Kako je srpska atletičarka ušla u istoriju američke države: Zorana Grujić je bila glavna tema Vašingtona pre Korone!

Veliki broj srpskih atletičara opredeljuje se za odlazak na studije u Ameriku, neki nastave da beleže odlične rezultate i na sportskom planu, a jedna od njih je i Zorana Grujić, atletičarka novosadske Vojvodine, bila je udarna sportska vest u Vašingtonu pre pandemije Korona virusa zbog fantastične trke na jednu milju (1609.34 metara).

Zorana zajedno sa svojom sestrom bliznakinjom Jelenom već tri godine studira na Vašington stejt Univerzitetu koji se nalazi u istoimenoj državi u gradu Pulman. Pored studijskog programa i u sportskom sektoru spada među bolje u celoj Americi, pa tako i u atletici.

Samo koju nedelju pre pandemije Korona virusa u Americi se odvijalo jedno od najvećih i najvažnijih atletskih takmičenja u dvoranskoj sezoni pod nazivom ”MPSF Indoor Champonship” koje se održalo u Sjetlu. Nakon ovog takmičenja srpska atletičarka Zorana Grujić ušla je u istoriju svog koledža.

Ona je na trčala dve trke, prvo na jednu milju, a potom i 800 metara, i to sve u sat vremena.

Zorana Grujić, Vasington Unverzitet
Zorana Grujić, Vasington Unverzitet, 2019., Western Oregon University; Foto: Paul Merca

Na programu je prvo bila trka neobična za naše prostore jer se trčalo 1609,34 metra, odnosno jedna milja. Skroz neočekivano Zorana je istrčala istorijsku trku jer je kroz cilj prošla za 4:43.91 i time ostvarila drugi rezultat u istoriji fakulteta koji u ovom obliku postoji 40 godine (Osnovan je 1890. godine, i nakon mnogih promena pod današnjim sistemom funkcioniše od 1980.).

Nažalost pandemija COVID-19 je otkazala ostatak takmičenja pa je srpsku atletičarku sprečilo i da postane najbolja svih vremena jer joj je za taj uspeh nedostajalo svega 20 stotinki (najbolji rezultat je 4:43.71).

O veličini rezultata govori i podatak da je vest o ostvarenju Zorane Grujić, atletičarki iz Srbije, bila top 10 vest tih dana u celoj saveznoj državi Vašington koja broji preko 7,5 miliona stanovnika.

Nekih sat vremena nakon ove trke Zorana je trčala i trku na 800 metara koju je završila za 2:09.73 što je u tom trenutku bio treći rezultat od srpskih atletičarki ove sezone.

Zorana Grujić, Vasington Unverzitet
Zorana Grujić, Vasington Unverzitet, 2018., Western Oregon University; Foto: Paul Merca

Iako su i Jelena i Zorana trebale da na leto dođu u Srbiju, zbog pandemije Korone Jelena je uspela da promeni kartu i ”uhvati” poslednji let za Beograd dok je Zorana rešila da ostane u ovom planinskom gradu.

Veliki broj srpskih atletičara nalazi se u Americi na studijama i nažalost jako ih je teško sve ispratiti. Do nekih rezultat i uspeha uspe da se dođe, ali jako teško.

Kako bi svi srpski atletičari imali podjednak tretman i kako se oni koji su otišli izvan granica Srbije ne bi osetili zapostavljenim i zaboravljenim u svojoj rodnoj zemlji Atlex moli sve da nam se slobodno javljaju i da nas obaveštavaju o svojim uspesima i dostignućima.

(Atlex.rs)

Scroll to Top