Napad na Oliveru Jevtić u Sofiji: Pikirana meta ili borba za poziciju? Obe strane su iznele svoje viđenje

Najbolja srpska maratonka Olivera Jevtić ovog vikenda je boravila u Sofiji gde je trebalo da trči trku na 10 kilometara kao pripre​mu za novembarski maraton gde bi ”napala” normu za Tokio međutim, tom planu se isprečio čovek koji je srpsku atletičarku na samom startu trke gurnu tako da je ona zadobila ozbiljnije povrede zbog kojih su Olimpijske igre dovedene u pitanje.

Incident se dogodio na samom startu trke kada je jedini čovek koji je trku startovao u trenerci i duksu ”u borbi za poziciju” odgurnuo Jevtićevu tako da je ona udarila u još jednog trkača, završila na podu, na kratko i bez svesti sa hematomom na glavi i bolovima u kuku.

– Udarila sam glavom. Imam hematom. Pritrčali su odmah neki ljudi da mi pomognu. Oko sat vremena mi je trebalo da dođem sebi od svega. Kuk me boli. Vratiću se odmah kući. Videću sutra kada se ohladi u kakvom sam stanju – rekla je Olivera za “Sportski žurnal” nakon ovog incidenta.

I dok su svi ostali trčali u šorcevima i majicama sa vidno istaknutim startnim brojevima kako bi se znalo o kome se radi, ovaj čovek ga je sakrio ispod duksa.

Ne znam ko je to bio i zašto je to uradio. Trčao je u trenerci da bi sakrio startni broj, ako ga je uopšte imao. Policija ga traži i nadam se da će ga uhvatiti. Nemam pojma šta je bilo tom čoveku. Startovali smo na 10 kilometara, dakle praktično u rekreativnoj trci. Nisam mogla nikoga da ugrozim, nekoga ko mu je bitan. Ako ga uhvate saznaćemo i zašto je to uradio – zaključila je Olivera.

Nije dugo trebalo da se otkrije identitet osumnjičenog za napad na srpsku atletičarku. Društvene mreže su u tome dosta pomogle bugarskoj policiji. Reč je o Bojanu Vačevu koji se na društvenim mrežama hvalio ostvarenim rezultatom sa ove trke.

Odmah po dolasku u Srbiju Olivera je obavila detaljne analize u bolnici u Užicu gde živi i rezultati su pokazali da nema preloma i većih poteškoća.

– Već u ponedeljak ujutro obavila sam u Užicu brojne lekarske preglede, urađeni su snimci glave i kuka. Uprkos bolovima, pokazalo se da ništa nije polomljeno i to je dobra vest. Rečeno mi je da mirujem još 24 časa i da su prognoze dobre.

Olivera Jevtić pobednica 42. Novogodišnje trke u Varaždinu
42. Novogodišnja trka u Varaždinu, 31.12.2019.-1.1.2020., Olivera Jevtić pobednica ženske trke; Foto: AK Sloboda Varaždin

Trka u bugarskoj Jevtićevoj je bila uvodna trka za onu najvažniju maratonsku koja ju je čekala u decembru za koju se spremala da napadne normu za Olimpijske igre.

– Nažalost, za mene kao profesionalnog sportistu, tu je i ona loša vest – da moram da odustanem od novembarskog nastupa u maratonu, jer povrede iako ne toliko teške, nisu nešto sa čime se trče ta 42 kilometra – objašnjava Olivera u razgovoru za Novosti.

Zbog cele situacije sa koronavirusom održavanje maratona naredne godine nije zagarantovano što može da predstavlja problem za  43-godišnju Jevtićevu.

– To je bila šansa da izborim plasman za naredne Olimpijske igre. U ovom trenutku nije poznato da li će biti još prilika za to, jer imamo najave da ih iduće godine neće biti.

– Telefon mi se usijao. Objašnjavam svima da sam prošlog meseca imala parcijalnu rupturu lista, da sam se taman oporavila za nove dobre rezultate. Ali šta je tu je. Dobila sam i snimke napada, gledam ih i vidim da je ovaj čovek ciljano na mene nasrnuo. Sakrio je i broj na dresu, a motiv su verovatno ili psihička nestabilnost ovog čoveka ili visok nagradni fond – dodaje Olivera Jevtić.

Olivera Jevtić, Serbia Marathon
Prvi Comtrade Serbia Marathon, polumaraton, Olivera Jevtić, drugo mesto;
Foto: Atlex

A onda se u utorak oglasio i napadač – Bojan Vačev koji ističe da loši vremenski uslovi, njegovo profesionalno neiskustvo i loša koordinacija pokreta su uticali da dođe do incidenta.

– Želim da iskoristim svoje pravo i odgovorim. Naglašavam da sudar nije bio nameran i da nije nastao iz nekih sebičnih potreba. Lično ne poznajem Oliveru Jevtić i želim da iskoristim ovu priliku da se iskreno izvinim njoj i njenim najbližima zbog traume koja je sprečila da učestvuje u događaju – počeo je Vačev razgovor za bugarske medije.

– Sumnje javnosti da me je finansijski motivisala treća strana su apsolutno lažne i duboko su me pogodile. Ne mogu da verujem da sam zaslužio ovakvu inkviziciju i linč, a jasno mi je da ih ima nakon čitanja brojnih poruka koje sam dobio na društvenim mrežama – rekao je Bugarin.

Bojan Vačev, napadač na Oliveru Jevtić
Bojan Vačev, napadač na Oliveru Jevtić na Maratonu u Sofiji 2020

On tvrdi da je adrenalin bio na visokom nivou i da je on zbog nedostatka profesionalnog iskustva imao nekoordinisane pokrete, koji su doveli do incidenta.

– Žao mi je zbog nesrećne situacije i molim sve koji su odgledali snimak da shvate da je adrenalin bio na visokom nivou, a u kombinaciji sa vremenskim uslovima i nedostatkom profesionalnog iskustva, to je dovelo do mojih nekoordinisanih pokreta koji su doveli do incidenta. Nadam se da će uvažena organizacija Maraton Sofije ubuduće obratiti pažnju na razliku u veštinama amatera i profesionalaca, tako što će ih podeliti i slabijima pružiti početnu prednost. Želim brz oporavak srpskoj sportistkinji i nesmetan nastavak karijere – poručio je napadač na Oliveru za Sportal.bg.

(Atlex.rs)

Scroll to Top