Nakon 23 godine oboren rekord Srbije u kugli: Sinančević nadmašio svog trenera i popeo se na 2. mesto na svetu! (FOTO)(VIDEO)

Armin Sinančević uspeo je da nakon 23 godine nadmaši rekord Srbije u bacanju kugle i to na samom kraju tronedeljnih priprema u Baru bacivši fantastičnih 21,88 metara što je trenutno drugi najdalji hitac na svetu!

Bar je očito taličan za srpske kuglaše jer je upravo 1998., na trećem mitingu u ovom crnogorskom gradu, Dragan Perić bacio državni rekord od 21,77 metara. Tada se miting bio održao 25. aprila i pune 23 godine niko nije mogao da nadmaši taj hitac na otvorenom, a onda je upravo Perić nadmašio sam sebe.

Preuzevši talentovanog Armina Sinančevića od prvog njegovog trenera Save Pušice napravio je kuglaša koji će napokon uspeti da ga nadmaši. Nakon dve godine saradnje Sinančević je na istom mestu na kojem je njegov trener postavio rekord tadašnje Jugoslavije, bacio novi rekord Srbije od 21,88 metara.

Čekalo se 23 godine, a to je i broj koji nosi Armin na svom dresu. Iako u atletici nema brojeva na dresovima (osim startnih koji se dobijaju novi na svakom takmičenju) Crvena zvezda mu je uručila ovaj jedinstveni dres prilikom njegovog prelaska u klub iz Ljutice Bogdana koji predstavlja želju da jednog dana dobaci i do 23 metra, a sad je dobio i novo značenje.

Ovim hicem iz Bara Armin je objedinio rekorde i na otvorenom i u zatvorenom, pritom je nadmašio i rekord Balkana (ABAF-a, Balkanske federacije).

Armin Sinančević, Bar 2021.
25. međunarodni miting Bar 2021. – 1. maj, Armin Sinančević (Crvena zvezda), bacanje kugle, državni rekord; Foto: DOA

– Krenuli smo na pripreme za letnju sezonu u Baru 10 aprila. Mogu reći da sam u takmičenje ušao iz punog i jakog treninga. Kako je ovo kraj ovog naporong perioda priprema bio sam veoma umoran, ali sam verovao u dobar hitac. Na treninzima bacanja kugla je letela daleko i drago mi je što sam već na početku sezone bacio ovaj rezultat. Veliko mi je zadovoljstvo što sam rekorder svoje zemlje i Balkana sa moje 24 godine i svega nekoliko godina treniranja. Sada je najbitnije da ostanem zdrav i da u najboljoj formi odem na Olimpijske igre – rekao je Armin Sinančević za Atlex.

Zanimljivo je da u trenutku kada je njegov trener Dragan Perić bacio svoj najbolji hitac u karijeri on nije imao ni dve godine (rođen 14. avgusta).

Na dan 2. maj, hitac od 21,88 metara je drugi najbolji rezultat u kugli na svetu. Više od najboljeg Srpskog kuglaša bacio je samo Rajan Krauzer. Sjajni Amerikanac, koji je u septembru bacao na Trgu republike, 24. aprila zabeležio je rezultat od 21,93 metra.

Najbliži da ugrozi Perićev rekord do sada je bio Asmir Kolašinac 2015. kada je na Partizanovom stadionu bacio 21,58 metara.

Treba napomenuti da je Sinančevićev lični rekord na otvorenom do sad iznosio 21,51 metara, bačen 2019. godine na Svetskom prvenstvu u Dohi. Prošlu je preskočio zbog problema sa povredom da bi zimus drugu godinu zaredom popravio dvoranski državni rekord sa hicem od  21,25 metara.

Ovim takmičenjem Armin je završio tronedeljne pripreme u Baru, vraća se u rodno Prijepolje gde će nastaviti sa treninzima, a kako je rekao u intervjuu za Srpski atletski savez još uvek ne zna kada će imati sledeće takmičenje.

Sve fotografije sa takmičenja možete pogledati ovde.

(Atlex.rs)

Scroll to Top