Maja Ćirić ”overila vizu” za EP, Kijanović stotinku do prvaka Evrope: Srbija dobila i 11. putnika na EP! (VIDEO)

Odlična izdanja srpskih atletičara na međunarodnom mitingu u Beču pre svih je obeležila trka Maje Ćirić na 400 metara gde je sa rezultatom 53,47 sekundi ispunila normu za dvoransko prvenstvo Evrope u Turonju.

Sedmoro srpskih atletičara otputovalo je u petak za Beč gde je u subotu takmičilo na tradicionalnom međunarodnom mitingu ”Indoor Track & Field Vienna”. Aleksa Kijanović, Boško Kijanović, Milana Tirnanić, Nemanja Bulajić, Milica Emini, Katarina Ilić i Maja Ćirić su predstavljali Srbiju na ovom takmičenju, a poslednja je uspela da sebi obezbedi vizu za treće uzastopno dvoransko prvenstvo Evrope.

Državna rekorderka u dvorani na 400 metara, Maja Ćirić, bila je jako blizu norme na dvoranskom prvenstvu Beograda devetog januara kada je istrčala 53,93 sekundi, a rezultat od 53,75 koji vodi u Turonj nadmašila je u Beču istrčavši 53,47 sekundi.

Ovom trkom Maja je postala čak 11 srpski atletičar sa ispunjenom normom za šampionat starog kontinenta u dvorani, a ovaj njen rezultat je 14 norma koju su oborili Orlovi.

Dvorana u Beču ima poseban značaj za Ćirićevu jer je sve lične rekorde, sve tri norme kao i državni rekord istrčala upravo tamo. 

Za Srbiju ovu trku obeležila je Maja, a za svet 20-godišnja Holanđanka Femke Bol koja je trku završila za neverovatnih 50,96 sekundi i time postala najbrža 400-metrašica do 20 godina trenutno na svetu.

U ovoj disciplini trčala je i Katarina Ilić koja je u svojoj grupi druga prošla kroz cilj u vremenu 55,14 sekundi.

Fantastični su bili i Aleksa i Boško Kijanović.

Aleksa je istrčao drugi rezultat karijere na 60 metara i takmičenje završio sa srebrnom medaljom i rezultatom od 6,69 sekundi. Državni i lični rekord je ponovo ”uzdrman” jer do novog pomeranja granice nedostaje svega 3 stotinke.

Koliko je ovo brza trka i veliki uspeh govori podatak da je zvanični dvoranski prvak Evrope, Slovak, Jan Volkov od Kijanovića bio brži za svega jednu stotinku i kroz cilj je prošao za 6,68 sekundi. Treće mesto osvojio je domaći atletičar Markus Fuks sa 6,73 sekundi. On je u prošlosti često mučio Aleksu i pobeđivao ga za koji stoti deo sekunde kako na 60 tako i na 100 metara.

U prvoj trci rekorder Srbije trčao je 6,77 sekundi, a drugi naš predstavnik u ovoj disciplini Nemanja Bulajić zabeležio je rezultat od 6,93 sekunde što mu je obezbedilo ulazak u B finale u kojem je trčao 6,95 sekundi i bio peti u grupi, ukupno 12.

Fantastičan je bio i mlađi Kijanović, Boško, koji je istrčao još jednu trku za pamćenje na 400 metara. Zabeležio je drugi rezultat karijere od 47,34 sekundi čime je potvrdio normu za dvoransko EP. Ova trka je za svega dve stotinke slabija od njegove najbolje u karijeri u dvorani, a donela mu je ukupno peto mesto na ovom takmičenju.

Uskoro video…

 

Kod devojaka na 60 metara trčala je Milana Tirnanić koja je u obe trke zabeležila identično vreme od 7,43 sekunde.

U izuzetno dramatičnom finalu Milana je za svega jednu stotinku ostala bez drugog mesta, ali je za nekoliko hiljaditinki osvojila treće mesto, a petoplasirana je za našom sprinterkom zaostala za svega jednu stotinku. Ubedljivo prva bila je atletičarka iz Irske Kiara Nevil sa 7,30.

Uskoro video…

U trci na 60 metara sa preponama Milica Emini je zabeležila rezultat od 8,49 sekundi. Tu trku nije uspela da ponovi i u finalu gde je bila sporija za 13 stotinki, ali kako joj je ovo prvo ovosezonsko takmičenje može se očekivati da će biti još bolja na državnom prvenstvu narednog vikenda.

Uskoro video…

(Atlex.rs)

Scroll to Top