Povreda Anića nakon plasmana u finale, nesrećni Jovančević i Tirnanićeva, Boško bez prolaza dalje: Završen drugi dan EP-a

Drugi dan dvoranskog prvenstva Evrope obeležio je Lazar Anić i to na dobar ali i na loš način jer se u drugoj seriji kvalifikacija plasirao u finale, ali se u sledećem skoku povredio.

Lazar Anić i Strahinja Jovančević verovatno su takmičili najranije u svojim dugačkim karijerama jer su kvalifikacije skoka udalj počele u 9:10 po lokalnom vremenu.

Lazar Anić je u prvoj seriji zabeležio skok od 7,54 metara, da bi u drugoj skočio 7,75 što mu je obezbedilo plasman u finale. Kako je sam rekao nakon takmičenja ni on ni njegov trener Željko Obradović pre šampionata nisu verovali da bi ovaj rezultat mogao da osigura finale.

YouTube player

Za one koji nisu gledali takmičenje, jer se odvijalo između 7-8 sati ujutru po srpskom vremenu, već su samo pogledali rezultate videli su da iz treće serije Aniću stoji daljine od 2.29 metara?!

Pri punoj brzini, neposredno pre odskočne daske Lazaru se zgrčila zadnja loža i samo je protrčao. Bolna grimasa je bila na njegovom licu dok je trener Željko Obradović ostao u neverici.

Nakon takmičenja sam otišao u bolnicu da snimim nogu, na sreću nema rupture, samo spazam. Već sam počeo sa terapijama i na njima ću biti i danas i sutra ceo dan kako bi sanirao bol i mogao da takmičim u finalu – rekao je Anić za Atlex.

YouTube player

Treba podsetiti Lazar je i na prošlom dvoranskom EP takmičio sa strašnim bolovima takozvane sportske kile koju je tokom leta operisao. Bolovi su bili toliki da na zagrevanju nije mogao da uradi ni jednu vežbicu ili ubrzanje, malo je falilo da otkaže finale pred sam početak. Međutim adrenalin je čudo, kada je takmičenje počelo Lazar je uspeo da ga završi i da zabeleži skok od 7,81 što mu je donelo 6. mesto.

YouTube player

Sa druge strane Strahinja Jovančević je imao dva prestupa i jedan ispravan skok iz druge serije od 7.50 metara i žal za trećim skokom koji je uz minimalni prestup bio između 7.80-7.90 metara. Zauzeo je 14. mesto i nije uspeo da se domogne finala.

YouTube player

Jako je čudan termin održavanja pojedinih disciplina, još čudnije je što će i pojedina finala biti rano ujutru. Sama činjenica da su neka finala u prepodnevnim sesijama je neobična, ali organizatori u Istanbulu su se potrudili da ovaj šampionat ostane posebno upamćen. Videli smo i u Beogradu na Svetskom prvenstvu da su se finala muškog dalja i ženskog visa na primer održala prepodne, ali ne u 10 ujutru, odnosno u 8 po centralno evropskom vremenu.

Kvalifikacije dalja na ovogodišnjem prvenstvu počelo je u 9 ranije. Strahinja Jovančević je na svom Instagram profilu podeli fotografiju pri izlasku iz hotela i ulaska u autobus koji vozi do dvorane gde se vidi da je još uvek noć, a vreme je 6:40. Državni rekorder u dvorani u istom storiju stavio je da je zbog takmičenja koje počinje u 9:10 morao da se probudi već u 5:10.

Tribine dvorane su prazne i na večernjim sesijama (za sad), jutarnja ne treba ni spominjati, a pitanje je ko gleda i televizijske prenose u 7 ujutru?! Zaista čudne odluke da li organizatora ili Evropske atletike.

Lazar Anić, kvalifikacije iEP 2023 Istanbul
Dvoransko Evropsko prvenstvo 2023., Istanbul – 03. mart – Lazar Anić, skok udaljkvalifikacije; Foto: OZAN KOSE/AFP via Getty Images

Na 60 metara u kvalifikacijama za devojke  učestvovala je Milana Tirnanić. Nije uspela da se plasira u polufinale, ali je zabeležila dobar rezultat od 7,42 sekunde što joj je donelo 27. poziciju u Evropi. Međutim trka je mogla da bude još bolja da nije zaostala na startu. Imala je naša sprinterka najslabiju reakciju u grupi od 0,179 sekunde. Njena konkurentkinja za prolazak dalje Italijanka Glorija Huper je kroz cilj prošla za tri stotinke brže, ali joj je nedostajala jedna za plasman u polufinale. Razliku koju je napravila na startu Italijanka je držala do kraja trke u odnou na Milanu.

