Najuspešnije Mediteranske igre za atletsku Srbiju: 3 zlata, 2 srebra i jedna rekord Igara (FOTO)(VIDEO)

Uspešno su završene Mediteranske igre za srpske atletičare na kojima je devet atletičara osvojilo 5 medalja: 3 zlata i dva srebra, a Armin Sinančević postavio je rekord Igara.

Rekordan broj medalja osvojila je srpska atletska delegacija u Oranu na Mediteranskim igrama čak 5. Armin Sinančević, Milica Gardašević i Adriana Vilagoš osvojili su zlatne medalje dok su srebrne zaslužili Asmir Kolašinac i Lazar Anić.

Sve je počelo već prvog dana 30. juna kada su srpski kuglaši pokazali da im nema ravnih i da smo među najboljim državama u ovoj disciplini. Armin Sinančević postao je šampion Mediterana u bacanju kugle bacivši 21.29 metara što je novi rekord Igara, dok je Asmir Kolašinac osvojio bronzu sa hicem od 20,37 metara i time pokazao da uspešno prkosi godinama (38).

Ove igre su za mene prošle najbolje moguće. Ostvario sam rekord šampionata sa svojih 25 godina i mislim da sam ostvario veoma veliki rezultat i srećan sam zbog toga. Sledeće takmičenje koje me očekuje je Evropsko prvenstvo u Minhenu i nadam se da ću se i tamo boriti za medalju – rekao je Armin Sinančević nakon takmičenja.

YouTube player

Iako gotovo da nije propustio ni jedno veliko takmičenje u poslednjih 10ak godina, Asmiru su ovo bile prve Mediteranske igre u karijeri.

– Moram da priznam, obzirom da sam prvi put na Mediteranskim igrama, da sam zadovoljan plasmanom. Rezultatski je verovatno moglo i bolje, međutim postojali su neki propusti od strane organizatora koji su se odrazili na moj nastup. Sa druge strane, ovo je takmičenje gde je važno osvojiti medalju, ja sam osvojio srebro i na kraju sam ipak srećan. Nastavljam dalje pripreme za nastavak sezone i idemo dalje – rekao je Kolašinac po završetku takmičenja.

Sinančević i Kolašinac - Pobednicko-postolje-Mediteranaske igre 2022
Mediteranske igre 2022., Oran, Alžir – 30. jun – Asmir Kolašinac i Armin Sinančević, na pobedničkom postolju; Foto: OKS

Tog prvog dana nastupila je i Ivana Ilić na 100 metara. Nije imala sreće jer je zauzela 9. mesto čime nije uspela da se domogne finala trčavši 11,82 sekunde.

Drugi dan i drugo zlato, a za to se pobrinula Milica Gardašević. Juniorska prvakinja Evrope, bronzana mlađa juniorka starog kontinenta okitila se još jednom značajnom medaljom i to najsjajnijom skočivši 6,67 metara. Tako je Srbija odbranila tron koji je 2018. pokorila Ivana Španović, danas Vuleta, skokom od 7,04 metara, odnosno 6,99 sa regularnim vetrom što je rekord Igara.

Od samog starta Gardaševićeva je krenula odlučno i već nakon prve serije zauzela je prvo mesto koje je samo u jednom trenutku u drugoj seriji prepustila protivnici.

Milica-Gardasevic-Mediteranske igre 2022
Mediteranske igre 2022., Oran, Alžir – 01. jul – Milica Gardašević, šampionka u skoku udalj; Foto: OKS

Milica je u svojoj izjavi nakon takmičenja posebno istakla pozitivnu timsku atmosferu koja vlada u Timu Srbije na Mediteranskim igrama, a koja nekada nedostaje sportistima na takmičenjima koji dolaze iz individualnih grana sportova.

