrvatska). Tada je to bio početak priprema za Olimpijske igre, a kako su one prolongirane za ovu godinu, Olivera je na isti način započela pripremu i ove godine.

Rezultate sa takmičenja možete pogledati ovde.

(Atlex.rs)

Scroll to Top