Ostaje žal jer je Tirnanićeva imala bolje rezultate od ovoga ove sezone, ali neverovatan veliki broj prestupa u poslednjih nekoliko takmičenja u Beogradu uticalo je na njenu sigurnost prilikom pucnja na prvenstvu Evrope.

YouTube player

Ne može se svake sezone biti neverovatan, nekad moraš da bude i ”samo” dobar. Boško Kijanović posle neverovatne cele prošle godine ove dvoranske sezone nije uspeo ponovo da beleži trke ispod 47 sekunde, ali i 47,36 koliko je trčao u kvalifikacijama u Istanbulu je odličan rezultat koji mu je doneo 21. mesto u Evropi.

Razlog za nešto slabiju sezonu Kijanović je prepisao lošoj taktici u smislu malog broja jakih takmičenja.

Ove godine smo se odlučili da nemam veliki broj trka izvan Srbije tako da mogu da kažem da m je ovo zapravo prva u ovako jakoj konkurenciji. Izgleda da smo pogrešili kad smo tako odlučili – rekao je Boško Kijanović za RTS-a nakon takmičenja.

YouTube player

Ex-Yu

Od atletičara iz bivše Jugoslavije dvojica su učestvovala u finalu, a dve devojke su prošle kvalifikacije.

U bacanju kugle očekivali smo da će učestvovati dva srpska atletičara Armin Sinančević i Asmir Kolašinac, ali umesto njih u finalnoj borbi učestvovali su samo predstavnik Hrvatske Filip Mihaljević i Bosne i Hercegovine Mesud Pezer. U neverovatnoj borbi između Italijana Zane Viere i Čeha, branioca titule Tomaša Staneka, ali i Ukrajinca Romana Kokoškova, Mihaljević je zauzeo 4. mesto sa hicem od 21,43 metra.

Filip MIhaljević, finale iEP bacanje kugle 2023
Dvoransko Evropsko prvenstvo 2023., Istanbul – 03. mart – Filip MIhaljević (Hrvatska), bacanje kugle finale; Foto: Alex Livesey/Getty Images

Kulminacija borbe za zlato viđena je u drugoj i trećoj seriji gde je prvo Viera bacio novi rekord Italije od 21,89 metara, da bi ga odmah posle Staneka nadmašio za 1 centimetar – 21,90 metara. To kao da je razljutilo Vieru koji u trećoj seriji postaje prvi Italijan koji prebacuje 22 metra i tako postavlja novi državni rekrod od 22,06 metara što je na kraju bilo dovoljno za zlatnu medalju, a to je ujedno i najbolji hitac ove godine u Evropi. Kada su svi već mislili da je sve gotovo Ukrajinac Lokoškov baca državni rekord i za svega 6 centimetara biva slabiji od drugopalsiranog Čeha – 21,84 metara.

Vratimo se na Ex-Yu atletičare, pored Mihaljevića u finalu bacanja kugle učestvovao je i Mesud Pezer kojem ovo nije bio dan, četiri prestupa i hici od 19,80 i 19,94 metara, daleko su od njegovog rezultata. Lošiji je bio samo Italijan Leondardo Fabri koji je neverovatno svih šest puta prestupio.

Svoje kvalifikacije prošle su dve Slovenačke atletičarke i to bez ikakvih problema. Jedan od najboljih skakačica motkom Tina Šute se kvalifikovala sa preskočenih 4.55 metara. Dve visine i dva skoka bile su joj dovoljne da završi svoj prvi nastup u Istanbulu.

Pored nje i Neja Filipič se u troskoku plasirala u finale bez ikakvih problema skočivši 19,94 metara što je bio 6. skok po daljini u kvalifikacijama.

Nea Filipič, troskok kvalifikacije, dvoransko EP 2023
Dvoransko Evropsko prvenstvo 2023., Istanbul – 03. mart – Nea Filipić (Slovenija), troskok, kvalifikacije; Foto: Serhat Cagdas/Anadolu Agency via Getty Images

(Atlex.rs)

najnovije vesti

September 2023
No event found!
Load More
Edit Template

Copyright © Sportsko udruženje Atlex 2023 Sva prava zadržana.
Zabranjeno reproduktovanje sadržaja u celini i u delovima bez dozvole Atlex-a.
Kontakt mejl: office@atlex.rs