Armin pogodio 22m, povratak Anića, odlični Kijanović, rekordi preponašica: Uspešan vikend Srba u inostranstvu (FOTO)(VIDEO)

Vikend za nama protekao je i u međunarodnim nastupima srpskih atletičara od Armina Sinančevića na Dijamantskoj ligi, preko braće Kijanović, sestara Lukić, Lazara Anića u Slovenskoj Bistrici do Atine i trke Milane Tirnanić.

Doha, grad koji očito i te kako prija Arminu Sinančeviću. Posle fantastičnog nastupa na Svetskom prvenstvu 2019., novi rekorder Srbije u bacanju kugle imao je najdalji hitac na ovom mitingu Dijamantske lige, a malo je falilo i da postane prvi srpski kuglaš kojem je pošlo za rukom da prebaci i čitavih 22 metra.

Armin je izjednačio državni rekord od 21,88 metara i time je ušao u finale u kojem su po jedan hitac imala tri najbolja plasirana kuglaša. Nova pravila su takva da se sve dotadašnje briše i pobednika odlučuje samo taj jedan hitac. I tu je Sinančević bacio najdalje, ne samo na takmičenja već i u istoriji Srbije, ali je nažalost malo nagazio deblo.

Pometnju je izazvao sudija koji je podigao belu zastavicu da je hitac regularan, ali je naknadno utvrđeno gaženje balvana pa je tako ostao bez daljine u tom finalnom doigravanju.

Iako niko nije imao daljinu od 21,84 metara naš kuglaš je završio na trećem mestu, ali ono što je mnogo bitnije je da je najdalje bacio i da je pitanje trenutka kada ćemo videti i hitac od 22 metra.

Slovenska Bistrica – rekordi preponašica, povratak Anića, odlični Kijanovići…

Nakon mitinga u Ptuju nekolicina srpskih atletičara je produžilo za Slovensku Bistricu u subotu, a neki su im se pridružili iz Srbije.

Aleksa Kijanović je doživeo peh u kvalifikacionoj trci. Na startu mu je odleteo blok i prvi korak je skliznuo zbog čega je kroz cilj prošao tek nakon 11,44 sekunde, ali organizatori su mu izašli u susret i ponovo je trčao u poslednjoj petoj grupi u kojoj je zabeležio rezultat od 10,72 sekunde.

Aleksa Kijanović, Slovenska Bistrica 2021
Međunarodni miting Slovenska Bistrica 2021. – 29. maj, 100m, Aleksa Kijanović; Foto: Peter Kastelic / AZS

U finalu Aleksa je bio sjajan i u trci bez vetra trčao je 10,51 sekundu. Brži je bio samo domaći sprinter Nik Kočevar (2000. godište) sa 10,39 sekundi.

Lazar Anić je direktno iz aviona kojim se vratio iz Amerike u Srbiju seo u kola svog trenera Željka Obradovića i uputio se za Slovensku Bistricu. Na mestu gde je doživeo najveći uspeh i najdalji skok u karijeri Anić je odneo pobedu skočivši odličnih 7,76 metara.

Lazar Anić, SLovenska Bistrica 2021
Međunarodni miting Slovenska Bistrica 2021. – 29. maj, skok udalj, Lazar Anić; Foto: Peter Kastelic / AZS

Najbolje srpske preponašice Anja Lukić i Milica Emini maksimalno spremne dočekuju prvenstvo Srbije narednog vikenda jer su u Bistrici istrčale nove lične rekorde.  Anja je u fotofinišu izgubila prvo mesto od Ivane Lončarek iz Hrvatske, za svega jednu stotinku, ali je istrčala najbolje u karijeri 13,32 sekunde, što je za dve stotinke brže od dosadašnje njene najbolje trke u karijeri. Odlično je iskoristila savršen vetar od 1,8 m/s koji je duvao u leđa.

Ivana Lončarek i Anja Lukić, Slovenska Bistrica 2021
Međunarodni miting Slovenska Bistrica 2021. – 29. maj, 100m prepone, Ivana Linčarek i Anja Lukić; Foto: Peter Kastelic / AZS

Odlično ga je iskoristila i Milica Emini. Ona je samo tri dana ranije u Ptuju trčala rekord nakon dugo vremena od 13,62 sekunde čime je i sama bila i više nego iznenađena i oduševljena. Ali to je bilo tek zagrevanje za ono što je istrčala u Bistrici jer je kroz cilj prošla za 13,48 sekundi što joj je donelo treće mesto na takmičenju.

Sve preponašice su imale i kvalifikacione trke gde su srpske atletičarke rutinski to odradile, do duše uz jak vetar u prsa od 1,5 m/s. Anja je trčala 13,92 sekundi, a Milica 13,98 sekundi.

Ivana Lončarek i Milica Emini, Slovenska Bistrica 2021
Međunarodni miting Slovenska Bistrica 2021. – 29. maj, 100m prepone, Ivana Linčarek i Milica Emini; Foto: Peter Kastelic / AZSv

U neobičnoj disciplini za srpske uslove, trci na 300 metara učestvovali su Mihajlo Mandić i Boško Kijanović. Mandić je prvi okusio užitak zvanične trke na ovoj distanci za šta mu je bilo potrebno 34,64 sekunde, čime je bio drugi u svojoj grupi. Takođe drugi u grupi, ali i ukupno, bio je i Kijanović koji je trčao u najjačoj grupi, a kroz cilj je prošao za 33,54 sekunde.

Mihajlo Mandić, SLovenska Bistrica 2021
Međunarodni miting Slovenska Bistrica 2021. – 29. maj, 300m, Mihajlo Mandić; Foto: Peter Kastelic / AZS

Na 400 metara sa preponama kod devojaka Srbija je imala čak tri predstavnice. Najbolja je bila Katarina Ilić kojoj je svega šest stotinki nedostajalo do novog ličnog rekorda, a kroz cilj je prošla za 1:00.41. Bila je treća u svojoj grupi, a odmah iza nje kroz cilj je prošla Maja Gajić koja je sa 1:00,61 zabeležila svoju trku karijere. Odmah nakon ove trke Maja je otputovala u Kruševac gde je na seniorskom mitingu trčala trku na 400 metara u kojoj je takođe zabeležila novi lični rekord u vremenu od 56,27 sekundi.

Treća atletičarka Srbije bila je mlada Dragana Macanović koja je u drugoj grupi druga prošla kroz cilj za 1:03.89.

U skoku udalj takmičila je Sara Lukić koja je pobedila skokom od 6,05 metara, dok je u trci na 800 metara Miloš Milosavljević trčao 1:59,19.

Kompletne rezultate sa ovog mitinga možete pogledati ovde.

Sara Lukić, Slovenska Bistrica 2021
Međunarodni miting Slovenska Bistrica 2021. – 29. maj, skok udalj, Sara Lukić; Foto: Peter Kastelic / AZS

Tirnanićeva u Atini

Najbolja srpska sprinterka takmičila se na ”Venizeleia-Chania 2021” mitingu u predgrađu Atine. U izuzetno jakoj konkurenciji Milana Tirnanić je zabeležila rezultat od 11,63 sekunde, uz vetar od 1,3 m/s u leđa, čime je zauzela šesto mesto.

Pobednica je bila Rafaela Spanoudaki, devojka koja svakog decembra obavlja pripreme u beogradskoj atletskoj dvorani. Ona je kroz cilj prošla za 11,34 sekunde.

Kompletne rezultate sa ovog takmičenja možete pogledati ovde.

https://youtu.be/KQp4wDpbknc?t=3335

(Atlex.rs)

Scroll to Top