Italija ima novo svetsko čudo u dalju: 17-godišnjakinja skočila 6,80m, Luka Trgovčević istrčao lični rekord! (FOTO)(VIDEO)

Italija se polako vraća u život posle strahovito teškog perioda izazvan koronavirusom pa su tako počela da se organizuju i atletska takmičenja, a jedno od prvih bio je međunarodni miting  ”Savona”  na kojem je srpski preponaš istrčao lični rekord, a 17-godišnja daljašica, ćerka legenradne Fione Mej, skočila neverovatnih 6,80 metara.

Italija je jedna od zemalja koja je pretrpela najveće ljudske gubitke zbog COVID-19, ali sada se stanje polako vraća u normalu, pa je tako posle fudbalskih utakmica na red došla i atletika da se vrati u život.

Tako je po deveti put održan međunarodni miting u primorskom gradu Savona koji se nalazi na zapadu države. Da su Italijani bili željni takmičenja govori veliki broj ličnih rekorda, ali i rekorda samog mitinga međutim, takmičenje je obeležila 17-godišnja daljašica Larisa Japičino.

https://www.instagram.com/p/CCwEWLUipGo/

Ova mlada Italijanka je već u prvoj seriji skoka udalj zabeležila svoj novi lični i državni u20 rekord skočivši fantastičnih 6,80 metara. Ovim skokom ispunila je i normu za učešće na dvoranskom Evropskom prvenstvu naredne zime u Torunu (Poljska) jer upravo toliko iznosi norma.

U sezonu je ušla sa ličnim rekordom od 6,64 metara od prošle godine, a u nastavku takmičenja zabeležila skokove na 6.47, 6.56, 6.45, 6.41 i 6.50 metara u poslednjoj seriji.

Ovo takmičenje skakala je još kao maloletna, a 18. rođendan proslavila je 18. jula.


Da se radi o velikom talentu govori podatak da je već postala zaštitno lice Red Bula i da je trenutno zvanični šampion Evrope za juniore (u20).

Ovim rezultatom Japičino se trenutno nalazi na drugoj poziciji svetske rang-liste, koju deli sa Ivanom Španović, a bolja od njih, za samo jedan cantimetar je Šveđanka Kadi Sanja. Ovaj skok ju je takođe svrsta i u top 10 večne evropske liste u skoku udalj za devojke do 20 godina – na tačno 10 mesto.

Larisa potiče is atletske porodice. Otac joj je nekadašnji italijanski motkaša i daljaš Đani Japičino, a majka je čuvena daljašica Fiona Mej koja je 1998. skočila rekord Italija od 7,11 metara, a tri godine ranije osetila je kako je leteti i 7,23 metra, ali uz veoma jak i nedoszvoljen vetar od čak 4,3 m/s. Skokom od 7,11 metara Mej je u tom trenutku bila meeđu 20 najboljih daljašica svih vremena, a danas je na 33. mestu.

– Srećna sam, ali i svesna da je još puno velikog rada predamnom. Ipak, znam i da sam mlada i da ću imati vremena za sve. Ovih 6,80 su i najlepši poklon za moj 18. rođendan, koji ću proslaviti u subotu. Što se tiče samog takmičenja, sve mi je delovalo nerealno. Skok nije bio perfektan, ali kad sam čula aplauze, bila sam u šoku – izjavila je mlada Larisa, pred kojom je očigledno blistava karijera.

https://youtu.be/47Qe5KW-ca0?t=122

Luka Trgovčević do ličnog rekorda

Tokom pika koronavirusa u Italiji Luka Trgovčević je u razgovoru za Atlex pričao kako je bilo živeti i trenirati tih dana u Italiji i Rimu. Uslovi koji su mu bili omogućeni urodili su plodom već na prvom takmičenju u Savoni gde je u trci na 110 metara sa preponama oborio lični rekord istrčavši 13,92 sekunde, što je za dve stotinke brže od dosadašnjeg PB iz 2017. godine. To mu je ujedno bila i jedina trka do sad ispod 14 sekundi. Pobedu je odneo Britanac Endru Pozi sa novim rekordom mitinga – 13.30 sekundi.

Odlični rezultati i rekordi mitinga

Pored domaćih atletičara, Trgovčevića iz Srbije i Pozija iz Britanije učestvovali su još atletičari iz Bugarske, Francuske, Švajcarske i Rumunije, a jedna od njih bila je i Ivet Lalova-Kolio. Ona je sezonu otvorila postavivši novi rekord mitinga na 200 metara istrčavši ovu deonicu za 23,13 sekundi, uz savršen vetar od + 1,9 m/s.

Rekord mitinga postavio je i odlični 23-godišnji italijanski kuglaš Leonardo Fabri bacivši 21,15 metara. Još jedan domaći atletičar je zablistao u tehničkoj disciplini. Pored sjajne Japičano, u skoku udalj zablistao je i 24-godišnji Filipo Randaco skočivši 8,12 metara što je novi rekord takmičenja.

https://www.instagram.com/p/CCt0bIToWDK/

Na 400 metara 45,31 sekund je novi rekord mitinga koji je istrčao domaći atletičar David Re, a viđena je i odlična trka na 100 metara gde je pobedu sa 10,19 sekundi odneo Italijan Marsel Lamont Džakobs.

Kompletne rezultate ovog mitinga možete pogledati ovde.

(Atlex.rs)

Scroll to Top