Bibić zamalo oborio državni Zdravkovića, Gardašević i Anić skočili sezonske, a Murićeva rekord karijere: Odlični nastupi Srba na Hanžekovićevom memorijalu (FOTO)(VIDEO)

Jubilarni 70. Memorijal Borisa Hanžekovića održan je 14. i 15. septembra u Zagrebu, a veliki broj srpskih atletičara dobio je poziv da učestvuje na mitingu koji je deo ”World Atheltics Continental Tour Gold”-a, serije mitinga jačine odmah ispod Dijamantske lige.

Elzan Bibić je ponovo briljirao. Samo nedelju dana nakon što je oborio rekord Srbije na 5000 metara, atletičar Novog Pazara je na 1500 metara zabeležio vreme od 3:35.07 što je za svega 22 stotinke sporije od državnog rekorda koji drži Dragan Zdravković iz 1983. godine (3:34.85).

Odlično je trčao Bibić, ali na kraju kao da mu je ponestalo snage kada su ga prestigla dva atletičara koja su trku završila brže od još uvek zvaničnog rekorda Srbije u ovoj disciplini. Na kraju Bibić je zauzeo četvrto mesto, a nema sumnje da je nakon Daneta Korice na Elzanov spisak došao i Dragana Zdravkovića i njegovi rekordi.

Odlični su bili daljaši Milica Gardašević i Lazar Anić koji su zabeležili rekorde sezone.

Gardaševićeva je skočila drugi rezultat karijere 6,60 metara  (uz vetar od 0,7 m/s u grudi), što je za svega 4 centimetra kraće od ličnog rekorda skočenog 2018. na mitingu u Beranama koji joj je obezbedio normu za Evropsko prvenstvo te godine. Skočivši sezonski rekord Milica je zauzela treće mesto na 70. Hanžekovićevom memorijalu, a bolje od Srpske atletičarke bile su samo Rumunka Alina Rotaru sa 6,69 metara, kojoj je ovo takođe rekord sezone, te Šveđanka Kadi Sanja koja je skočila lični rekord – 6,92 metra.

https://www.instagram.com/p/CFK1MsIHfjY/?utm_source=ig_web_copy_link

Za razliku od ženskog skoka udalj, muškarci nisu imali inostranom društvu, pa su sem Lazara Anića i Strahinje Jovančevića skakali samo domaći daljaši.

Najbolji je bio Marko Čeko sa 7,92 metra, koji je pored dalja bio odličan i u trci na 100 metara gde je zabeležio rezultat od 10,48 sekundi, u trci u kojoj je pobedio Majkl Rodžers sa 10,16 sekundi.

Lazar Anić je ovog puta bio uspešniji od Strahinje Jovančevića. Nakon prvog skoka u karijeri od preko 8 metara na otvorenom, Jovančević kao da se ”ispraznio” malo pa nije uspeo da uhvati pravi ritam i pravi skok tako da je takmičenje završio sa svega dva ispravna skoka od kojih je bolji iznosio 7,58 metra.

Strahinja Jovančević, MemorijalHanžeković 2020
70. Memorijal Boris Hanžeković 2020., Zagreb – 15. septembar, skok udalj, Strahinja Jovančević, World Athletics Continental Tour Gold Zagreb ;
Foto: Marko Prpic/Pixsell/MB Media/Getty Images

Sa druge strane Anić je zabeležio skok sezone od 7,78 metara koji mu je obezbedio treće mesto. Nakon gotovo šestomesečnog boravka u Americi i nemogućnosti povratka kuće zbog pandemije koronavirusa, Anić se polako vraća na pravi kolosek taman pred verovatno i najvažnije takmičenje ove godine prvenstvo Balkana u Klužu ovog vikenda.

Lazar Anić, MemorijalHanžeković 2020
70. Memorijal Boris Hanžeković 2020., Zagreb – 15. septembar, skok udalj, Lazar Anić, World Athletics Continental Tour Gold Zagreb ;
Foto: Marko Prpic/Pixsell/MB Media/Getty Images

U bacanju diska nastupila je Dragana Tomašević. Najiskusnija Srpska reprezentativka zabeležila je hitac sezone 59,12 metara što joj obezbedilo četvrto mesto. Titulu u ovoj disciplini odbranila je domaća atletičarka i jedna od najboljih svih vremena u bacanju diska Sandra Perković sa hicem od 64,67 metara.

Anja Lukić je svoj prvi nastup na Memorijalu Borislava Hanžekovića maksimalno opravdala jednom od najbržih trka u karijeri. Svega četiri stotinke bila je sporija od ličnog rekorda, i u izuzetno jakoj konkurenciji uspela je da istrči 13,38 sekunde i da kroz cilj prođe ispred dve predstavnice iz regiona, Hrvatice Ivane Lončarek i Slovenke Joni Prezelj Tomičić. Tako je Anja osvojila šesto mesto, a pobedu je ostvarila Amerikanka Pejton Čadvik sa 13,01 sekundom.

Srbija je imala još dve predstavnice u trci na 3000 metara i jednu na 800.

Teodora Simović i  14-godišnja Lena Nikolić trčale su 3000 metara sa još tri domaće atletičarke. Simovićeva je kroz cilj prošla za 09:41.52 što joj je donelo drugo mesto, dok je Nikolićeva istrčala novi lični rekord 10:06.72 koji joj je obezbedio treću poziciju.

U trci na 800 metara, koja je tako]e bila nacionalnog karaktera, ali su u njoj trčale i atletičarke iz Švedske, Portugala, Irske i Slovenije, do novog rekorda karijere u izuzetno jakoj trci stigla je Saima Murić.

Mlada atletičarka Novog Pazara trku je istrčala za 2:11.46. Koliko je bila jaka trka govori podatak da je pobednica Nadia Pover iz Irske trku završila za odličnih 2:02.08, a reč je o 22-godišnjakinji. Saima je kroz cilj prošla kao šest, kao najbrža iz svog uzrasnog doba, sve ispred nje bile su znatno starije.

Sve rezultate možete pogledati na ovom linku.

Video celog takmičenja možete pogledati ovde.

(Atlex.rs)

Scroll to Top