Međunarodna nedelja: Stranić bacio državni, a Tumbul normu, Srbi takmičili u Mariboru, Atini, Sarajevu i Zagrebu, ove nedelje u Atini i Češkoj (FOTO)

Tokom prošle nedelje 12 srpski atletičari takmičilo je na međunarodnoj sceni, a najzapaženije rezultate ostvarili su Jovan Stranić koji je ponovo bacio novi državni rekord u bacanju kladiva i Dino Tumbul koji je ispunio normu za U23 Evropsko prvenstvo u bacanju kugle.

Maribor – rekord Stranića

U sredu devetog juna u Mariboru (Slovenija) održan je miting u sklopu njihove lige na kojem je učestvovalo pet srpskih atletičara.

Mladi Jovan Stranić iz takmičenja u takmičenje pomera granicu U20 rekorda Srbije u bacanju kladiva, a novi rekord koji je bacio u sredu iznosi 67,69 metara. Samo nekoliko centimetara je Jovana delilo i od još daljeg hica, hica od preko 70 metara.

Naime, on je najbolji rezultat bacio u prvoj seriji, a u poslednjoj kladivo je palo odmah do oznake od 70 metara, ali koji centimetar izvan dozvoljenog segmenta. Sudije su ipak izmerile daljinu koja je iznosila 70,15 metara.

Jovan Stranić, U20 NR, Maribor 2021
Atletski miting Maribor 2021. – 9. jun, Jovan Stranić, bacanje kladiva U18 rekord Srbije; Foto: Atletski savez Slovenije

Ostaje žal za taj hitac jer bi on Straniću doneo normu i za U20 EP i U20 SP jer je u Mariboru bacao sa kladivom težine od 6 kilograma.

Prethodni rekord postavio je Laslo Eperješi 2002. godine. On je u Senti bacio 67.61 metara.

Pored njega u istoj disciplini nastupila je Aleksandra Ivanović koja je bacila lični rekord od 58,68 metara.

Ono što je bilo zanimljivo jeste da su u isto vreme bacale različite kategorije sa različitim težinama kladiva. Na fotografiji ispod možete videti sudiju koji je bio zadužen za dodeljivanje kladiva u zavisnosti od učesnika odnosno koju težinu on baca.

Aleksandra Ivanović, bacanje kladiva, Maribor 2021
Atletski miting Maribor 2021. – 9. jun, Aleksanddra Ivanović, bacanje kladiva; Foto: Atlex

Stadion koji odlikuje brza staza i vetar koji gotovo uvek duva u leđa sprinterima, ovog puta se desio jedan od retkih izuzetaka. Blago zahlađenje, praćeno grmljavinom i tamnim oblacima promenilo je pravac duvanja vetra tako da su sprinteri muku mučili sa vetrom u prsa koji je varirao između čak 4,8 do 2,5 metara u sekundi. Kako je takmičenje odmicalo sve je više duvao bočno pa se dešavalo i da zvanično bude slab u prsa, a troje srpskih atletičara se borilo sa njim.

Na 100 metara nakon odličnih trka na prvenstvu Srbije u Mariboru su trčali Tamara Vuletić i Filip Ištvanović.

Tamara Vuletić, Maribor 2021
Atletski miting Maribor 2021. – 9. jun, Tamara Vuletić, 100m; Foto: Atlex

Oboje su u Kraljevu istrčali nove lične rekorde, ali vetar od -1,6 m/s Tamari i – 2,8 m/s Filipu nije im dozvolio da ponove dobre trke. Vuletićeva je u finalu kroz cilj prošla kao četvrta sa rezultatom 12,29 sekundi, dok je Ištvanović osvojio treće mesto sa 11,11 sekundi.

pobednici trke na 100m, Maribor 2021, Filip Ištvanović
Atletski miting Maribor 2021. – 9. jun, pobednici trke na 100m, Žiga Benko (Slovenija), Alen Kolar (Hrvatska), Filip Ištvanović (Crvena zvezda) ; Foto: Atlex

Na 100 metara sa preponama trčala je Milica Emini. I ona je u Kraljevu zabeležila novi lični rekord, a u Mariboru je osvojila drugo mesto sa 13,60 sekundi.

Atina – Aleksin trk kroz park

Aleksa Kijanović dobio je poziv da učestvuje na nesvakidašnjem takmičenju u Atini. Trčalo se u parku koji se nalazi nadomak luke na mondo podlozi koja je dugačka više od 150 metara.

Aleksa je u kvalifikacijama trčao 10,66 sekundi u izuzetno jakoj konkurenciji pa finale, od šest sprintera, nije bilo dostižno sa tim rezultatom.

