Ivanina 13. pobeda u DL, Sinančević drugi: ”Nisam pristalica novih pravila” (VIDEO)

Armin Sinančević je na svom drugom mitingu Dijamantske lige zabeležio bolji plasman, ali slabiji hitac, a nova pravila po kojima se sve rešava u poslednjoj seriji ne sviđaju se Ivani Španović koja je imala treći rezultat, ali je zahvaljujući najboljem skoku u šestoj seriji odnela pobedu.

Pravila po kojima se pet serija vode kao kvalifikacije za finalnu seriju u kojoj učestvuje tri atletičara nikako se ne sviđaju najboljoj Srpskoj atletičarki.

Ivana je u finale ušla sa trećim rezultatom od 6,74 metara, što je za centimetar bilo kraće od Malaike Miamo, a pet od Bek Romančuk. Međutim u toj šestoj seriji Španovićeva je skočila 6,56 metara što je bilo više od 6,33 koliko je skočila Nemica dok je Ukrrajinka prestupila.

– Iskreno, nisam pristalica uvođenja novih pravila na ovaj način. Možda je to za publiku interesantno, ali što se mene tiče i večerašnjeg nastupa realno imala sam rezultat za treće mesto, tako se i osećam – rekla je Španovićeva.

Ovo je bila 13. Ivanina pobeda na mitinzima Dijamantske lige koja joj je donela 8 bodova u borbi za veliko finale u Cirihu.

Iako je osvojila prvo mesto i zabeležila dobar skok, najbolja atletičarka Srbije je preskočila četvrtu i petu seriju zbog bola. Problem sa lakšom povredom Ivana vuče još od mitinga iz Atini zbog čega je propustila i prvenstvo Srbije prethodnog vikenda.

– Propuštala sam dve serije zbog bola u stopalu, ali na kraju smo ipak odlučili da probam da skačem šestu seriju koja mi je na kraju donela i drugu pobedu na takmičenjima ove sezone. Nastavićemo sa treninzima, fokus će biti na sprintu, a manje na skokovima kako bi se stopalo oporavilo što pre – istakla je Ivana.

Armin napredovao za jedno mesto

Armin Sinančević je nakon osvojenog trećeg mesta u Dohi u Firenci osvojio drugo mesto i trenutno ima 13 bodova u generalnom plasmanu.

Za razliku od prošlog mitinga kada je imao najbolji hitac, ali je prestupio u finalnoj seriji i tako zauzeo treće mesto, sada je daljina bila pandam i plasmanu.

Armin Sinančević, DL Firenca 2021
Dijamantska liga, Firenca 2021. – 10. jun, Armin Sinančević, bacanje kugle; Foto: Getty Images

Sa 21,60 metara Armin je zabeležio drugi rezultat na takmičenju i kao takav je ušao u poslednju seriju u kojoj je bacio 20,93 metra. Na najboljeg kuglaša u istoriji Srbije nije uticalo novo pravilo, ali na ostala dva finalista jeste.

Najduži hitac imao je domaći kuglaš Leonardo Fabri – 21,71 metar, ali je u šestoj seriji bacio svega 19,82 metara. To je iskoristio Tomaš Vološ koji je baš u poslednjoj seriji bacio najbolji hitac koji mu je doneo i maksimalnih 8 bodova u generalnom plasmanu – 21,47 metara.

Diskusije oko ovakvog pravila su sve veće i glasnije. Nekima se sviđa jer donosi neizvesnost jer sve zavisi od jednog pokušaja, dok drugi kritikuju jer smatraju da nije pravedno da samo taj jedan pokušaj odlučuje o sudbini pobednika.

(Atlex.rs)

Scroll to Top