Bibić oborio državni rekord star 37 godina: Juče otkazali SP, a danas ispunio normu (VIDEO)

Elzan Bibić oborio je državni rekord Dragana Zdravkovića na 3000 metara star 37 godina na zimskoj Dijamantskoj ligi u Karlsrueu.

Na drugom ovosezonskom mitingu zimske Dijamantske lige odnosno ”World athletics indoor tour” Elzan Bibić istrčao je neverovatnu trku na 3000 metara koju je završio za 7:47.03.

Ovaj rezultat je za neverovatnih 8 sekundi bolji od Elzanovog dosadašnjeg ličnog rekorda međutim, još značajnije je to da je ovim rezultatom za čak 4 sekunde nadmašio dosadašnji rekord Srbije.

Njega je postavio, sada već davne, 1983. godine Dragan Zdravković. Nekadašnji atletičar Morave iz Ćuprije je u Milanu 9. marta 1983. istrčao ovu distancu za 7:51.47.

U neverovatno brzoj trci Bibić je zauzeo peto mesto, ali niko iz Evrope nije bio bolji od njega.

Kenijac Betvel Birgen pobedio je postavivši najbolji rezultat na svetu ove godine od 7:38.50 što je ujedno i njegov lični rekord.

Koliko je bila brza trka govori podatak da je i drugoplasirani Katarćanin Birhanu Balev, koji je drugi prošao kroz cilj, takođe išao lični rekord od 7:49.93.

Rezultatom 7:47.03 Bibić je nadmašio normu za dvoransko Svetsko prvenstvo koje je trebalo da se održi ovog marta u Kini. Međutim zbog virusa Korone takmičenje je otkazano i pomereno za sledeću godinu, pa ostaje da se vidi da li će ova norma važiti i sledeće godine, ali nema razloga da ne važi.

Inače norma za Kinu je bila 7:50.oo.

Elzan Bibić, rekord Srbije na 3000 metara u dvorani
World athletics meeting tour 2020., Karlsrue; Elzan Bibić novi rekorder Srbije na 3000 metara u dvorani; prinscreen

(Atlex.rs)

Scroll to Top