Kijanović Atina
Miting u Atini u parku 2021. – 12. jun, 100m, Aleksa Kijanović; prinscrean

Inače na istom takmičenju je skakala i Ivana Španović udalj, samo desetak dana ranije. Organizatori su odvojili ženske skokove i muški sprint pa je tako prvo bio organizovan miting u skoku u dalj i troskoku za žene na stadionu, a onda ove subote, 12. juna u parku 100, 110 i 150 metara (u pravcu) za muškarce.

Sarajevo – norma Tumbula

U Sarajevu je u nedelju 13. juna organizovan miting na kojem je učestvovalo pet srpskih atletičara, najviše u bacanju kugle.

Pobedu u toj disciplini zabeležio je Asmir Kolašinac koji je bacio 20,92 metra, treći je bio Veljko Nedeljković sa 18,99 metara, dok je mladi Dino Tumbul sa bačenih 17,99 metara ispunio normu U23 prvenstvo Evrope.

Tumbul je lični rekord sa seniorskom kuglom nadmašio za više od celog metra (16.73m), dok je normu od 17,60 prebacio za 33 centimetra. Treba napomenuti da je ovo Dinu prva godina mlađeg seniorskog staža.

Dino Tumbul, Trg Republike 2020
”Dobaci do… 22” miting u bacanju kugle, Beograd, Trg Republike 2020. – 17. septembar, Dino Tumbul (Polet Prijepolje); Foto: Atlex

Pored tri bacača Srbija je imala predstavnike na 400 metara sa preponama i na 1500 metara.

Na 400 metara sa preponama trčao je Nikola Kovačević koji je zabeležio lični rekord. Međutim ovaj rekord nije običan rekord. Pored toga što je trčao sam jedna (osma) prepona bila je postavljena na pogrešnu visinu (viša 0,99m) zbog koje je posle izgubio korak. I pored svega toga trku je završio za 54,17 sekundi što mu je najbolji rezultat u karijeri.

U trci na 1500 metara u ženskoj konkurenciji trčala je Katarina Milosavljević koja je trku završila na drugom mestu u vremenu od 4:41.29.

Zagreb – motka

U nedelju ‚13. juna održan je međunarodni miting Agram 2021. Takmičenje koje je pomereno sa prve nedelje maja na ovaj termin nije ugostilo veliki broj srpskih atletičara kao obično. Na dvodnevnom takmičenju jedino je Miloš Savić brano boje Srbije u Hrvatskoj prestonici.

Miloš Savić, skok motkom, prvenstvo Srbije 2021
Prvenstvo Srbije 2021, Kraljevo – 6. jun, skok motkom, Miloš Savić; Foto: Atlex

On je u disciplini skok motkom ostvario pobedu preskočivši 5,20 metara. Tu visinu je savladao bez ikakvih problema, a kako su svi takmičari otpali još ranije Miloš je letvicu podigao na 5,35 metara što nije uspeo da preskoči.

Ovonedeljni nastup Gardaševićeve i Tirnanićeve u Atini

Ove nedelje neće biti mnogo međunarodnih mitinga za naše atletičare jer će se održati Ekipno prvenstvo Evrope u sivm ligama (osim Super lige koja se već održala). Ponedeljak i utorak će biti dani kada će srpski atletičari takmičiti jer već u četvrtak putuju na Kipar.

Milica Gardašević u uskoku udalj i Milana Tirnanić na 100 metara su učestvovale na ženskom Gala miting u Atini 14. juna.

Gardašević Atina
Miting Atina 2021. – 14. jun, Milica gardašević, skok udalj; printscrean

Milana je u ukupnom plasmanu zauzela sedmo mesta sa trkom u vremenu 11.96 sekundi. U svojoj grupu, u kojoj je vetar duvao 0,9 m/s u grudi, zauela je peto mesto, a pobednica, Rafaela Spanoudaki, kroz cilj je prošla za 11,59 sekundi.

U skoku udalj Milica Gardašević je takmičenje završila kao drugoplasirana sa 6.48 metara, a bolja od naše daljašice bila je samo Beloruskinja Nastasia Mirončik-Ivanova koja je skočila 6,79 metara.

Ono što je posebno zanimljivo za ovaj nastup Milice jeste da je svih šest skokova skakala gotovo u centimetar isto: 6.45m, 6.43m, 6.46m, 6.43m, 6.43m, 6.48m.

U utorak 15. juna Marija Vučenović će bacati koplje na mitingu u češkom gradu Kladno od 15:25 po srpskom vremenu.

(Atlex.rs)

Scroll to Top