Ivana do odbrane titule u dramatičnoj završnici: Drugi skok Vuleti doneo 5 dijamant, Angelina 3.!

U izuzetno dramatičnom finalu Dijamantske lige u Judžinu Ivana Vuleta odbranila je titulu i tako došla do 5. pehara u karijeri.

Pobednički skok je ostvaren u poslednjoj šestoj seriji od 6,85 metara, time se izjednačila sa do tada prvoplasiranom Ese Brume, ali je zahvaljujući boljem drugom skoku od 6,77 metara Ivana je došla do novog dijamanta.

Ivana Vuleta, finale Dijamantske lige 2023
Finale Dijamantske lige 2023. – 17. septembar – Ivana Vuleta; Foto: Ali Gradischer/Getty Images

U prvoj seriji Vuleta je skočila 6,66 metara, potom sledi prestup pa skokovi 6,68 i 6,56. Za to vreme Ese Brume iz Nigerije uz savete Gorana Obradovića dolazi do 6,85 metara, a potom i do 6,61 i 6,69.

Kuaneša Bruks iz Sjedinjenih Američkih Država u petoj seriji skače 6,77 metara i izbija na drugo mesto, a Ivanu spušta na čak treće.

Međutim Ivana tada skače identično kao i Amerikanka i zahvaljujući boljem drugom skoku za 2 centimetra vraća drugu poziciju. Ali njoj to nije dovoljno, cilj je prvo mesto i odbrana titule.

U šestoj seriji Bruks nije skakala. Imala je problem sa povredom zbog koje nije mogla da nastavi takmičenje.

U petom pokušaju pri odrazu povredila je skočni zglob. Na nekoliko poslednjih takmičenja ja sam joj savetnik – otkrio je Goran OBradović.

YouTube player

Ivana nije obraćala pažnju na to već se skoncentrisala da zabeleži najbolji skok na takmičenju što i uspeva u poslednjoj seriji kada doskače do 6,85 centimetara. To je bio njen najbolji skok dana, ali ne na takmičenju jer je u centimetar isti koliko je skočila i Nigerijka, pa se ponovo gledao drugi najbolji skok, a on je Ivani doneo novi trofej, za 8 centimetara.

Odmah nakon što je završila taj skok Ivana je došla do Ese Brume da vidi u čemu je problem. Rezultat njenog skoka još nije bio objavljen, a Vuleta se već našla u pomoći Nigerijskoj koleginici. Dok joj je pomagala da povređeno stopalo stavi u frižider u kojem su bile vode saopšteno je da ju je pobedila, a Ese je bila prva koja joj je čestitala.

YouTube player

Osećam se neverovatno. Srećna sam što sam mogla da dođem ovde, pre svega, zbog svog bola i stvari sa kojima se mučim zbog povrede Ahilove tokom cele sezone. Stvarno sam želela da završim sezonu na način na koji sam planirala, pa sam jako srećna zbog mog trofeja. Petog, to je ludo – zaključila je Ivana Vuleta

Tako je Ivana od Budimpešte preko Kine došla i u Ameriku po novu pobedu i novi trofej u manje od mesec dan.

Podsetimo, prvu titulu u Dijamantskoj ligi osvojila je 2016. godine, zatim i 2017. da bi od 2021. do sada uspostavila pravu dominaciju sa još tri titule. Nijedna druga daljašica nema više od dva dijamanta.

Imala je problema da uhvati dasku od prve do zadnje serije. Tražila je zalet.  Veliki umor kod Ivane i kod mene generalno, osetio se već na zagrevanju. Od Svetskog prvenstva je tako, mada je bila prisutna želja da osvoji peti Dijamant – izjavio je Goran Obradović za Sportski Žrnal nakon takmičenja.

Angelina treća

Veliki uspeh načinila je i Angelina Topić. Ona je u skoku uvis zauzela treće mesto što je najbolji plasman nekog srpskog atletičara ako izuzmemo Ivanu Vuletu i najbolji plasman na mitinzima Dijamantske lige nekoga sa 18 godina.

YouTube player

Uspela je da preskoči 195 centimetara i to u prvom pokušaju, a narednu visinu od 198 što bi bio i novi rekord Srbije i norma za Olimpijske igre u Parizu nije uspela. Kako kaže njen trener Dragutin Topić, sa pozicije na kojoj su bili treneri nije moglo lepo da se vide svi detalji.

Tek kad se završilo takmičenje vidim gde sam pogrešio. Ova naša mesta za trenere bila su prilično loše postavljena. Nisam mogao da vidim odakle se odražava. Dolazila je daleko od mesta gde je trebalo da se otisne. Da sam uspeo da je tokom takmičenja pomerim malo napred, sigurno da bi skočila 1,98. Išla je na 1,95 kukovima visoko iznad letvice. Odlično je trčala zalet. Malo smo nešto promenili posle Brisela. Videlo se da je dobro po konstantnosti. Svi skokovi su odlično izvedeni i nivo je sjajan. Presrećan sam što je bila treća u najelitnijoj konkurenciji.

Početna visina bila je 183 centimetara što je Angelina bez problema preskočila. Letvica se potom podigla za 4 centimetra što je Angelini stvorilo problem. Kako nije uspela iz prvog da savlada 187 plan je bio da se više ne zamara na toj visini nego da ostala dva pokušaja prebaci na sledeću visinu od 191 centimetra, a to savladava iz prve.

(Atlex.rs)

najnovije vesti

December 2023
No event found!
Load More
Edit Template
album-art

Folijaš, 2022

Copyright © Sportsko udruženje Atlex 2023 Sva prava zadržana.
Zabranjeno reproduktovanje sadržaja u celini i u delovima bez dozvole Atlex-a.
Kontakt mejl: office@atlex.rs