’’Istanbul kup’’ kopija Balkanijade, Budimpešta ponovo bila domaćin srpskim atletičarima

Dan nakon Balkanijade u istoj dvorani održan je ”Istanbul kup” na kom je učestvovalo 10 srpskih atletičara, dok je njih šestoro i ovog vikenda takmičilo u Budimpešti pošto nije bilo VK takmičenja u Srbiji.

Od 16 reprezentativaca koji su nastupali na Balkanijadi njih devet je ostalo dan duže u turskoj prestonici kako bi takmičilo na ”Istanbul kupu”, takmičenju koje spada u Permit mitinge.

Sablasno prazna dvorana sa velikim brojem (praznih) stolica još jednom je pokazala da je i pored mondo staze jako teško napraviti rezultat.

Za razliku od Balkanijade u bacanju kugle srpski kuglaši su rotirali mesta. Armin Sinančević je ovog puta osvojio srebrnu medalju i uspeo je da zabeleži jedan hitac preko 20 metara – 20,54. Pored tri prestupa imao je još dva hica na 19,90 metara.

Gotovo četiri ista hica imao je Asmir Kolašinac koji je na kraju takmičenje završio sa 20,44 metra što mu je donelo bronzanu medalju.

Anja Lukić je ponovila identičnu trku sa Balkanijade na 60 metara sa preponama. Ponovljeni rezultat od 8,30 sekundi donelo joj je bronzanu medalju. Pored nje u ovoj disciplini nastupila je Milica Emini, ali i Ivana Petković koja je u direktnom duelu bila bolja. Petkovićeva je pobedila u grupi sa 8,49 dok je Eminijeva kroz cilj prošla za 8,63 sekunde.

Ivana Petković, Anja Lukić, Milica Emini, 60 metara prepone, Dvoransko prvenstvo Srbije
Dvoransko prvenstvo Srbije, 1.-2. februar 2020., 60 metara prepone devojke, Ivana Petković, Anja Lukić, Milica Emini; Foto: Atlex

U sprintu Milana Tirnanić je u kvalifikacijama ponovila prvu trku sa Balkanijade kada je 60 metara istrčala za 7,48 sekundi. U finalu je bila malo brža, ali sa 7,45 nije mogla više o petog mesta.

Posle dugo vremena, na ovom takmičenju je trčala i Iranka Farzaneh Fasini koja je cele zime trenirala u Beogradu. Ona je nakon kvalifikacijskih 7,33 u finalu istrčala novi lični rekord od 7,25 sekundi.

Nakon ispunjene norme za dvoransko Svetsko prvenstvo vratila se u domovinu kako bi nastupila na prvenstvu Azije međutim, i ono je kao i SP trebalo da se održi u Kini pa je otkazano. Tako je Fasini nakon skoro mesec dana pauze istrčala prvu trku.

Kod muškaraca na 60 metara nastupili su braća Kijanović.

Aleksa je nakon kvalifikacijskih 6,85 u finalu istrčao 6,76 sekundi što mu je donelo četvrto mesto. Sa druge strane Boško je u prvoj trci kroz cilj prošao za 6,91 sekundu i kao osmi je ušao u finale, a tamo je trčao brže i sa 6,85 sekundi zauzeo je šesto mesto.

Aleksa Kijanović i Boško Kijanović, 200 metara, Dvoransko prvenstvo Srbije
Dvoransko prvenstvo Srbije, 1.-2. februar 2020., 200 metara, sprint, Boško Kijanović, Aleksa Kijanović; Foto: Atlex

Od srpskih atletičara nastupili su još i Luka Trgovčević na 60 metara sa preponama i Katarina Ilić na 400 metara.

Trgovčević nije uspeo da ponovi trku iz subote kada je trčao ispod osam sekundi, sada je kroz cilj propao kao četvrti za 8,05 sekundi, dok je Ilićeva takođe istrčala sličnu trku kao dan ranije i kroz cilj prošla za 55,62 sekunde što joj je donelo ukupno sedmo mesto.

Budimpešta meka za Srbe

Ovo je već treća nedelja u kojoj srpski atletičari odlaze u prestonicu Mađarske na takmičenje, a ovog puta sa novim ličnim rekordima vratile su se Bojana Kaličanin i Katarina Milosavljević.

Bojana Kaličanin je na ovom takmičenju trčala 800 metara i za više od sekunde je nadmašila svoj lični rekord ostvaren ove godine na državnom prvenstvu. Na kraju je atletičarka BAK-a ukupno bila najbolja sa rezultatom 2:13.44.

Bojana Kaličanin, BAK
Dvoransko prvenstvo Srbije 2.2.2020., štafeta, Bojana Kaličanin, BAK; Foto: Atlex

Sa druge strane Katarina Milosavljević, članica Crvene zvezde, je nakon 3000 metara koje je trčala prvog dana za 10:16.01 sutradan zabeležila novi lični rekord na 1500 metara koji sada iznosi 4:38.18, a ovaj rezultat joj je doneo i prvo mesto.

U sprintu na 60 metara trčala je Tamara Vuletić iz Crvena zvezde koja je nakon kvalifikacijskih 7,90 u finalu zabeležila rezultat od 7,88 sekundi koji su joj doneli četvrto mesto.

Prvog dana takmičenja, odnosno u subotu, nastupio je i kuglaš iz Vlasotinca Bogdan Zdravković koji ubedljivo pobedio sa hicem od 18,24 metra.

Katarina Milosavljević, Crvena zvezda
Dvoransko prvenstvo Srbije 2.2.2020., 1500 metara, 3000 metara, Katarina Milosavljević, Crvena zvezda; Foto: Atlex

Drugog dana, u nedelju, odličan je bio srpski paraolimpijac i član Novog Beograda Nemanja Matijašević u skoku udalj koji je skokom od 6,83 metara osvojio četvrto mesto, a to je za svega 5 centimetra kraće od njegovog ličnog rekorda.

Od srpskih atletičara nastupila još i Tijana Japundžićčlanica Crvene zvezde, u trci na 400 metara kojih je istrčala za 59,35 sekundi.

(Atlex.rs)

najnovije vesti

December 2023
No event found!
Load More
Edit Template
album-art

Folijaš, 2022

Copyright © Sportsko udruženje Atlex 2023 Sva prava zadržana.
Zabranjeno reproduktovanje sadržaja u celini i u delovima bez dozvole Atlex-a.
Kontakt mejl: office@atlex.rs