Osećam se sjajno. Onako kako se jedino i mogu osećati posle osvojenog zlata. Nisam očarana samim skokovima, mada je bila dobra serija skokova. Imala sam dva skoka na pragu 6,60 metara u seriji. Lepa je organizacija, prvi put sam na Mediteranskim igrama i ja od EYOF-a 2013 nisam nigde išla sa Olimpijskim komitetom Srbije, tako da je uvek lepo vratiti se u timski duh. Mi iz pojedinačnih sportova nemamo često priliku da budemo deo jednog ovakvog tima, tako da mi ova atmosfera veoma prija. Drago mi je što sam došla i što sam donela zlato našoj Srbiji. Uživala sam u atmosferi punog stadiona od koje sam se odvikla od kad su tribine na stadionima bile prazne usled Covid restrikcija i mislim da su i gledaoci mnogo doprineli mojoj večerašnjoj medalji-  istakla je Milica Gardašević.

YouTube player

Trećeg dana Anja Lukić je istrčala lični rekord na 100 metra prepone – 13,26 sekundi i sada joj Jelena Jotanović, državna rekorderka, beži za 7 stotinki. Tom trkom se plasirala u finale. Nakon nje usledile su kvalifikacije na 200 metara gde je Srbija imala dve predstavnice. Tamara Milutinović je trku završila za 24,48 sekundi čime je zauzela 10. mesto dok je Ivana Ilić ponovo imala 9. vreme – 24,39 sekundi, i nažalost ni jedna nije uspela da se plasira u finale.

YouTube player

Tog trećeg dana očekivala su se još dva zlata. Prvo je trebalo da donese Elzan Bibić na 1500 metara, ali u izuzetno prljavoj i gruboj trci gde su ga protivnici zatvorili i nikako mu nisu dozvolili da se probije na čelo kolone Elzan je izgubio ritam i dah i trku je završio na 10. mestu sa rezultatom 3:45.42 dok šampionsko vreme iznosilo 3:41.65.

Adriana Vilagoš je pokazala da je među najboljim kopljašicama na svetu već sad i sigurno je došla do zlatne medalje hicem od 60,22 metra.

Srećna sam što sam imala priliku da učestvujem na ovom takmičenju. Bilo je veoma dobra atmosfera. Nikada do sada nisam imala priliku da se takmičim u takvoj atmosferi, jer su gledaoci baš navijali za nas. Veoma sam zadovoljna što sam osvojila zlatnu medalju, iako mislim da sam rezultatski mogla da budem još bolja. Svakako, veoma sam zadovoljna zlatom – izjavila je Adriana nakon takmičenja ne skrivajući zadovoljstvo osvojenom medaljom.

Đerđi Vilagoš, majka i trener, istakla je da je medalja najbitnija, ali da ostaje žal za još boljim hicem.

Veoma sam srećna zbog medalje. Adriana se dobro takmičila, iako je mogla da baci i veće dužine. Međutim, kada su u pitanju ovako velika takmičenja, onda je jedino bitan krajnji rezultat, a ne dužina bacanja.

YouTube player

Poslednji dan Igara za Srbiju je započet finalom na 100m prepone gde je  Anja Lukić zauzela 5. mesto zahvaljujući rezultatu od 13,40 sekundi. tačku na i stavio je Lazar Anić osvojivši srebrnu medalju u skoku udalj skočivši 7,83 metra što mu je najbolji skok ove sezone.

Nakon takmičenja je rekao da je očekivao skok od preko 8 metara, ali je istakao da je zadovoljan osvojenom medaljom.

– Očekivao sam rezultate preko osam metara, jer sam znao da će za zlato biti dovoljno skočiti preko osam metara i to sam i ciljao. Malo mi je žao što nisam „pogodio“ takav skok, ali sam zadovoljan osvojenom srebrnom medaljom.

Ukupno su sportisti Srbije na Mediteranskim igrama u Oranu osvojili 31 odličje, od čega je 13 zlatnih, 7 srebrnih i 11 bronzanih medalja.

Lazar-Anic-sa-medaljom-editeranske igre 2022
Mediteranske igre 2022., Oran, Alžir – 03. jul – Lazar Anić, srebrna medalja skok udalj; Foto: OKS
YouTube player

(Atlex.rs)

najnovije vesti

September 2023
No event found!
Load More
Edit Template

Copyright © Sportsko udruženje Atlex 2023 Sva prava zadržana.
Zabranjeno reproduktovanje sadržaja u celini i u delovima bez dozvole Atlex-a.
Kontakt mejl: office@atlex.rs