Kijanović za malo dobio prvaka Evrope: Zvezdaši uspešno odradili proveru pred državno(FOTO)(VIDEO)

Odlični nastupi srpskih sprintera na mitingu u Bratislavi koji je bio generalna proba pred prvenstvo Srbije 1. i 2. februara.

Tradicionalni put na koji Crvena zvezda šalje svoje atletičare na izuzetno jaka takmičenja u Beč i Bratislavu organizovan je i ove godine. Zbog finansijskih problema miting u Beču je bio otkazan pa je tako sedam sprintera Zvezde takmičilo u Bratislavi samo.

U trkama na 60 metara sa preponama trčale su Anja Lukić i Ivana Petković, a iz Novog Sada je stigla i Milica Emini, tako da su sve tri najbolje srpske preponašice ponovo ”ukrstile koplja”.

Anja Lukić, Bratislava 2020
Elan meeting Bratislava 26.1.2020., Anja Lukić, Crvena zvezda, 60 metara prepone, sprint; Foto: Atletski savez Slovačke

Najbolja je bila Anja Lukić koja je u finalu istrčala novi lični rekord od 8,34 sekunde. To je došlo nakon 8,44 koliko je trčala u kvalifikacijama. Ivana Petković je bolje trčala u prvoj trci 8,52, dok je u drugoj, pomalo i rezervisano kroz cilj prošla za 8,56 sekundi.

Ivana Petković, Bratislava 2020
Elan meeting Bratislava 26.1.2020., Ivana Petković, Crvena zvezda, 60 metara prepone, sprint; Foto: Atletski savez Slovačke

Članica novosadske Vojvodine Milica Emini u prvoj trci ostala je iza Ivane Petković sa 8,54, ali je u finalu bila bolja i od nje i od svoje prve trke jer je kroz cilj prošla za 8,49 sekunde.

Na kraju Lukićeva je zauzela ukupno treće mesto, Eminijeva peto, a Petkovićeva šesto.

Na 60 metara kod muškaraca trčali su Nemanja Bulajić, Filip Ištvanović i Miodrag Tresoević iz Crvene zvezde, odnosno Aleksa Kijanović iz BAK-a.

Markus Fuks, Jan Volko i Aleksa Kijanović , Bratislava 2020
Elan meeting Bratislava 26.1.2020., Aleksa Kijanović, Jan Volko, Markus Fuks, BAK, 60 metara, sprint; Foto: Atletski savez Slovačke

Kijanović je imao dve fantastične trke u kojima mu je glavni konkurent bio prvak Evrope Jan Volko koji je trčao pred svojom publikom.

U prvoj trci novi rekorder Srbije na 60 metara je kroz cilj prošao za 6,73 sekunde, što je za pet stotinki bilo sporije od Volkova, ali i četiri od Austrijanca Maruksa Fuksa.

U finalu je Fuks pobedio Volkova za hiljaditinku, a obojica su trku završili za 6,67 sekundi. Aleksa je bio treći sa drugim rezultatom Srbije svih vremena od 6,71 sekunde.

Od Zvezdaša najbolji je bio Nemanja Bulajić koji je istrčao novi lični rekord od 6,87 sekundi. Tim rezultatom je pobedio u B finalu, a u kvalifikacijama je zabeležio rezultat od 7,97 sekundi.

Nemanja Bulajić, Bratislava 2020
Elan meeting Bratislava 26.1.2020., Nemanja Bulajić, Crvena zvezda, 60 metara, sprint; Foto: Atletski savez Slovačke

U B finalu trao je i Miodrag Tresović koji je do njega došao zahvaljujući novom ličnom rekordu u kvalifikacijama od tačno 7 sekundi. U B finalu nije uspeo da ponovo prvu trku pa je kroz cilj prošao za 7,10 sekundi.

Treći sprinter Zvezde bio je Filip Ištvanović koji je nakon 7,12 u kvalifikacijama koji su mu bili dovoljni za C finale, u njemu pobedio sa 7,06 sekundi.

Kod devojaka od srpskih atletičarki trčale su Milana Tirnanić i Tamara Vuletić iz Crvene zvezde.

Milana Tirnanić, Bratislava 2020
Elan meeting Bratislava 26.1.2020., Milana Tirnanić, Crvena zvezda, 60 metara, sprint; Foto: Atletski savez Slovačke

Nakon kvalifikacionih 7,41 Milana je u finalu bila malo sporija pa je kroz cilj prošla za 7,49 sekundi što je bilo treće vreme u finalu. Da je uspela da ponovi trku iz kvalifikacija bila bi prva i pripala bi joj novčana nagrada kao i svim prvoplasiranim atletičarima na mitingu.

Tamara Vuletić je pobedila u svojoj kvalifikacionoj grupi sa 7,78 sekundi, da bi potom u finalu popravila taj rezultat na 7,76 sekundi.

U skoku udalj učestvovao je Nemanja Matijašević, srpski paraolimpijac i član Novog Beograda. Sa odličnih 6,86 metara zauzeo je ukupno četvrto mesto.

Na 800 metara nastupio je još jedan Zvezdaš, Dragan Rosić. Sa rezultatom 1:59.43 u ukupnom poretku zauzeo je 12. mesto.

Sve fotografije

(Atlex.rs)

Scroll to Top