Kijanović istrčao novi državni rekord: Pobeda u Švedskoj sa 6,67s! (VIDEO)

Na međunarodnom mitingu u švedskoj prestonici Stokholmu Aleksa Kijanović je u izuzetno jakoj konkurenciji odneo pobedu istrčavši novi rekord Srbije na 60 metara – 6,67 sekundi!

Iako je u razgovoru za naš portal pre trke rekao da mu više odgovaraju trke u prepodnevnim časovima, Aleksa Kijanović je pokazao da je ”preležao dečije bolesti” i da mu više nije važno gde i kad trči.

Dve jako uzbudljive trke koje su se odlučivale u stotinkama istrčao je Kijanović u Stokholmu na ”Sarta Grand Prix”-u.

U kvalifikacionoj trci atletičar BAK-a kroz cilj je prošao za 6,72 sekundu. U foto finiš završnici zauzeo je drugo mesto, a ispred njega sa 6,71 bio je Britanac Sem Gordon dok je 6,73 trčao domaći atletičar Emanuel Doulson.

U finalnu trku je ušao sa drugim vremenom jer je u drugoj kvalifikacionoj grupi pobednik trčao 6,74 sekunde. Sve je nagoveštavalo na još uzbudljivije finale za srpskog sprintera od kvalifikacija.

Finalna trka je završena sa dva lična rekorda, dva najbolja ovogodišnja ostvarenja i jednim državnim rekordom.

Kijanović je fantastično prodirao u finišu trke iako se činilo da neće moći da dođe do pobede odličnim zadnjim metrima i bacanjem u cilj uspeo je da prestigne Sem Gordona ovog puta i Henrik Larsona.

Za razliku od prve trke gde su stotinke odlučivale o plasmanu u finalu su odlučivale hiljaditinke.

Na kraju su Kijanović i Englez Gordon  zabeležili identična vremena od 6,67 sekundi, ali je srpski sprinter za koju hiljaditinku bio uspešniji. Obojici je ovo lični rekord, dok je Šveđanin Larson kroz cilj prošao za 6,68 sekundi što mu je najbolje ostvarenje ove sezone.

Aleksa Kijanović je nakon prošlogodišnjeg izjednačavanja rekorda koji je držao Milan Ristić od 6,75, na prvenstvu Beograda za seniore 18. januara ove godine istrčao najbrže u istoriji Srbije na 60 metara kada je ovu deonicu okončao nakon 6,70 sekundi.

Manje od mesec dana kasnije Aleksa je ponovo nadmašio sebe i nakon nekoliko trka na nivou ličnog rekorda istrčao je novi od 6,67 sekundi.

Ovo je Kijanoviću bila već 14. trka ove sezone, a predstoje mu još dve na Balkanijadi ove subote, jedna do dve na Istanbul kupu sutradan i još jedna na Serbia openu 27. februara. Sa tim trkama Aleksa će stići do skoro 20 trka u zimskoj sezoni koja traje svega dva meseca. To je možda i ključ ovog uspeha, jer ovoliki broj trka nikada ni jedan srpski sprinter nije istrčao u dvorani u jednoj sezoni.

Aleksa Kijanović novi rekord Srbije na 60 metara
Švedska, Stokholm, 11.2.2020., Aleksa Kijanović oborio državni rekord Srbije na 60 metara 6,67 sekundi i pobedio u finalu; printscreen: YouTube/Atlex-Serbian athletics

Svetsko prvenstvo sada deluje dostižno!

Ovim fantastičnim rezultatom Aleksa se približio još jednoj granici i još jednom cilju koji je u Srbiji sve do sad bio ”misaona imenica”. Naime, posle prošlogodišnjeg odlaska na dvoransko Evropsko prvenstvo kao prvi srpski sprinter u istoriji Kijanović je na svega 4 stotinke da postane i prvi srpski sprinter na Svetskom prvenstvu!

Norma za Kinu je 6,63 sekunde, iako je ovogodišnji šampionat pomeren za narednu godinu, rezultati ostvareni ove godine važiće se i za sledeću.

Ovo odlaganje ide na ruku srpskom sprinteru, ali do kraja sezone imaće još dosta trka da možda i taj cilj ostvari već sad.

(Atlex.rs)

Scroll to Top