Ivana u Atini, povratak Anića iz SAD i još 12 Srba u Sloveniji: Zanimljivi atletski dani do kraja nedelje

Desetak dana je ostalo do državnog prvenstva, a neki od najboljih atletičara Srbije takmičiće na međunarodnoj sceni kako bi se što bolje pripremili.

Ivana Španović međunarodnu sezonu otvara u sredu 26. maja na mitingu u ”Kallithea 2021” koji se održava u istoimenom delu Atine sa početkom od 15 časova po srpskom vremenu. Reč je o skakačkom mitingu gde će se pored daljaša takmičiti i troskokaši i visaši, a Ivan će biti jedina predstavnica Srbije na ovom takmičenju. Iz regiona uvis će skakati Marija Vuković iz Crne Gore.

Na istom takmičenju Ivana je otvorila sezonu i 2018. kada je skočila 6,92 metra, a imala je i skok od 6,98 uz malo jači vetar u leđa od dozvoljenog. Te godine je postala prvak Mediterana sa 6,99 metara i kruna je trebalo da bude prvenstvo Evrope, ali se nažalost povreda tetive isprečila tome.

Ivana Španović, Dijamantska liga, Stokholm 2019
Stokholm, Švetska, Dijamantska liga 16. jun 2019., Ivana Španović, skok udalj;
Foto: Guliver/Getty Images/Jonas Gustafsson

Neće skakati ni na ovom takmičenju iz punog zaleta već kao na mitingu na stadionu „Karađorđe“ iz 16. Ovoga puta očekujemo daljinu bolju od 6,80 metara – rekao je Goran Obradović za Sportski Žurnal.

Uživo prenos ovog takmičenja možete pratiti putem ovog linka.

Slovenija nova destinacija Srbija

Nakon takmičenja u Zagrebu pre dve nedelje i nekolicine atletičara koji su prošlog vikenda takmičili u Sofiji, u četvrtak i subotu srpski atletičari će se otisnuti u Sloveniju.

U četvrtak 27. maja održava se miting u Ptuju na kojem će učestvovati 10 naših atletičara, a dva dana kasnije u Slovenskoj Bistrici nekolicina će produžiti i na taj miting dok će im se još troje priključiti.

Aleksa Kijanović će, nakon fantastično otvorene sezone sa 10,56 sekundi istrčanih na prvenstvu Beograda prošle nedelje, trčati na oba mitinga, isto kao i njegov brat Boško koji je takođe ove nedelje zabeležio lični rekord na 100 metara od 10,60 sekundi, samo što će u Sloveniji trčati 400 metara. Treći BAK-ovac Mihajlo Mandić, još jedan momak koji je na Vojnoj akademiji zabeležio trku karijere od 10,64 sekunde će trčati 100 metara u oba slovenačka grada.

Aleksa Kijanović i Boško Kijanović, 200 metara, Dvoransko prvenstvo Srbije
Dvoransko prvenstvo Srbije, 1.-2. februar 2020., 200 metara, sprint, Boško Kijanović, Aleksa Kijanović; Foto: Atlex

Milica Gardašević će međunarodnu sezonu otvoriti u Ptuju u četvrtak. Ona je isto kao i Ivana Španović sezonu započela na klupskom mitingu gde je zabeležila daljinu od 6,30 metara.

Imaće Srbija i svog kladivaša u Sloveniji jer će novi državni rekorder za mlađe juniore Jovan Stranić takmičiti u Ptuju.

Jasmin Halili se uspešno vratio skoku uvis zimus posle duge i teške povrede i sad je spreman je za početak letnje sezone koju će otvoriti u četvrtak u Ptuju.

Od ostalih atletičara koji će takmičiti u Ptuju tu su sprinter Filip Ištvanović koji će trčati 100 metara , a na 3000 metara će trčati Nikola Raičević i Miloš Malešević i Mirko Mauna.

Startne liste i satnu za miting u Ptuju možete pogledati ovde.

Povratak Anića iz Amerike

Lazar Anić se vraća iz Amerike gde je proveo poslednjih nekoliko meseci kako bi započeo letnju sezonu. Slično kao i prošlog leta, ali i zimus daljaš Kragujevca dolazi pred prvenstvo Srbije.

Prvo takmičenje biće mu u Slovenskoj Bistrici u subotu na stadionu na kojem je zabeležio najbolji skok karijere i na kojem je postao prvi Srbin koji je skočio preko 8 metara u 21. veku.

Lazar Anić, MemorijalHanžeković 2020
70. Memorijal Boris Hanžeković 2020., Zagreb – 15. septembar, skok udalj, Lazar Anić, World Athletics Continental Tour Gold Zagreb ;
Foto: Marko Prpic/Pixsell/MB Media/Getty Images

Na tom takmičenju 100 metara sa preponama trčaće Anja Lukić, dok će Sara Lukić skakati dalj. Iz Ptuja put Bistrice krenuće braća Kijanović i Mandić.

(Atlex.rs)

Scroll to Top