Španović napada 4. evropsko zlato 6., a Jovančević brani bronzu 5. marta: Poznata satnica EP-a u Poljskoj, vraća se i DNA!

Tačno 300 dana pre početka dvoranskog prvenstva Evrope u poljskom Torunu Evropska atletika objavila je tačnu satnicu ovog takmičenja koje će se održati od 5.-7. marta 2021., a u sklopu ovog šampionata biće ponovo organizovan i novi model atletskih takmičenja pod nazivom DNA.

Kako bi se finala ravnomerno raspodelila u sva tri dana dodat je i nulti dan u četvrtak u kojem će u popodnevnoj sesiji održati određene kvalifikacije.

Prvo finale biće žensko bacanje kugle gde domaćini imaju mogućnost da takmičenje otvore medaljom, dok će poslednja disciplina biti ženska štafeta 4×400 metara u kojoj Poljakinje brane dvostruko zlato iz Beograda i Glazgova. One pored ovih medalja u poslednje dve godine imaju i zlato na otvorenom EP 2018. i srebro sa Svetskog prvenstva u Dohi 2019.

Domaćini ovog šampionata je i najbolja reprezentacija kada se u obzir uzme broj osvojenih medalja sa poslednja dva Evropska prvenstva. Ukupno su 5. sa 198 odličija, odnosno 2. ako se računaju samo države koje danas postoje (prvi je ubedljivo SSSR, potom slede Istočna pa Zapdna Nemačka).

Samostalna Srbija je na 31. mestu sa 7 medalja, 4 zlatne, jednom srebrnom i dve bronzane, dok Jugoslavija ima 5 medalja, 2 zlata, jedno srebro i 2 bronze.

Satnicu celog takmičenja možete pogledati ovde.

Srbi u Torunu

Na prethodnom EP u Glazgovu Ivana Španović je osvojila svoje treće uzastopno zlato na dvoranskim prvenstvima ”starog kontinenta” dok je Strahinja Jovančević napravio pravo malo čudo osvojivši bronzu skočivši novi državni rekord. Njih dvoje će biti glavne uzdanice Srpske reprezentacije i na ovom šampionatu.

Strahinja Jovančević slavlje nakon pobede
Slavlje Strahinje Jovančevića nakon rekordnog skoka koji mu je doneo i bronzanu medalju na EP; Foto: AP/Tanjug

Kvalifikacije muškog dalja biće jedne od  ukupno pet koje će se održati nultog dana 4. marta u 19:08, a finale je zakazano za petak 5. od 20:20. Devojke će se prvi put na zaletiđtu naći 5. marta u 12:18, dok će najbolej u finalu skakati 6. od 19:40.

Najveću ”potporu” i borbi za medalju Ivana i Strahinja će svakako imaće od Armina Sinančevića, sjajnog bacača kugle koji je sve zadivio na SP u Dohi. On je zimus bacio novi državni rekord, a taj hitac ga je stavio na 8. mesto najboljih Evropskih kuglaša ove dvoranske sezone.

Normu za ovaj šampionat ”ima” i Asmir Kolašinac koji je odlično otvorio godinu i koji će sigurno imati veliki motiv na ovom takmičenju. Tokom ove sezone bacio je državni rekord koji je kasnije nadmašio Sinančević zbog čega je Asmir ostao jedno mesto iza, na 9. mestu, najboljih kuglaša u Evropi ove sezone.

Možda će se moći očekivati borba za medalju i od Elzana Bibića. ”El Bibio” je ove zime oborio državne rekorde i na 1500 i na 3000 metara vrlo ubedljivo i sezonu je završio na 9. mesto liste najboljih Evropljana na 1500, odnosno na  fantastičnom 5. mestu na 3000 metara.

Elzan Bibić, 3000 metara, Dvoransko prvenstvo Srbije
Dvoransko prvenstvo Srbije, 1.-2. februar 2020., 800 metara, Elzan Bibić; Foto: Atlex

Iako norme još uvek nisu objavljene na ovom šampionatu će se sigurno pojaviti najbolji srpski sprinter Aleksa Kijanović koji je ubedljivo ”prešišao” norme sa prethodnih EP i ove godine zabeležio državni rekord na 60 metara.

Takođe i jedna od najboljih mlađih atletičarki Evrope Milica Gardašević, sa prikazanim ove zime, trebala bi da se nađe na svom drugom dvoranskom EP-u.

Milica Gardašević, Glazgov 2019
Dvoransko prvenstvo Evrope 2019., Glazgov, Škotska – 2. mart, Milica Gardašević (Srbija), skok udalj, kvalifikacije; Foto: Guliver/Getty Images/Ian MacNicol

Do norme bi mogli bi da dođu i daljaš Lazar Anić,  preponaš Luka Trgovčević, 400-metraši Maja Ćirić i Boško Kijanović

DNA način takmičenja debituje na Evropskom prvenstvu

Nultom kvalifikacionom danu (četvrtak) prethodiće DNA takmičenje (Dynamic New Athletics) šest država.

DNA način takmičenja debitovao je na Evropskim igrama u Minsku 2019. godine, a ovog puta će biti malo modifikovana zatvorenom prostoru. Učestvovaće reprezentacije domaćina Poljske, pobednik prvog DNA takmičenja Ukrajina, Češka, Italija, Belorusija i Nemačka, ali ovog puta to će biti nacionalni sastavi atletičara do 20 godina.

Oni će se takmičiti u 10 disciplina sa po 8 atletičara i isto toliko atletičarki u svakom timu, a sve će se održati u svega 2 sata u kojima će se održati i finalno takmičenje koje će doneti prvog dvoranskog DNA pobednika.

(Atlex.rs)

 

najnovije vesti

March 2023
No event found!
Load More

Edit Template