Italija ima novo svetsko čudo u dalju: 17-godišnjakinja skočila 6,80m, Luka Trgovčević istrčao lični rekord! (FOTO)(VIDEO)

Italija se polako vraća u život posle strahovito teškog perioda izazvan koronavirusom pa su tako počela da se organizuju i atletska takmičenja, a jedno od prvih bio je međunarodni miting  ”Savona”  na kojem je srpski preponaš istrčao lični rekord, a 17-godišnja daljašica, ćerka legenradne Fione Mej, skočila neverovatnih 6,80 metara.

Italija je jedna od zemalja koja je pretrpela najveće ljudske gubitke zbog COVID-19, ali sada se stanje polako vraća u normalu, pa je tako posle fudbalskih utakmica na red došla i atletika da se vrati u život.

Tako je po deveti put održan međunarodni miting u primorskom gradu Savona koji se nalazi na zapadu države. Da su Italijani bili željni takmičenja govori veliki broj ličnih rekorda, ali i rekorda samog mitinga međutim, takmičenje je obeležila 17-godišnja daljašica Larisa Japičino.

https://www.instagram.com/p/CCwEWLUipGo/

Ova mlada Italijanka je već u prvoj seriji skoka udalj zabeležila svoj novi lični i državni u20 rekord skočivši fantastičnih 6,80 metara. Ovim skokom ispunila je i normu za učešće na dvoranskom Evropskom prvenstvu naredne zime u Torunu (Poljska) jer upravo toliko iznosi norma.

U sezonu je ušla sa ličnim rekordom od 6,64 metara od prošle godine, a u nastavku takmičenja zabeležila skokove na 6.47, 6.56, 6.45, 6.41 i 6.50 metara u poslednjoj seriji.

Ovo takmičenje skakala je još kao maloletna, a 18. rođendan proslavila je 18. jula.


Da se radi o velikom talentu govori podatak da je već postala zaštitno lice Red Bula i da je trenutno zvanični šampion Evrope za juniore (u20).

Ovim rezultatom Japičino se trenutno nalazi na drugoj poziciji svetske rang-liste, koju deli sa Ivanom Španović, a bolja od njih, za samo jedan cantimetar je Šveđanka Kadi Sanja. Ovaj skok ju je takođe svrsta i u top 10 večne evropske liste u skoku udalj za devojke do 20 godina – na tačno 10 mesto.

Larisa potiče is atletske porodice. Otac joj je nekadašnji italijanski motkaša i daljaš Đani Japičino, a majka je čuvena daljašica Fiona Mej koja je 1998. skočila rekord Italija od 7,11 metara, a tri godine ranije osetila je kako je leteti i 7,23 metra, ali uz veoma jak i nedoszvoljen vetar od čak 4,3 m/s. Skokom od 7,11 metara Mej je u tom trenutku bila meeđu 20 najboljih daljašica svih vremena, a danas je na 33. mestu.

– Srećna sam, ali i svesna da je još puno velikog rada predamnom. Ipak, znam i da sam mlada i da ću imati vremena za sve. Ovih 6,80 su i najlepši poklon za moj 18. rođendan, koji ću proslaviti u subotu. Što se tiče samog takmičenja, sve mi je delovalo nerealno. Skok nije bio perfektan, ali kad sam čula aplauze, bila sam u šoku – izjavila je mlada Larisa, pred kojom je očigledno blistava karijera.

YouTube player

Luka Trgovčević do ličnog rekorda

Tokom pika koronavirusa u Italiji Luka Trgovčević je u razgovoru za Atlex pričao kako je bilo živeti i trenirati tih dana u Italiji i Rimu. Uslovi koji su mu bili omogućeni urodili su plodom već na prvom takmičenju u Savoni gde je u trci na 110 metara sa preponama oborio lični rekord istrčavši 13,92 sekunde, što je za dve stotinke brže od dosadašnjeg PB iz 2017. godine. To mu je ujedno bila i jedina trka do sad ispod 14 sekundi. Pobedu je odneo Britanac Endru Pozi sa novim rekordom mitinga – 13.30 sekundi.

YouTube player

Odlični rezultati i rekordi mitinga

Pored domaćih atletičara, Trgovčevića iz Srbije i Pozija iz Britanije učestvovali su još atletičari iz Bugarske, Francuske, Švajcarske i Rumunije, a jedna od njih bila je i Ivet Lalova-Kolio. Ona je sezonu otvorila postavivši novi rekord mitinga na 200 metara istrčavši ovu deonicu za 23,13 sekundi, uz savršen vetar od + 1,9 m/s.

Rekord mitinga postavio je i odlični 23-godišnji italijanski kuglaš Leonardo Fabri bacivši 21,15 metara. Još jedan domaći atletičar je zablistao u tehničkoj disciplini. Pored sjajne Japičano, u skoku udalj zablistao je i 24-godišnji Filipo Randaco skočivši 8,12 metara što je novi rekord takmičenja.

https://www.instagram.com/p/CCt0bIToWDK/

Na 400 metara 45,31 sekund je novi rekord mitinga koji je istrčao domaći atletičar David Re, a viđena je i odlična trka na 100 metara gde je pobedu sa 10,19 sekundi odneo Italijan Marsel Lamont Džakobs.

Kompletne rezultate ovog mitinga možete pogledati ovde.

(Atlex.rs)

najnovije vesti

December 2023
No event found!
Load More
Edit Template
album-art

Folijaš, 2022

Copyright © Sportsko udruženje Atlex 2023 Sva prava zadržana.
Zabranjeno reproduktovanje sadržaja u celini i u delovima bez dozvole Atlex-a.
Kontakt mejl: office@atlex.rs