Gardaševićeva i Lukićeva debitovale na Dijamantskoj ligi: Vrućina Dohe nije dozvolila napade na lične rekorde (VIDEO)

Veliki dan za Srpsku atletiku, dve mlade atletičarke Milica Gardašević i Anja Lukić debitovale su na mitingu Dijamantske lige u Dohu gde su zabeležile očekivane plasmane i rezultate malo slabije od očekivanih, Gardaševićeva je skočila 6,46 metara dok je Anja trčala 13,48 sekundi.

Nakon Ivane Španović, Asmira Kolašinca, Dragane Tomašević i Tatjane Jelače-Mirković na Dijamantskoj ligi debitovale su Milica Gardašević i Anja Lukić.

Čak 33 stepena u večernjim časovima i vlažnost vazduha od 66 posto pravilo je problem svim atletičarima, a mlade Srpkinje su se borile i sa malom dozom treme.

Odličnu sezonu u kojoj je istrčala nekoliko ličnih rekorda u trkama na 100 metara sa preponama, a najbrže 13,34 sekunde, Anja Lukić je posle bronzane medalje na Balkanijadi sezonu krunisala odlaskom na miting Dijamantske lige sa svega 21 godinom i tako postala najmlađa Srpska atletičarka na ovom takmičenju svih vremena.

Osim što joj je ovo bio prvi nastup na najprestižnijem serijalu mitinga Anji Lukić je ovo bilo i prvo veliko seniorsko takmičenje.

Trčala je u najjačoj konkurenciji u svom životu, a rezultatsku konkurentkinju, Jamajčanku Janike Tompson uspela je da pobedi.

Anja je na ovo takmičenje došla sa ovosezonskim rezultatom od 13,34 dok je Tompson trčala 13,37 sekundi s tim što je u karijeri trčala i ”debelo” ispod 13 – 12.69s.

Međutim Lukićeva je pokazala da je ove godine u boljoj formi. Trku je završila kao sedma sa rezultatom od 13,48 sekundi što je bilo za četiri stotinke brže od Jamajčanke.

– Drago mi je što sam dobila priliku da učestvujem na jednom ovako jakom takmičenju. Žao mi je samo što nisam iskoristila dobar vetar (+1,2 m/s prim. aut.) za malo bolji rezultat. Ipak, iako rezultat nije onakav kakav sam očekivala da će biti, prezadovoljna sam celom sezonom i nadam se da će sledeća biti još uspešnija – rekla je Anja Lukić za Atlex nakon debija na Dijamantskoj ligi.

Sa druge strane Milici Gardašević je ovo takmičenje došlo kao poklon za 22 rođendan koji uskoro proslavlja.

Tokom celog takmičenja bila je sigurna na četvrtom mestu u skoku udalj.

Nakon neuspelog prvog pokušaja sledi skok od 6,44 metara, da bi u trećoj seriji skočila za dva centimetra više što će se ispostaviti kao najbolji skok na prvom mitingu Dijamantske lige u karijeri.

Sa skokom od 6,46 metara Milica je bila za 16 centimetara bolja od Amerikanke Bruks.

– Solidna serija skokova, nije loše, ali nije ni sjajno. Plasman sam mogla da popravim jedino ličnim rekordom koji se ovaj put ipak nije skočio – rekla je Milica Gardašević za Atlex nakon takmičenja.

Milica Gardašević, Dijamantska liga Doha 2020
Dijamantska liga Doha 2020. – 25. septembar, Milica Gardašević, skok udalj; printscrean: Sport Klub

Treći najdalji skok napravila je Nigerika Ese Brume, ali je u poslednjoj šestoj seriji, u kojoj su učestvovale samo tri najbolje i gde se konačan plasman pravio na osnovu samo tog skoka, zauzela drugo mesto.

U tom doigravanju skočila je 6,68 metara, za razliku od Kadi Sanje koja je skočila 6,55 metara. I pored  skoka od 6,85 metara u prvih pet serija, koji je bio najbolji do tad na takmičenju, Sanja je na kraju zauzela treće mesto.

Ipak zasluženu pobedu odnela je Ukrajinka Marina Bek-Romančuk jer je u tom doigravanju zaista ostvarila najbolji skok takmičenja od 6,91 metra. Nakon nešto slabijeg ulaska u takmičenje u trećoj i četvrtoj seriji skače identičnih 6,67 metara da bi u petoj doskočila do 6,79.

Mitingom u Dohi završena je ovosezonska Dijamantska liga koja je nakon pomeranja i otkazivanja nekolicine mitinga ipak uspela da organizuje 8 takmičenja u periodu od 11. jula do 25. septembra.

(Atlex.rs)

Scroll to Top